Meslek hastalığı semptomlarının çalışanların işten ayrılma niyetleri üzerindeki etkisi: Kamu sektöründe bir alan araştırması
The effect of occupational disease symptoms on employees' intent to quit work: A field research in the public sector
- Tez No: 871396
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT MURAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Mesleki Maruziyet, Meslek Hastalığı, Semptom, İşten Ayrılma Niyeti, Occupational Exposure, Occupational Disease, Symptom, Intention to Quit
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Çalışma ortamından kaynaklanan bir hastalık durumuna sahip olma, bireylerin işe ve örgüte olan bağlılıklarını zedelemektedir. İşyerinde sağlığı tehdit eden unsurların bulunması ve bu tehditlere karşı yeterli önlemlerin alınmaması çalışanların istifa, iş değişikliği ya da emeklilik yollarıyla işten ayrılmalarına sebep olmaktadır. Bu çalışmada mesleki maruziyetlerin ve bu maruziyetlere bağlı gelişen meslek hastalığı semptomlarının işten ayrılma niyeti üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda“İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği”kullanılarak kamu sektöründe çalışan toplam 466 kişiye anket uygulanmıştır. İşten ayrılma niyetiyle semptom, hastalık öyküsü, hastalıktan etkilenme ve maruziyet arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Bu çalışma, işten ayrılma niyeti düzeylerinin işyerindeki mesleki maruziyet ve semptomlarla doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Kendisini daha fazla hasta hisseden, daha fazla semptom gösteren bireylerde, işten ayrılma niyetinin daha fazla olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Having a disease caused by the work environment damages individuals' commitment to work and the organization. The presence of health-threatening factors in the workplace and failure to take adequate precautions against these threats cause employees to leave their jobs through resignation, job change or retirement. This study aimed to examine the effects of occupational exposures and occupational disease symptoms that develop due to these exposures on intention to leave work. In this regard, a survey was administered to a total of 466 people working in the public sector using the“Quitation Intention Scale”. A positive and significant relationship was also found between the intention to quit the job and the symptom, history of illness, being affected by the illness, and exposure. This study reveals that levels of intention to quit are directly related to occupational exposure and symptoms in the workplace. It is seen that the intention to quit the job is higher in individuals who feel more sick and show more symptoms.