Customers;investigation of brand attitude and second-hand product purchasing motivations according to socio-demographic differences
Müşterilerin; sosyo-demografik farklılıklarına göre, marka tutumu ile ikinci el ürün satın alma motivasyonların incelenmesi
- Tez No: 871797
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İkinci El Ürün, Marka Tutumu, Müşteri Davranışı, İkinci El Ürün Satın Alma Motivasyonları, Sosyo-Demografik Farklılıklar, Second Hand Product, Brand Attitude, Consumer Behavior, Motivations For Purchasing Second-Hand Product, Socio-Demographic Diffrences
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Markaların çevreye duyarlılık göstermesi, müşterilerin de çevre dostu uygulamalara yönelmesine neden olmuştur. Aynı zamanda, müşteriler ikinci el ürün alım satım konusuna karşı ilgi göstermişlerdir. Çalışmanın temel varsayımı, müşterilerin demografik özelliklerine göre, ikinci el ürün satın alma motivasyonları ile marka tutumu arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığıdır. Veri toplama süreci anket yöntemiyle gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler, IBM SPSS Version programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Analizlerde frekans ve yüzde değerleri kullanılmış, çalışma modeline uygun olarak geliştirilen Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ve Bağımsız Örneklem T Testi uygulanmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla kullanılan anket yöntemiyle 406 katılımcının geri bildirimi alınmış ve katılımcıların %60,6'sının ikinci el ürün satın aldığı, %39,4'ünün ise ikinci el ürün satın almadığı görülmektedir. Demografik bilgileri incelendiğinde ise çoğunluğunun %58,1 oranında kadın olduğu; %48,1'i 25 ile 35 yaşları arasında ve %37,9'u ise özel sektörde çalıştığı tespit edilmiştir. Anket çalışmasında tüketicilerin ikinci el ürün satın alma motivasyonları cinsiyet, yaş, gelir düzeyi ve en önemli motivasyon kaynağına göre incelendiğinde aralarında bir fark bulunamamıştır. Tam tersi eğitim düzeyinde ise farklılık tespit edilmiştir. Öte yandan, müşterilerin marka tutumları cinsiyet, yaş, gelir düzeyi, eğitim durumu ve en önemli motivasyon kaynağına göre incelendiğinde aralarında bir fark olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Customers are adopting eco-friendly activities as a result of brands' environmental awareness. At the same time, customers have shown interest in buying and selling second-hand products. The fundamental assumption of the study is whether there is noteworthy distinction in consumers' motivations for acquiring second-hand products and the brand attitude based on their demographic differences.The survey method was employed for data collection, and the gathered data were analyzed using IBM SPSS program. Frequency and percentage values were utilized in the analyses, and the study model was complemented with the application of One-Way Analysis of Variance (ANOVA) and Independent Sample T Test. 406 participants' feedback was obtained by the survey method, which was employed in the study to collect data. Examining the results of the survey analysis, it can be observed that 60.6% of the participants purchasing secondhand, whereas 39.4% do not. Participants' demographic details, it was found that, at 58.1%, the majority of them were female,48.1% are between the ages of 25 and 35 and at 37.9%,they worked in the private sector. When the consumers' motivations for purchasing second-hand products were examined by gender,age,income level and most important source of motivation in the survey study, no difference was found between them.But,there is a difference in consumers' purchasing of second hand products according to educational status.On the other hand, When the consumers' brand attitude were examined by gender,age,income level, educational status and most important source of motivation in the survey study, here was no difference between them.