Efficiency of İstanbul Stock Exchange with respect to macroecenomic varidites a study using granger causality
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın makroekonomik değişkenlere göre etkinliği: Bir Granger nedensellik çalışması
- Tez No: 87141
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLNUR MURADOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hisse Senedi Piyasası Etkinliği, Granger Nedenselliği, Macroekonomik Değişkenler, Gelişen Piyasalar. ıı, Stock market efficiency, Granger causality, Macroeconomic variables, Developing markets
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI'NIN MAKROEKONOMÎK DEĞİŞKENLERE GÖRE ETKİNLİĞİ: BİR GRANGER NEDENSELLİK ÇALIŞMASI MURAT ÖZER Yüksek Lisans Tezi, İşletme Enstitüsü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. GÜLNUR MURADOĞLU Haziran 1996 Bu çalışmanın amacı, Türk Hisse Senedi Piyasası'nın makroekonomik değişkenlere göre etkinliğini, Akaike'nin minimum tahmin hatasına ile beraber çok değişkenli Granger nedensellik testi yardımyla ölçmektir. Kullanılan veri kümesi, 1988 ve 1994 yıllan arasında, günlük istanbul Menkul Kıymetler Borsası kapanış endeksi ve makroekonomik değişkenlerin değerlerini kapsamaktadır. Veri kümesinin ait olduğu dönem, piyasanın gelişme düzeylerine bağlı olarak, değişen işlem hacmi seviyelerine göre alt dönemlere ayrılmıştır. Ampirik sonuçlar hisse senedi fiyatlarını etkileyen makroekonomik değişkenlerin, değişen piyasa özeliklerine göre, zaman içinde farklılık gösterdiğini ortaya koymaktadır. Buna bağlı olarak, tahmin döneminde başarılı olan bir modelin, bu dönem dışında da başarıya ulaşması konusunda yargıya ulaşmak mümkün değildir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFICIENCY OF ISTANBUL STOCK EXCHANGE WITH RESPECT TO MACROECONOMIC VARIABLES: A STUDY USING GRANGER CAUSALITY MURAT ÖZER M.B.A. Supervisor: AssistProf.Gülnur MURADO?LU June, 1996 The purpose of this study is to test the efficiency of Turkish security market with respect to a number of macroeconomic variables, using multivariate Granger causality tests in conjunction with Akaike's final prediction error(FPE) criterion. The data set includes the daily values of the Istanbul Exchange Index and macroecononomic variables between the years 1988-1994. The testing period is divided into sub-periods, based on the levels of trading volume which represents the different developmental phases of the market. The empirical results showed that the macroeconomic variables effecting the stock prices change through time, in accordance to the changing market characteristics. Therefore, the success of any model over the estimation period does not guarantee that the same model will perform well outside the testing period.