Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile Anayasa Mahkemesi kararları ışığında adil yargılanma hakkı
The right to a fair trial in the light of the decisions of the European Court of Human Rights and the decisions of the Constitutional Court
  1. Tez No: 871671
  2. Yazar: RAMAZAN ÖĞE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Adil Yargılanma Hakkı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi, Right to Fair Trial, European Court of Human Rights, Constitutional Court
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6. maddesinde düzenlenen adil yargılanma hakkı ve kapsamına giren diğer güvenceler adil bir yargılanma açısından büyük önem taşımaktadır. Yargılamanın adil olmadığı bir sistemde diğer temel hak ve özgürlükler de tehlike altındadır. Bu durum da adil yargılanma hakkının ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Öte yandan bu hak Türk hukuku açısından hem Anayasa Mahkemesi kararlarında hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında en çok ihlal kararı verilen temel haklardan birisidir. İlk derece mahkemeleri tarafından bu hakkın doğru uygulanabilmesi açısından bu iki yüksek yargı merciinin verdiği kararlar önem taşımaktadır. Bu çalışmamızda adil yargılanma hakkının teorik, mevzuat ve Anayasa Mahkemesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları çerçevesinde incelemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The right to a fair trial regulated in Article 6 of the European Convention on Human Rights and other guarantees within its scope are of great importance in terms of a fair trial. In a system where the trial is unfair, it also poses a danger to other fundamental rights and freedoms. This situation reveals how important the right to a fair trial is. On the other hand, in terms of Turkish law, the fact that it is one of the fundamental rights most violated in both the Constitutional Court decisions and the European Court of Human Rights decisions makes this right even more important. The decisions of these two higher judicial authorities are important in terms of the correct implementation of this right by the first instance courts. In this study, the right to a fair trial was examined within the framework of theory, legislation and the decisions of the Constitutional Court and the European Court of Human Rights.