The factors demotivating secondary school students towards learning English
Ortaokul öğrencilerini İngilizce öğrenmeye karşı demotive eden faktörler
- Tez No: 871932
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYRA BAĞATUR HASPOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme Motivasyonu, Demotivasyon, Yabancı Dil, Öğrenci Görüşleri, Ortaokul, Learning Motivation, Demotivation, Foreign Language, Student Opinions, Secondary School
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerini İngilizce öğrenmeye karşı demotive eden faktörlere yönelik öğrenci görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma nitel araştırma desenlerinden biri olan görüşme yöntemiyle yürütülmüştür. Veri toplama aracı araştırmacı tarafından geliştirilen ve 13 açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formudur. Araştırmanın örneklemi 2022-2023 eğitim- öğretim yılında Van ilindeki devlet ortaokullarında öğrenim görmekte olan 20 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Verilerin analizi için bir İngilizce ve bir Türkçe uzman öğretmenine danışılarak açık uçlu sorulara verilen cevapların betimsel analizi yapılmıştır. Elde edilen kategori ve alt kodlar karşılaştırılmış, Miles ve Huberman (1994)'ın güvenirlik formülü kullanılarak araştırmacı ve kodlayıcıların, kategori ve alt kodlarda görüş birliğine ulaşma oranları %88 olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre öğrenciler, öğretmenlerinin ve arkadaşlarının sınıf içindeki tutum ve davranışları, öğretmenlerinin öğrencilere yanlı davranışları, sınıf mevcutlarından kaynaklı öğrenci gürültüleri, İngiliz dil yapısının zor olması ve İngilizce kelimelerinin yanlış telaffuz edilmesi, derslerde genellik anlatım yönteminin tercih edilmesi ve öğretmenlerin sürekli İngilizce konuşması, derslerde oyun, etkinlik ve görsel materyallerin az tercih edilmesi ayrıca öğrencilerin İngilizceye olan önyargı ve inançları gibi etkenler İngilizce öğrenmelerinde demotive olma nedenleri olarak bulgulanmıştır. Araştırmanın bulguları ışığında eğitimcilere çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the student opinions about the factors that demotivate secondary school students towards learning English. The research was conducted by interview method, which is one of the qualitative research patterns. The data collection tool is a semi-structured interview form developed by the researcher and consisting of 13 open-ended questions. The sample of the research consists of 20 secondary school students studying in Van Province in the 2022-2023 academic year. One English and one Turkish expert teacher were consulted for the analysis of the data and a descriptive analysis of the answers to the open-ended questions was made. The obtained categories and sub-codes were compared, and using the reliability formula of Miles and Huberman (1994), it was found that the consensus rate of researchers and coders in the categories and sub-codes was 88%. According to the results of the research, factors such as the students' attitudes and behaviors of their teachers and friends in the classroom, teachers' bias towards students, student noises due to classroom sizes, the difficult English language structure and mispronunciation of English words, the general preference of the narration method in the lessons and the teachers' continuous English speaking in the lessons, less preference for games, activities and visual materials, as well as students' prejudices and beliefs about English were found to be the reasons for being demotivated in learning English. Various suggestions were offered to educators based on the research findings.