Özel idari kolluk faaliyeti olarak sinema filmlerinin idare tarafından değerlendirilmesi ve sınıflandırılması
Evaluation and classification of cinema films as special administrative law enforcement activity
- Tez No: 871624
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAYA BURAK ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanun, Özel İdari Kolluk, Değerlendirme ve Sınıflandırma Kurulu, Temel Hak ve Özgürlüklerin Sınırlandırılması, Belirsiz Kavramlar, Law on Evaluation, Classification and Support of Motion Pictures, Special Administrative Police, Evaluation and Classification Board, Limitation of Fundamental Rights and Freedoms, Unclear Concepts
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Sinema filmleri, İdare tarafından her dönemde denetlenmiştir. Cumhuriyet döneminden itibaren İdarenin çeşitli düzenlemeleriyle filmler denetlenmiş 5224 sayılı Kanun öncesi gerçekleştirilen faaliyet doktrin tarafından sansür olarak nitelendirilmiştir. 5224 sayılı Kanunla sinema filmleri kanun koyucunun belirlediği ölçütler ışığında değerlendirilmiş ve sınıflandırılmıştır. Yapılan faaliyet sansür olarak nitelendirilmemektedir. Sinema filmlerinin değerlendirilmesi ve sınıflandırılması özel idari kolluk faaliyeti olup bir kanunla belirlenen ölçütlerle alanında uzman kişilerden oluşan kurullarla faaliyet gerçekleştirilmektedir. Bir temel hak ve özgürlüğü sınırlandıran bu özel idari kolluk faaliyeti Anayasada öngörülen temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması rejimine uygunluğu İdare Mahkemeleri ve Anayasa Mahkemesi tarafından değerlendirilmektedir. Bu çalışmada sinema filmlerinin niteliğiyle 5224 sayılı Kanun öncesi sinema filmlerinin denetimi ve 5224 sayılı Kanunla uygulanan değerlendirme ve sınıflandırma faaliyeti ele alınmıştır. Bu faaliyetin özel idari kolluk niteliği ve temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılması rejimine uygunluğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Cinema films have been inspected by the Administration in every period. The activity carried out before Law No. 5224 was described as censorship by the doctrine. With Law No. 5224, cinema films were evaluated and classified in the light of the criteria determined by the legislator. The activity carried out is not considered censorship. Evaluation and classification of cinema films is a special administrative law enforcement activity, and the activity is carried out by committees consisting of experts in the field, in accordance with the criteria determined by law. This special administrative law enforcement activity, which limits a fundamental right and freedom, is evaluated by the Administrative Courts and the Constitutional Court for its compliance with the regime of limitation of fundamental rights and freedoms envisaged in the Constitution. In this study, the nature of cinema films, the inspection of cinema films before Law No. 5224, and the evaluation and classification activities implemented with Law No. 5224 are discussed. The special administrative law enforcement nature of this activity and its compliance with the regime of limitation of fundamental rights and freedoms are evaluated.