Anonim şirketlerde murahhas
Executive director in joint stock companies
- Tez No: 871666
 - Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ADIGÜZEL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hukuk, Law
 - Anahtar Kelimeler: Anonim şirket, yönetim kurulu, yönetim yetkisinin devri, temsil yetkisinin devri, murahhas, Joint stock company, board of directors, delegation of management authority, delegation of representative authority, executive director
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 220
Özet
Anonim şirketler kural olarak yönetim kurulu tarafından yönetilmekte ve temsil olunmaktadır. Ancak her geçen gün büyüyen ve gelişen anonim şirketlerin organizasyonu içerisinde yönetim kurulunun, bu yetkilerini her zaman bizzat kullanabilmesi özellikle büyük ölçekli anonim şirketlerde mümkün olmamaktadır. Bu doğrultuda yönetim ve temsil yetkilerinin devredilmesi gündeme gelmektedir. TTK'da, ETK'nın aksine yönetim ve temsil yetkileri birbirinden ayrılmış ve farklı maddelerde düzenlenmiştir. Bu da hukukumuzda bir terminoloji sorununa yol açmıştır. TTK m. 367/1'de esas sözleşmeye getirilecek bir hüküm ve düzenlenecek iç yönerge ile yönetim yetkilerinin kısmen veya tamamen bir veya daha fazla yönetim kurulu üyesine yahut üçüncü kişilere devredilebilmesi düzenlenmiştir. TTK m. 370/2'de ise temsil yetkisinin, en az bir yönetim kurulu üyesinin temsil yetkisini haiz olması koşuluyla, bir veya daha fazla murahhas üyeye yahut murahhas müdürlere devredebileceği hükme bağlanmıştır. Çalışmamızın konusu; anonim şirketlerde yönetim ve temsil yetkisinin murahhas üye ve murahhas müdürlere devredilmesi, murahhasların yönetim ve temsil yetkileri, yetki devri halinde sorumluluk, yetki devrinde karşılaşılan sorunlar, murahhaslığın sona ermesi ve doktrinde tartışılan konular ile Yargıtay uygulamalarından oluşmaktadır. Bu kapsamda çalışmamızın birinci bölümünde yönetim kurulunun organizasyonu ve murahhas kavramı ele alınmış olup, yabancı ülkelerde uygulanan yönetim sistemleri de incelenerek murahhaslık kurumunun Türk hukukundaki diğer yetkili kişilerden farkları bağlamında murahhasların konumu belirlenmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde murahhassın yönetim ve temsil yetkileri ile bu yetkilerin devrine ilişkin esaslar uygulamada karşılaşılan sorunlarla birlikte incelenmiş ve doktrinde mevcut olan tartışmalar ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise murahhaslık yetkisinin sona ermesi ve sona ermeye bağlanan sonuçlar irdelenmiş ve konu hakkındaki kanaatlerimiz sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Joint stock companies are managed and represented by the board of directors. In developing joint stock companies, the board of directors cannot always use these powers. Accordingly, management and representation powers can be transferred. In the TCC, management and representation powers are regulated in different articles. This situation has led to a terminology problem in our law. In TCC Art. 367/1, it is regulated that the management powers can be transferred partially or completely to the members of the board of directors or to third parties, with the provisions of the articles of association and the internal directive. In TCC Art. 370/2, it is stipulated that the power of representation may be delegated to executive members or executive managers, provided that at least one member of the board of directors has representation authority. The subject of our study is; The transfer of management and representation powers to executive members and executive managers, the powers and responsibilities of executive directors, the termination of the mandate, the issues discussed in the doctrine and the practices of the Supreme Court. In the first chapter, the organization of the board of directors and the concept of executive director, management systems applied in foreign countries and the differences of executive officers from other authorized persons are explained. In the second part, the management and representation powers of the executive director and the problems encountered in practice are discussed. In the third chapter, the termination of the delegation authority and the consequences of termination are examined.