Contributing to the well-being of society by making citystreets greener: The case of Runaki Street, Erbil
Şehir sokaklarını daha yeşil hale getirerek toplumun refahına katkıda bulunmak: Erbil Runakı Sokağı örneği
  1. Tez No: 871705
  2. Yazar: WAFAA YASEEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR BOSTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Erbil Runaki caddesi, Fiziksel sağlık, İyi oluş, Psikolojik sağlık, Yeşil alan, Erbil Runaki street, Green space, Physical health, Psychological health, Well-being
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
“WHO olarak da bilinen Dünya Sağlık Örgütü, insan sağlığını yalnızca hastalık veya sakatlığın olmayışı değil, fiziksel, zihinsel ve sosyal refahın bir göstergesi olarak tanımlıyor.”Doğal peyzajın refah üzerinde güçlü bir faydalı etkisi vardır ve insanlar doğası gereği ona bağlıdır. Bu nedenle bilim insanları arasında kentsel yeşil altyapının birleştirilmesi ve yönetimi konusuna artan bir ilgi var. Kentsel yeşil alanlar aynı zamanda diğer iki olumlu sağlık sonucu ve davranışı olan gelişmiş fiziksel aktivite ve sosyal etkileşimle de bağlantılıdır. İnsanların modern yaşamları onları daha fazla stres altına sokuyor ve bu da dünyanın her yerindeki şehirlerde ruh sağlığı sorunlarına katkıda bulunuyor. Kentsel caddeler, yayaların günlük yolculuklarında genellikle birbirleriyle temas kurdukları alanlardır. Yani insanlar evlerine dönmeden önce şehrin sokaklarında yürüyüşe çıkıp dinlenebilirler. Bu nedenle onarıcı niteliklere sahip olacak şekilde tasarlanan kentsel sokaklar insan ruh sağlığını iyileştirebilir. Bu önerilere göre, zihinsel sağlığı destekleyen kentsel yeşil alanların belirlenmesi ve bu alanların iyileştirici özelliklerinin insanların anlaşılmasını kolaylaştıracak yeşil girişimler oluşturmak kritik önem taşımaktadır. Bu araştırmada refah ve yeşillik arasındaki bağlantıyı araştırmak için üçgenleme tekniği yaklaşımı kullanılmıştır. Nicel teknik, mekan dizimi analizi ve anket araştırmasından oluşurken, nitel yaklaşım, mimari plan analizi, kontrol listeleri ve fotoğrafik kayıt ve değerlendirmeyi içerir. Erişilebilirlik ve görsel bağlantı açısından mekansal düzen ölçümleri bir söz dizimi haritası (Axial) kullanılarak yapılmıştır. Bunun tersine, ERBİL Runaki Caddesi'ndeki anketler toplumun Refahın İyileştirilmesi, Sağlığın Geliştirilmesi, Fiziksel Aktivite, Uyumun Desteklenmesi, Onarıcı, Güvenlik ve Çevresel Kalite hakkındaki görüşlerini değerlendirmek ve ardından analiz etmek için kullanıldı. Bu çalışmanın sonuçları anlamlı pozitif bir korelasyon ortaya çıkardı. Tüm ölçüm yöntemlerinden ve araçlarından elde edilen sonuçlar çoğunlukla karşılaştırılabilir nitelikteydi. Sonuçlar refah ve yeşillik arasında önemli bir pozitif ilişki olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
The WHO, which stands for the World Health Organisation describes health as a reflection of our mental and social well-being. It's not, about being free, from illness or weakness. The natural landscape has a strong beneficial impact on well-being, and people are intrinsically tied to it. This is why there is growing interest among scientists in the incorporation and administration of urban green infrastructure. Urban green areas have also been connected to enhanced physical activity and social interaction, two other favorable health outcomes and behaviors. People's modern lives put them under greater stress, which contributes to mental health problems in cities all over the globe. Urban streets are sites where pedestrians usually come into contact with one another on their daily trips. So, before returning home, people might take a walk and rest on city streets. Thus, urban streets designed to have restorative qualities may improve human mental health. According to these recommendations, it's critical to determine the urban green spaces that support mental health and create green initiatives that make it easier for people to understand the healing properties of these spaces. The triangulation technique approach is used in this research to investigate the connection between well-being and greenery. Whereas the quantitative technique consists of space syntax analysis and a questionnaire survey, the qualitative approach comprises architectural plan analysis, checklists, and photographic recording and assessment. Measurements of spatial layout in terms of accessibility and visual connection were made using a syntax map (Axial). Conversely, questionnaires on Runaki Street, ERBIL were used to assess and thereafter analyze the society's views of its Improving well-being, promoting health, physical activity, fostering cohesion, Restorative, Safety, and Environmental Quality. The results of this study revealed a significant positive correlation. The results from all measuring methods and tools were, for the most part, rather comparable. The study findings indicate a correlation between well-being and the presence of green spaces.