Tatyana Tolstaya'nın distopik eserlerinde umut teması
The theme of hope in Tatyana Tolstaya's dystopian works
  1. Tez No: 871672
  2. Yazar: AHMET MUHAMMET ÇAKAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM ERİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tatyana Tolstaya, Distopya, Böcü, Umut, Ütopya, Tatyana Tolstaya, Dystopia, Lynx, Hope, Utopia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Distopyalar yalnızca ideal olanın aksine bir gerçeklik kurgusu oluşturmak haricinde hiciv içerikli eserler olarak da karşımıza çıkmaktadır. Jack London'un Demir Ökçe eseri itibariyle edebiyatta sıkça görülmeye başlayan distopya türü, özellikle 19. ve 20. Yüzyıllarda kendisini edebiyat sahasında sık sık göstermeye başlamıştır. Daha bireysel olarak kurgulanan ütopyalar yerine bir toplumun genel portresi üzerinden oluşturulan distopyalar, daha gerçekçi bir bakış açısıyla olayları ele almaktadır. Çağdaş Rus yazarlarından Tatyana Tolstaya'nın distopik eserlerinde umut temasının incelenmesi bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Distopik eseri“Böcü”ile ödüller alan ve dünyaca tanınmaya başlayan Tatyana Tolstaya, çalışmada ele alınan“Böcü”,“Pencere”ve“Üçleme”adlı eserlerinde distopik anlatıyı umut kavramıyla birlikte kullanmıştır. Çalışmada Tatyana Tolstaya'nın ele alınan eserlerinde distopya içerisindeki umut kavramının hangi yönleriyle işlendiğinin ortaya konması amaçlanmıştır. Tolstaya, eserlerinde distopik ögelerin umut kavramıyla iç içe işlenmesiyle distopyadan kurtuluşu yansıtırken geleneksel hicve de sıkça yer vermiştir. Günümüzde güncelleşmeye devam eden distopya türü umut kavramıyla ele alınmış, bu iki kavramın kurgu içerisinde omuz omuza yürüdüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Dystopias not only create a fiction of reality contrary to the ideal but also appear as satirical works. The dystopia genre, which started to be frequently seen in literature after Jack London's The Iron Heel, began to show itself frequently in literature, especially in the 19th and 20th centuries. Dystopias, created through a general portrait of a society, rather than utopias, which are more individually fictionalized, deal with events from a more realistic point of view. This study's subject is to analyze the theme of hope in the dystopian works of Tatyana Tolstaya, one of the contemporary Russian writers. Tatyana Tolstaya received awards for her dystopian work“Böcü”and gained worldwide recognition, and she used dystopian narrative with the theme of hope in her works“Lynx”,“Window”and“Trilogy”which is the subject of this study. The study aims to reveal the various aspects of hope in dystopian settings as portrayed in Tatyana Tolstaya's works. While Tolstaya's dystopian elements in her works are entangled with the concept of hope, reflecting the liberation from dystopia, she also frequently included traditional satire. The dystopia genre, which continues to be updated today, often explores the concept of hope. It is clear that these two concepts are continually intertwined in fiction.