Sınıf öğretmenlerinin farklılaştırılmış öğretime dair özyeterlik algıları ile mesleki özyeterlik algılarının incelenmesi
Examination of classroom teachers' self-efficacy perceptions with professional self-efficacy perceptions regarding differentiated instruction
- Tez No: 871571
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EYÜP BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Farklılaştırılmış Öğretim Özyeterlik algısı, Mesleki Özyeterlik algısı, Sınıf öğretmenleri, Differentiated instructional self-efficacy perceptions, Professional self-efficacy perceptions, Classroom teachers
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Araştırma, ilkokullarda görev yapmakta olan sınıf öğretmenlerinin farklılaştırılmış öğretim uygulamalarına dair özyeterlik algıları ile mesleki özyeterlik algıları arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak amacıyla ilişkisel tarama modeli tercih edilerek yapılmıştır. Çalışma nicel araştırma yöntemi ile yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2023-2024 Eğitim Öğretim yılında Muş Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmuştur. Araştırma sürecindeki örneklem grubunu; basit, yansız örnekleme ile belirlenen 355 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma amacına yönelik olarak öğretmenlere“Farklılaştırılmış Öğretim Özyeterlik Ölçeği”ve“Öğretmen Özyeterlik Algı Ölçeği”uygulanmıştır. Veri analizinde uygulanan ölçeklerden elde edilen veriler lisanslı SPSS 24.0 paket programı kullanılarak incelenmiştir. Araştırmada kullanılan veri toplama araçlarının normallik analizi çarpıklık-basıklık ve Kolmogorov-Smirnova testi ile gerçekleştirilmiştir. Normallik analizi sonucunda normal dağılım göstermediği belirlenmiştir. Çalışma sonuçlarımıza göre öğretmenlerin farklılaştırılmış öğretim öz-yeterlilik inançlarının yüksek düzeyde olduğu öğretmenlerin farklılaştırılmış öğretime katılımlarının yüksek olduğu belirlenmiştir. Sınıf öğretmenlerin cinsiyetlerinin farklılaştırılmış öğretim özyeterlik algısına dair farklılık kaynağı olmadığı; yaş, kıdem, eğitim düzeyi, farklılaştırılmış öğretim eğitimi almasının farklılaştırılmış öğretim özyeterlik algısını artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma sonuçlarımıza göre sınıf öğretmenlerinin mesleki özyeterlik algılarının yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Sınıf öğretmenlerin cinsiyetlerinin mesleki özyeterlik algısına dair farklılık kaynağı olmadığı; yaş, kıdem, eğitim düzeyi, farklılaştırılmış öğretim eğitimi almasının mesleki özyeterlik algısını artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmamızda farklılaştırılmış öğretim özyeterlik algıları ile mesleki özyeterlik algıları arasında pozitif yönlü doğrusal ve güçlü bir ilişkinin olduğu ve farklılaştırılmış öğretim özyeterlik algılarının mesleki özyeterlik algılarını pozitif ve güçlü bir şekilde etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted using the relational survey model in order to reveal the relationship between classroom teachers' self-efficacy perceptions of differentiated instructional practices and their professional self-efficacy perceptions. The study was conducted with quantitative research method. The population of the study consisted of classroom teachers working in primary schools affiliated to Muş National Education Directorate in the 2023-2024 academic year. The sampling group in the research process consists of 355 classroom teachers determined by simple, random sampling. For the purpose of the research,“Differentiated Instruction Self-Efficacy Scale”and“Teacher Self-Efficacy Perception Scale”were applied to the teachers. The data obtained from the scales applied in data analysis were analyzed using the licensed SPSS 24.0 package program. The normality analysis of the data collection tools used in the study was performed with skewness and kurtosis and Kolmogorov-Smirnova test. As a result of the normality analysis, it was determined that the data did not show normal distribution. According to the results of our study, it was determined that teachers' self-efficacy beliefs in differentiated instruction were at a high level and teachers' participation in differentiated instruction was high. It was concluded that the gender of the classroom teachers was not a source of difference regarding the perception of differentiated instruction self-efficacy; age, seniority, education level, receiving differentiated instruction training increased the perception of differentiated instruction self-efficacy. According to our study results, it was determined that classroom teachers' perceptions of professional self-efficacy were at a high level. It was concluded that the gender of classroom teachers was not a source of difference regarding the perception of professional self-efficacy; age, seniority, education level, and receiving differentiated instruction training increased the perception of professional self-efficacy. In our study, it was determined that there is a positive, linear and strong relationship between differentiated instruction self-efficacy perceptions and professional self-efficacy perceptions and that differentiated instruction self-efficacy perceptions positively and strongly affect professional self-efficacy perceptions.