An Implementation of structured systems analysis to an information technology company
Yapısal sistem çözümleme yönteminin bir bilgi teknolojisi şirketine uygulaması
- Tez No: 87176
- Danışmanlar: DR. SERPİL SAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sistem Çözümleme, Yapısal Çözümleme, Veri Akış Çizgeleri, BDYM, Yapısal Çözümleme Uygulaması, Systems Analysis, Structured Analysis, Data Flow Diagrams, CASE, Structured Analysis Implementation
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: İşletme Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET YAPISAL SİSTEM ÇÖZÜMLEME YÖNTEMİNİN BİR BİLGİ TEKNOLOJİSİ ŞİRKETİNE UYGULANMASI HAZIRLAYAN KORHAN ALPARSLAN İŞLETME YÜKSEK LİSANS TEZİ BİLKENT ÜNİVERSİTESİ - ANKARA TEMMUZ, 1996 Tez Yöneticisi: Dr. Serpil SAYIN Sistem Çözümleme bir organizasyonun iyileştirilmesi ve geliştirilmesi hedefini güden işlemdir. Organizasyonlarda bulunan problemleri bir çeşit çözme yöntemidir. Yapısal Çözümleme ise, görsel özelliklerinin yardımıyla, en çok başvurulan sistem çözümleme uygulama tekniğidir. Yapısal Çözümlemenin iki temel bileşeni veri akış çizgeleri(VAÇ) ve veri sözlüğüdür. Sistem çözümleme ve tasarımını destekleyen bilgasayar destekli yazılım mühendisliği (BDYM) araçlarının yaygın kullanılmaya başlanmasıyla yapısal çözümleme işlemini yönetmek ve kontrol etmek daha kolaylaşmıştır. Bu çalışmanın amacı, yapısal sistem çözümleme metodolojisinin bilgi teknolojisi endüstrisinde faaliyet gösteren bir Türk şirketine uygulanmasıdır, ilk olarak 0 düzeyi VAÇ olan bağlam şeması oluşturulmuştur. Sonra, daha detaylı birinci ve ikinci düzey VAÇlar üretilmiştir. VAÇlar her departmanda bulunan işlemleri ve departmanlar ile işlemler arası veri akışını gösterir. İkinci düzey VAÇlarda bulunan her işlem anlatılmış ve veri sözlüğü ekte sağlanmıştır. Çalışma organizasyon iş akışını geliştirebilecek tavsiyelerin bir özetiyle sonlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN IMPLEMENTATION OF STRUCTURED SYSTEMS ANALYSIS TO AN INFORMATION TECHNOLOGY COMPANY BY KORHAN ALPARSLAN M.B.A. THESIS BILKENT UNIVERSITY - ANKARA JULY, 1996 Supervisor: Dr. Serpil SAYIN Systems Analysis is the process of analyzing an organization with the ultimate objective of modifying and improving it. It is a way of solving problems existing in organizations. Structured Analysis, with the aid of visual capabilities, is the most commonly applied technique of implementing systems analysis. The two major components of structured analysis are Data Flow Diagrams(DFDs) and Data Dictionary. Wide-spread usage of Computer-Aided Software Engineering(CASE) tools that support systems analysis and design made the structured analysis process easier to manage and control. This study aims to apply structured analysis methodology to a Turkish company that operates in the information technology industry. Context diagram which is level 0 DFD is developed initially. Then the level 1 and level 2 DFDs are produced. The DFDs display the processes of each department and data flow between, in and out of departments. Each process that exists in the level 2 DFDs is explained and the data dictionary is provided in the appendices. The study concludes with a summary of recommendations that can be implemented for the improvement of the organization work flow.