Yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye'nin imajına ilişkin algıları üzerine bir araştırma
A research on foreign students' perceptions on the image of Turkey
  1. Tez No: 871773
  2. Yazar: ŞEVVAL KARABACAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TARHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İmaj, Ülke İmajı, Yabancı Uyruklu Öğrenciler, Ülke İmajı Bileşenleri, Image, Country Image, Foreign Students, Country Image Components
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Ülke imajı küresel rekabet ortamında önemli bir kavram haline gelmiştir ve devletler için büyük önem taşımaktadır. Devletler, ülkelerinin daha çok bilinmesi ve daha çok tanınması için birtakım faaliyetler yürütmektedir. Her ülkenin dışarıya karşı yansıttığı bir imaj vardır. Olumlu imaja sahip olan ülkeler uluslararası alanlarda söz sahibi olurken aynı zamanda önemli kazanımlar da elde etmektedir. Ülke imajı fonksiyonel (bilişsel), normatif, estetik ve duygusal bileşenlerin yanı sıra birçok faktörden etkilenmektedir. Çalışma yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye'nin imajına ilişkin algılarını tespit etmek için yapılmıştır. Çalışmada nicel veri yöntemi olarak anket tekniği kullanılmış olup, veriler yüz yüze görüşmeye dayalı anket tekniği ile elde edilmiştir. Farklı ülkelerden Türkiye'ye eğitim görmeye gelen 357 yabancı uyruklu öğrenci üzerinde çalışma yürütülmüştür. Verilerin toplanması 2024 yılı Mart ile Mayıs ayları arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda, yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye'yi eğitim için seçmelerinde ülke imajını oluşturan fonksiyonel (bilişsel), normatif, estetik ve duygusal bileşenler arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca fonksiyonel (bilişsel) bileşenlere önem verenlerin aynı zamanda normatif bileşenlere de önem verdiği, estetik bileşenlere önem verenlerin duygusal bileşenlere de önem verildiği bulgusu elde edilmiştir. Elde edilen bir başka bulgu ise, Türkiye'ye eğitim için gelen öğrencilerin yaşadıkları zorlukların olmasına karşın yine de eğitimlerini Türkiye'de sürdürmeye devam etmek istedikleri ve yarıda bırakıp ülkelerine dönmeyi düşünmedikleri görülmüştür. Son olarak Türkiye'ye gelmeden önce ve geldikten sonrada yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye hakkında olumlu izlenimlere sahip oldukları bulgusuna erişilmiştir.
Özet (Çeviri)
Country image has become an important concept in the global competitive environment and is of great importance for states. States carry out some activities to make their countries more known and recognized. Every country has an image it projects to the outside world. Countries with a positive image have a say in international arenas and also achieve significant gains. Country image is affected by many factors as well as functional (cognitive), normative, aesthetic and emotional components. The study was conducted to determine the perceptions of foreign students regarding Turkey's image. Survey technique was used as the quantitative data method in the study, and the data was obtained by face-to-face interview-based survey technique. The study was conducted on 357 foreign students who came to Turkey from different countries to study. Data collection was carried out between March and May 2024. As a result of the research, it was determined that there is a significant relationship between the functional (cognitive), normative, aesthetic and emotional components that make up the country image in foreign students choosing Turkey for education. Additionally, it was found that those who attach importance to functional (cognitive) components also attach importance to normative components, and those who attach importance to aesthetic components also attach importance to emotional components. Another finding was that, despite the difficulties experienced by students who came to Turkey for education, they still wanted to continue their education in Turkey and did not think of leaving it halfway and returning to their country. Finally, it was found that foreign students had positive impressions about Turkey before and after coming to Turkey.