Turist rehberlerinin mesleki yeterliliklerinin tur memnuniyeti üzerine etkisinde turist rehberleri ile uyumun aracılık rolü: İstanbul ili araştırması
The mediating role of harmony with tourist guides in the effect of professional competencies of tourist guides on tour satisfaction: Istanbul province research
- Tez No: 871750
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Tur, Turist, Turist Rehberi, Tur Memnuniyeti, Turist Rehberi ile Uyum, Tour, Tourist, Tourist Guide, Tour Satisfaction, Rapport with Tourist Guide
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seyahat İşletmeciliği ve Turist Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Turizm sistemi içerisinde turist rehberleri, turist deneyimlerini yönetme, yönlendirme ve düzenleme, destinasyon imajını geliştirme, sorumlu turizm hedeflerinin uygulanmasına yardımcı olma, misafirlere sunduğu ve yorumladıkları şeyler ile destinasyonu ilgi çekici kılma, yerel kültürü tanıtma, misafirleri yerel etkinliklere katılmasını sağlama, bilgi verme gibi çeşitli birçok görevi üstlenen ziyaretçiler ile destinasyon arasında bir köprü oluşturmada önemli rol oynayan“temsilci”veya“elçi”olarak hareket etmektedir. Günümüzde turist rehberleri, destinasyonların turizm sektöründe gerek ekonomik gerek sosyal gerekse tanıtılması ve gelişmesi açısından başarılı olmasını etkileyen en önemli faktörlerden biri durumundadır. Tez çalışmasının konusunu turist rehberleri oluşturmaktadır. Tez çalışmasının amacı ise, turist rehberlerinin mesleki yeterliliklerinin, turist rehberi ve tur memnuniyeti üzerine etkisinde ziyaretçi-turist rehberi uyumunun aracılık etkisinin ölçümlenmesi oluşturmaktadır. Amaç doğrultusunda araştırma nicel bir uygulama olarak tasarlanmış ve araştırma tekniği olarak anket tekniği kullanılmıştır. Anket formları İstanbul'a turlarla gelen misafirlere gerek yüz yüze gerekse çevrimiçi ortamda uygulanarak veriler elde edilmiştir. Hatalı ve eksik doldurulan anket formları haricinde toplamda 808 adet anket formundan elde edilen verilerle analizler yapılmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda oluşturulan ölçeğin geçerliliği, güvenirliği ve hipotezleri test etmek amacıyla yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. Ayrıca katılımcıların demografik özellikleri ve tura katılımına ilişkin frekans dağılımları da incelenmiştir. Araştırmada sonuç olarak, turist rehberlerinin mesleki yeterliliklerinin, turist rehberi ve tur memnuniyeti üzerine etkisinde ziyaretçi-turist rehberi uyumunun aracılık etkisi tespit edilmiştir. Test edilen hipotezlerin tamamı kabul edilmiştir. Elde edilen bulgular ve sonuçlar literatürdeki benzer çalışmalarla karşılaştırılarak yorumlanmış ve öneriler oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Tourist guides act as“representatives”or“ambassadors”who play an essential role in bridging the gap between visitors and destinations by managing, guiding, and organizing tourist experiences; enhancing the destination image; helping to implement responsible tourism goals; making the destination enjoyable through what they present and interpret to guests; introducing local culture; enabling guests to participate in local activities; providing information; and many other tasks. Today, tourist guides are one of the most important human factors affecting the economic, sociological, and cultural development and success of destinations in the tourism sector. This thesis aims to measure the mediating effect of visitor-tourist guide rapport on the relationship between the professional competencies of tourist guides and tour satisfaction. This study investigated how visitor-tour guide rapport mediates the relationship between tourist guides' professional competencies and tourist satisfaction. The questionnaire forms were administered face-to-face and online to tourists visiting Istanbul with guided tours, resulting in data collection. Analyses were made with the data obtained from 808 questionnaire forms, excluding incorrect and incomplete questionnaire forms. The study employed structural equation modeling to assess the visitor-tour guide rapport scale's validity, reliability, and hypotheses. Furthermore, the demographic characteristics of the participants and frequency distributions related to tour participation were examined, providing a comprehensive analysis. The study revealed that visitor-tour guide rapport mediated the relationship between the professional competencies of tourist guides and the satisfaction levels of both tourists and tours. The analysis confirmed that all hypotheses tested in the study were accepted. The study findings were compared to existing literature, resulting in practical recommendations based on the results.