Lise öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı ve şiddet eğilimi ilişkisi: Spor lisesi öğrencileri üzerine bir çalışma
The relationship between social media addiction and violence tendency of high school students: A study on sports high school students
- Tez No: 871752
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ERDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Bağımlılık, Şiddet Eğilimi, Lise Öğrencileri, Spor Lisesi, Social Media, Addiction, Violence Tendency, High School Students, Sports High School
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın amacı lise düzeyinde eğitim gören spor lisesi öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı ve şiddet eğilimi ilişkisini ortaya koymak literatüre konu ile ilgili farklı deney grubu üzerinde yapılan çalışma kazandırmak ve ilgili önerileri geliştirmektir. Araştırmanın çalışma evrenini Türkiye'deki toplam 99 spor lisesinde 2023-2024 eğitim öğretim yılı itibariyle öğrenim gören 23.923 öğrenci oluştururken, araştırmanın örneklemini ise 2023-2024 eğitim öğretim yılında Konya ilinde bulunan üç farklı spor lisesinde öğrenim gören araştırmaya gönüllü olarak katılan 134'ü kadın, 296'sı erkek olmak üzere toplam 430 öğrenciden oluşmaktadır. Bu araştırmada verilerin sağlıklı bir biçimde toplanması adına görgül araştırma tekniğine uygun olarak anket yöntemi tercih edilmiştir. Spor lisesi öğrencilere sunulan anket soruları üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde“Kişisel Bilgi Formu”, ikinci bölümde“Ergenler İçin Sosyal Medya Bağılılığı Ölçeği”ve son bölümde ise“Şiddet Eğilimi Ölçeği”yer almaktadır. Bulgulara göre; Araştırmaya katılan konya ilindeki spor lisesi öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı ölçeği puan ortalaması dikkate alındığında sosyal medya bağımlığının düşük düzeyde olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Cinsiyet, sınıf, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi, anne-baba medeni durumu, anne-baba çalışma durumu, aile gelir düzeyi, branş değişkenleri yönünden incelendiğinde Sosyal medya bağımlılığı ile anlamlı bir farklılaşmaya rastlanılmamıştır. Çalışmaya katılan spor lisesi öğrencilerinin şiddet eğilimi ölçeği puan ortalaması dikkate alındığında şiddet eğilimlerinin fazla olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Cinsiyet değişkenine göre öğrencilerin şiddet eğilim puanlarının erkek öğrencilerin lehine farklılaştığı, sınıf, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi, anne-baba medeni durumu, anne-baba çalışma durumu, aile gelir düzeyi, branş değişkenleri yönünden incelendiğinde şiddet eğilimi ile anlamlı bir farklılaşmaya rastlanılmamıştır. Yapılan korelasyon analizi sonucunda; Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği toplam puanı ile Şiddet Eğilim Ölçeği toplam puanı arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Sonuç olarak bu araştırmada; Sosyal medya bağımlığı ile şiddet eğilimi arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiş olunup benzer sonuçlara ulaşılan çalışmaların olduğu görülmüştür. Şiddet eğilimli ve sosyal medya bağımlısı kişilerin sosyal bilgi, beceri ve bilinç düzeylerinin yeterli seviyede olmaması sonucunda bu tür bozukluklarla karşılaşıldığını söylemek yanlış olmayacaktır. Literatürde çoğunlukla internet kullanımı ve saldırganlık arasındaki ilişkiler üzerine çalışmaların olduğu fakat özelde sosyal medya bağımlılığının şiddet eğilimi üzerine etkilerini inceleyen çalışma sayısının sınırlı olduğu ve çalışmamızın bu alanda farklı örneklem grubu ile ulaşılan bulgular ışığında ilgili çalışmalara rehber olabileceği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the relationship between social media addiction and violence tendency of high school sports high school students. The sample of the study consisted of a total of 430 students, 134 female and 296 male, who voluntarily participated in the study, studying in three different sports high schools in Konya province in the 2023-2024 academic year. It was conducted according to the relational survey model, one of the quantitative research designs. The questionnaire questions presented to the sports high school students consist of three parts. The first part includes“Personal Information Form”, the second part includes“Social Media Engagement Scale for Adolescents”and the last part includes“Violence Tendency Scale”. According to the findings; when the average score of the social media addiction scale of the sports high school students in Konya participating in the research is taken into consideration, it is found that social media addiction is at a low level. When examined in terms of gender, class, mother's education level, father's education level, parents' marital status, parents' employment status, family income level, branch variables, no significant difference was found with social media addiction. When the average scores of the violence tendency scale of the sports high school students participating in the study were taken into consideration, it was found that their violence tendencies were high. According to the gender variable, the violence tendency scores of the students differed in favor of male students, and when examined in terms of class, mother's education level, father's education level, parents' marital status, parents' working status, family income level, branch variables, no significant difference was found with the tendency to violence. As a result of the correlation analysis, a positive and significant relationship was determined between the total score of the Social Media Addiction Scale and the total score of the Violence Tendency Scale. As a result, in this study, a significant relationship was found between social media addiction and tendency to violence and it was seen that there are studies with similar results. It would not be wrong to say that such disorders are encountered as a result of the lack of social knowledge, skills and consciousness levels of people who are prone to violence and social media addicts. It can be considered that there are mostly studies on the relationship between internet use and aggression in the literature, but the number of studies specifically examining the effects of social media addiction on the tendency to violence is limited and our study can be considered as a guide to related studies in the light of the findings reached with a different sample group in this field.