Komplike olmayan kron kırıklarının tedavisinde insizal fragmanınreataçmanında kullanılan universal adezivlerin farklı uygulamatekniklerinin ve ph'larının kırılma dayanımı üzerine etkisininaraştırılması
The effect of different application techniques and ph values of universaladhesives used in the reattachment of incisal fragment of non-complicated crownfractures on fracture strength
- Tez No: 871277
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. UZAY KOÇ VURAL
 - Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
 - Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
 - Anahtar Kelimeler: Dental travma, kırıma dayanımı, reataçman, selektif etch adeziv rezinin pH'sı, self-etch, üniversal adezivler, Dental trauma, reattachment, universal adhesives, self-etch, selective etch adhesive resin pH, fracture strength
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
 - Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bağdatlı, Z., Komplike olmayan kron kırıklarının tedavisinde insizal fragmanın reataçmanında kullanılan universal adezivlerin farklı uygulama tekniklerinin ve Ph larının kırılma dayanımı üzerine etkisinin araştırılması. Hacettepe Üniversitesi Restoratif Diş Tedavisi Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2024. Bu in vitro çalışmanın amacı, dental travma nedeniyle mine-dentin kırığı oluşmuş anterior dişlerin reataçmanında, farklı pH değerine sahip üniversal adezivlerin, selektif etch ve self etch yöntemiyle uygulanmasının reataçman yapılan dişlerin kırılma dayanımı üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışmaya çürüksüz 70 adet sığır mandibular keser dişi dahil edilmiştir. Dişler, Kendiliğinden sertleşen akrilik rezin (BMS Dental, Lava Dent) ile doldurulmuş silikon kalıplar içerisine (15mm x 20mm) mine sement sınırına kadar gömüldükten sonra 10 tanesi kontrol, 30 tanesi selektif etch ve 30 tanesi de self-etch olarak rastgele 3 gruba ayrılmıştır. Daha sonra self etch ve selektif etch grupları adezivin pH değerine göre orta (G Premio Bond, GC, Tokyo, Japonya), hafif (Single Bond, 3M Espe, St. Paul, MN, A.B.D.) ve ultra hafif üniversal adeziv (All Bond Universal, Bisco Inc., A.B.D.) grubu olarak (n=10) 3 alt gruba ayrılmıştır. Test gruplarındaki dişler bir hassas kesme cihazı ile (Micracut 201, Metkon, Bursa, Türkiye) su soğutması altında insizal kenardan 5mm uzaklıktan kesilmiştir. Daha sonra dişlere aşağıdaki gibi ilgili adezyon protokolleri uygulanarak reataçman yapılmıştır; Grup I: kontrol (K), Grup II: Selektif etch (SE) + G Premio Bond (GP), Grup III: SE + Single Bond (SB), Grup IV: SE + All Bond (AB), Grup V: Self + GP, Grup VI: Self + SE, Grup VII: Self + AB. Daha sonra örnekler bir termal döngü cihazında (Thermocycler, SD Mechatronic, Almanya) 10000 döngüye tabi tutulmuştur. Kırılma dayanımını ölçmek için örnekler bir üniversal test cihazına (Instron 4411, Canton, MA, ABD) aktarılmıştır. Ardından kırılma ara yüzü bir stereomikroskop (Leica MZ12, Leica Microsystems Ltd, Almanya) altında incelenerek kırılma tipleri belirlenmiştir. Veriler, SPSS (The Statistical Package for The Social Sciences) 23.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada yer alan tüm ölçümler için ortalama ± standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediği Shapiro-Wilks testi kullanılarak incelenmiştir. Kırılma dayanım testi bakımından gruplar arası fark incelemesi tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılarak yapılmıştır. Aralarında fark bulunan gruplar için LSD testi kullanılarak çoklu karşılaştırma yapılmıştır. Kontrol grubu ile yapılan karşılaştırmalarda ise Dunnett testi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p=0,05 olarak belirlenmiştir. Kırılma dayanımı açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (p=0,016). Kırılma dayanımı sırasıyla; K > Self + GP > SE + AB > SE + SB > SE+ GP > Self + SB > Self + AB. Selektif etch uygulanan gruplar kendi aralarında karşılaştırıldığında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p= 0,972). Self-etch uygulanan gruplar kendi içerisinde karşılaştırıldığında anlamlı bir fark bulunmuştur (p=0,008). Adezivler pH değeri açısından karşılaştırıldığında orta derecede pH