Konaklama işletmelerinde çalışanların örgütsel adalet algılarının motivasyon ve işten ayrılma niyetine etkisi
The effect of organizational justice perceptions of employees working in hospitality enterprises on motivation and intention to quit
- Tez No: 871778
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT BALTACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Motivasyon, İşten Ayrılma Niyeti, Konaklama İşletmeciliği, Organizational Justice, Motivation, Intention to Quit, Hospitality Management
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma konaklama sektöründe çalışanların örgütsel adalet algıları, motivasyonları ve işten ayrılma niyeti üzerindeki etkileri incelenmek üzere yapılmıştır. Araştırmanın temel amacı, konaklama işletmelerinde üst, orta, alt kademe ve yönetici olamayan beyaz yakalı çalışanların sahip oldukları bireysel değerler ve örgütsel adalet algılarının, motivasyon ve işten ayrılma niyeti üzerinde etkisini belirlemektir. Araştırmanın evrenini, Fethiye'de faaliyet gösteren dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışanlar oluşturmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden amaçlı rastgele örneklem yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada anket tekniği ile veri elde edilmiştir. Elde edilen veri analiz edilerek ilk olarak demografik bulgular belirlenmiştir. Ardından hipotezler regresyon analizi ile test edilmiştir. Son olarak da demografik değişkenler anova testi ile analiz edilerek karşılaştırma yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre örgütsel adaletin motivasyon ve işten ayrılma niyeti üzerinde bir etkiye sahip olduğu bulgulanmıştır. Bulgulara göre örgütsel adaletin işten ayrılma niyeti üzerinde negatif, motivasyon üzerinde pozitif etki ettiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca motivasyonun işten ayrılma niyeti üzerinde negatif etki ettiği bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effects of organizational justice perceptions, motivations and turnover intention of employees in the hospitality industry. The main purpose of the research is to determine the effect of individual values and organizational justice perceptions of upper, middle, lower level and non-managerial white-collar employees in hospitality businesses on their motivation and intention to leave. The population of the research consists of employees working in four and five star hotels operating in Fethiye. An explanatory sequential design, one of the mixed methods designs, was used in the research. In the research, data was obtained using the survey technique. By analyzing the data obtained, demographic findings were first determined. Then the hypotheses were tested with regression analysis. Finally, demographic variables were analyzed and compared with the anova test. According to the research results, it was found that organizational justice had an effect on motivation and intention to leave. According to the findings, it was revealed that organizational justice had a negative effect on intention to quit and a positive effect on motivation. Additionally, it has been found that motivation has a negative effect on intention to quit.