Dijitalleşme ve spor kavramının dönüşümü: İlişkisel sosyoloji perspektifinden e-spor kitlesi üzerine bir araştırma
Digitalization and transformation of the concept of sport: A research on e-sport audience in the perspective of relational sociology
  1. Tez No: 871722
  2. Yazar: DİRETGEN OZAN ERCANSUNGUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ÇETİN, PROF. DR. AHMET TALİMCİLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Spor, Sociology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Spor, E-spor, İlişkisel Sosyoloji, Digitalization, Sport, E-sport, Relational Sociology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 345
Özet
Spor oyunsal unsurla olduğu kadar deneyimlendiği toplumsal dünyayla da ilişkili önemli bir sosyolojik alandır. Sporun dönüşümü, alanın kendisi kadar toplumsal ilişkilere dair önemli ipuçları sunmaktadır. Toplumsal uzama dönüşen dijitalleşme ile e-sporların analizi burada önem kazanmaktadır. Çalışma, toplumsal bir süreç olarak dijitalleşme ve spor kavramının dönüşümünü yeni şekillenmekte olan e-spor kitlesi dahilinde araştırmayı amaçlamaktadır. Jean Baudrillard ve Pierre Bourdieu'nün kuramsal çerçevesinde, oyun, spor, dijitalleşme ve e-spor değerlendirilerek yapısal analiz gerçekleştirilmiş, nitel yöntem dahilinde gerçekleştirilen derinlemesine görüşmelerle ulaşılan veriler ilişkisel sosyoloji perspektifinde analiz edilmiştir. Bulgulara göre modern spor doxa yaratma işlevini kaybetmekte, katılımcıların alanla kurduğu ilişki önemini yitiriyor görünmektedir. Ayrıca dijitalleşme medya alışkanlıklarından sosyalleşmeye kadar farklı yatkınlıklarda karşılanmakta, yatkınlıklar habitus aracılığıyla e-spor alanını şekillendirmektedir. E-spor alanının öne çıkan aktörü şirketler, alandaki ilişkisellikte oluşan ve simgesel sermaye vasıtasıyla üretilen doxa aracılığıyla kitle ile ortaklık kurmakta, e-spor bir spor olarak kabul görmektedir. Tüketimin belirleyici faktörlerden olduğu e-spor alanı bu ilişkiselliğin sonucunda simülakr olarak konumlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sport is an important sociological field related to the social world in which it is experienced as well as the playful element. The transformation of sports offers important clues about social relations as much as the field itself. The importance of the analysis of e-sports with digitalization lies in this context. This study aims to investigate digitalization as a social process and the transformation of the concept of sport within the newly shaping e-sports audience. Structural analysis was conducted by evaluating play, sport, digitalization and e-sports within the theoretical framework of Jean Baudrillard and Pierre Bourdieu and the data obtained through in-depth interviews conducted within the qualitative method were analyzed from the perspective of relational sociology. According to the findings, modern sport is losing its function of creating doxa, and the relations of the participants with the field seems to be losing its importance. In addition, digitalization creates different dispositions ranging from media habits to socialization, and these dispositions shape the e-sports field through habitus. Companies, prominent actors in the field of e-sports, form a partnership with the mass through doxa formed in the relationality within the field and also reproduced through symbolic capital, hereby e-sport is accepted as a sport. The e-sports field, where consumption is one of the determining factors, is positioned as a simulacrum as a result of this relationality.