değeri olan adezivin self-etch veya selektif etch yöntemiyle uygulanması bağlanma değeri açısından bir fark yaratmamıştır (p = 0,692). Ancak hafif ve ultra hafif adezivlerde fark bulunmuştur (sırasıyla, p=0,032, p=0,014,). Kırılma modu analizinde en çok adeziv tipte başarısızlık görülmüştür ancak gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p=0,133). Mevcut çalışmanın sınırlılıkları dahilinde, göre hem asit uygulama yönteminin hem de adezivlerin pH derecesinin reataçman yapılan dişlerin kırılma dayanımını etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Bağdatlı, Z. The Effect of Different Application Techniques and pH Values of Universal Adhesives Used in the Reattachment of Incisal Fragment of Non-complicated Crown Fractures on Fracture Strength. Hacettepe University, Faculty of Dentistry, Department of Restorative Dentistry, Specialization Thesis, Ankara, 2024. The aim of this in vitro study was to investigate the effect of universal adhesives with different pH values, applied with selective etch or self-etch methods, on the fracture strength of reattached teeth due to enamel dentin fractures after dental trauma. Seventy caries-free bovine lower incisors were included for the test purposes. The teeth were embedded in silicone molds (15 mm x 20 mm) up to the cemento-enamel enamel junction. Ten teeth were randomly assigned as the control, 30 teeth assigned as self etch and 30 teeth assigned as selective etch groups. Then, each group were further divided into 3 subgroups (n=10) according to the pH of the adhesive as intermediately strong (G Premio Bond, GC, Tokyo, Japan), mild (Single Bond, 3M Espe, St. Paul, MN, USA.) and ultra mild (All Bond Universal, Bisco Inc., A.B.D.) adhesive groups. To obtain standardized fragments from the specimens in the test groups, the teeth were cut 5 mm away from the incisal edge using a precision cutting device (Microcut 201, Metkon, Bursa, Turkey) under water cooling. Then, the fragments were reattached after the application of the designated adhesion protocol as follows; Group I: control (C), Group II: Selective etch (SE) + G Premio Bond (GP), Group III: SE + Single Bond (SB), Group IV: SE + All Bond (AB), Group V: Self + GP, Group VI: Self + SE, Group VII: Self + AB. The samples were then subjected to 10000 cycles for aging (Thermocycler, SD Mechatronic, Germany). Fracture strength was tested by a universal testing device (Instron 4411, Canton, MA, USA). Subsequently, the fracture mode analysis were done under a stereomicroscope (Leica MZ12, Leica Microsystems Ltd, Almanya). The data were analyzed using the SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) 23.0 package. The mean ± standard deviation was calculated for all measurements. Whether the data showed a normal distribution was tested using the Shapiro-Wilks test. The differences between groups in terms of fracture strength were determined using a one-way analysis of variance (ANOVA). Multiple comparisons were done using the LSD test. Dunnett's test was used in comparisons with the control. The statistical significance was determined as p = 0.05. A significant difference was found between the groups in terms of fracture strength (p = 0.016). The groups with the highest bond strength, respectively, were K > Self + GP > SE + AB > SE + SB > SE+ GP > Self + SB > Self + AB. When the selective etch-applied groups were compared among themselves, no significant difference was found (p = 0.972). When the self-etch applied groups were compared among themselves, a significant difference was found (p = 0.008). Regarding pH value, the application of adhesive with intermediately strong pH value by selfetch or selective etch technique did not make a difference in terms of fracture strenght (p = 0.692). However, a difference was found in the adhesives with mild and ultra mild pH vaue (p = 0.032, p = 0.014, respectively). In terms of fracture mode, adhesive failure was most common, but there was no significant difference among the groups (p = 0.133). Within the limitation of the current study, acid etching strategy and pH of the adhesive resin can effect the fracture strenght of reattached teeth.