Kaybolan çocukluk olgusuna sosyolojik bir bakış
A sociological perspective on the phenomenon of lost childhood
- Tez No: 871599
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELDA SEVİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocukluk, Çocuk Sosyolojisi, Kaybolan Çocukluk, DeğiĢen Çocukluk, Child, Chilhood, Sociology of Childhood, LastChilhood, Changing Chilhood
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kurumlar Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Çocukluk; doğup büyüyen ve yetiĢkinliğe ulaĢmıĢ her bireyin geçirmiĢ olduğu bir evredir. Bu nedenle çocuk ve çocukluk kavramları geçmiĢten günümüze gelene kadar birçok araĢtırmanın incelediği, çeĢitli kongrelerde ve sempozyumlarda da tartıĢma konusu olan önemli bir olgudur. Bilimin, eğitimin, sanayinin, teknolojinin ve iletiĢimin hızla geliĢtiği global dünyada elbette ki toplumun en küçük yapı taĢı olan aile kavramı da değiĢime uğramıĢtır. Aile üyeleri arasındaki özenle yaklaĢılması gereken en hassas ve en narin kiĢiler ise çocuklardır. DeğiĢen ve dönüĢen dünya bağlamında çocuk ve çocukluk kavramlarının yapı olarak farklılaĢtığı aĢikardır. Ancak bu farklılaĢma ne yönde oluyor? Çocuk ve çocukluk kavramlarımızı gün geçtikçe yitiriyor muyuz? Söz konusu bu sorular araĢtırmanın motivasyonunu oluĢturmaktadır. AraĢtırma teorik bir araĢtırmadır. AraĢtırmaya kavramsal çerçeve ile baĢlanarak ilerleyen bölümlerde günümüzdeki çocuk problemlerine ıĢık tutulup çocuk ve çocukluk kavramları incelenmiĢtir. AraĢtırmanın amacı; global dünyanın önemle üzerinde durduğu“çocuk”kavramının günümüzde ne kadar zedelendiğini literatür taraması ile inceleyip sunmaktır. Sonuç olarak diyebiliriz ki, çocukluk, dünden bugüne yapısal anlamda birçok evre geçirerek günümüzde farklı boyutlara ulaĢmıĢtır.
Özet (Çeviri)
Childhood; It is a phase that every individual who is born, grows up and reaches adulthood goes through. For this reason, the concepts of child and childhood are important phenomena that have been examined by many studies from past to present and have been the subject of discussion in various congresses and symposiums. In the global world where science, education, industry, technology and communication are rapidly developing, the concept of family, which is the smallest building block of society, has also changed. Children are the most sensitive and delicate family members that need to be approached with care. It is obvious that the concepts of child and childhood differ in structure in the context of a changing and transforming world. But in what direction does this differentiation occur? Are we losing our concepts of child and childhood day by day? These questions constitute the motivation of the research. The research is a theoretical research. The research started with the conceptual framework and in the following sections, the concepts of child and childhood were examined by shedding light on today's children's problems. Purpose of the research; The aim is to examine and present, through a literature review, how much the concept of“child”, which the global world attaches importance to, has been damaged today. As a result, we can say that childhood has gone through many structural phases from past to present and has reached different dimensions today.