Kırsal mahalle düzenlemesi: Sarımsaklı Mahallesi örneği
Rural neighborhood regulation: Example Sarımsaklı Neighborhood
- Tez No: 871670
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATUN KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Türkiye'de Yerel Yönetimler, 6360 Sayılı Yasa, Kırsal Mahalle, Mahalleye dönüşen köyler, Local Governments in Turkey, Law No. 6360, Rural Neighborhoods, Villages transformed into neighborhoods
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Türkiye tarihinde modern anlamda yerel yönetimlerin ortaya çıkışı Tanzimat dönemiyle birlikte olmuştur. Bu süreçte ihtiyaçlar doğrultusunda çeşitli yerel yönetim birimleri oluşturulmuş ve bazen de yeniden düzenlenmiştir. 20. yüzyıl ortasında yaşanan nüfus artışı ve hızlı kentleşme sonucu kente özel yönetim birimine ihtiyaç duyularak büyükşehir belediyeleri kurulmuştur. Türkiye'de büyükşehir kanunu zamanla birçok değişikliğe uğramış ve büyükşehir belediyeleri de ülke genelinde yaygınlaştırılmıştır. 2014 yılında yürürlüğe giren“6360 sayılı Kanun”birçok değişikliğe yol açmıştır. Bu kanunla yeni bir yapılanma süreci başlamış ve özellikle küçük ölçekli yerel birimleri ilgilendiren önemli bir idari reform gerçekleştirilmiştir. Büyükşehir sayısı 16'dan 30'a yükselmiş ve büyükşehir sınırı il mülki sınırına kadar genişlemiştir. Ayrıca il özel idareleri, köyler ve beldelerin tüzel kişilikleri kaldırılmıştır. Yine bu kanun ile büyükşehirlerde tüzel kişiliği kaldırılan köyler, belediyeye bağlı birer mahalle haline getirilmiştir. On yıl önce gerçekleşen bu değişiklikle, büyükşehirlerin mahalle statüsündeki kırsal alanlarında katılım ve hizmet boyutlarında birçok problem meydana gelmiştir. 2021 yılında, bu problemlerin giderilmesine yönelik“Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik Alan Yönetmeliği”yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelikle, büyükşehirlerde kırsal alanda yer alan bazı mahallelere“kırsal mahalle”statüsü verilmesi, bu mahallelere çeşitli muafiyet ve indirimlerin getirileceği belirlenmiştir. Bu çalışmada, Kayseri İli, Melikgazi Belediyesine bağlı Sarımsaklı Mahallesi örneğinde büyükşehirlerdeki kırsal alanlarda yaşanan sorunlar ile Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşik Alan Yönetmeliği'nin bu sorunlar üzerinde etkisi ve yeterliliği anlaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The emergence of modern local goverment in Turkish history began with the Tanzimat period. In this process, various local government units were established and sometimes reorganized in line with the needs. In the mid-20th century, as a result of population growth and rapid urbanization, metropolitan municipalities were established. Over time, the metropolitan law in Turkey has undergone many changes, leading to the widespread establishment of metropolitan municipalities throughout the country. The“Law No. 6360,”which came into effect in 2014, brought about many changes. With this law, a new restructuring process was initiated and an important administrative reform was realized, especially concerning small-scale local units. The number of metropolitan cities increased from 16 to 30 and the metropolitan boundary was extended to the provincial administrative boundary. In addition, the legal entities of special provincial administrations, villages and towns were abolished. With this law, villages whose legal entities were abolished in metropolitan areas were converted into neighborhoods affiliated with municipalities. With this change, which took place ten years ago, many problems have arisen in the rural areas of metropolitan cities with neighborhood status in terms of participation and service dimensions. In 2021, the 'Regulation on Rural Neighborhoods and Rural Settlement Areas' came into effect aimed at addressing these issues. With this regulation, it has been determined that some neighborhoods located in rural areas in metropolitan cities will be granted“rural neighborhood”status and various exemptions and discounts will be provided to these neighborhoods. In this study, in the example of Sarımsaklı Neighborhood of Melikgazi Municipality in Kayseri Province, it is tried to understand the problems experienced in rural areas within metropolitan boundaries and the impact and adequacy of the Regulation on Rural Neighborhoods and Rural Built-up Areas on these problems.