An investigation into the motivation of English language teachers in Turkey with a focus on the effect of motivational aspects on their teaching
Türkiye'deki İngilizce öğretmenlerinin motivasyonunun, motivasyonel öğelerin öğretme süreçlerine etkisine odaklanarak araştırılması
- Tez No: 388389
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA NACİ KAYAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce öğretmenleri, iş motivasyonu, motive edici faktörler, motivasyon düşürücü faktörler, motivasyonel durumların etkisi, EFL teachers, work motivation, motivating factors, demotivating factors, effect of motivational aspects
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Dil Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki orta okul İngilizce öğretmenlerinin motivasyon ve demotivasyon kaynaklarını araştırmak ve öğretmenlik süreçlerinin, bu motive edici ve motivasyon düşürücü etmenlerden ne boyutta etkilendiğini bulmaktır. Bu araştırma, bir karma yöntem çalışması olup, Türkiye'nin farklı şehirlerindeki ortaokullarda çalışan 149 İngilizce öğretmeniyle yapılmıştır. Çalışma, verilerin toplanmasında birebir mülakatların anket çalışmasını takip ettiği açıklayıcı (explanatory) araştırma desenini benimsemiştir. Anket 149 öğretmenin hepsine uygulanmış olup, 10 tanesiyle de mülakatlar yapılmıştır. Niceliksel verinin analizi için SPSS v.16.0, niteliksel verinin analizi için, içerik analizi kullanılmıştır. Bulgular, öğrenciyle ilgili unsurların, bu öğretmen grubu tarafından büyük ölçüde motive edici olarak kabul edildiğini göstermiştir. Veliler ve yönetim ile ilgili bazı unsurlar, okulla ilgili bazı faktörler, maaş, hizmet içi eğitimler, çalışma saatleri, iş güvenliği, iş özerkliği, öğretmenlerin toplumdaki statüleri, meslekteki ilerleme olanakları ve çalışma arkadaşları arasındaki ilişkiler de Türkiye'deki çoğu İngilizce öğretmeni tarafından motive edici olarak görülmektedir. Diğer yandan, müfredat, ders kitaplarıyla ilgili bazı unsurlar, genel eğitim politikalarındaki değişiklikler ve teftiş süreci çoğu İngilizce öğretmeni tarafından motivasyon düşürücü olarak görülmektedir. İngilizce öğretmenlerinin öğretmenlik süreci bu motive edici ve motivasyon düşürücü etmenlerden etkilenmektedir. Fakat, bu etkinin boyutu öğretmenler arasında farklılık göstermektedir. Bazıları hem motive edici, hem motivasyon düşürücü etmenlerden ciddi şekilde etkilenmekte, bazıları ise öğretmenlik süreçlerinin, motivasyon düşürücü faktörlerin olumsuz tarafından etkilendiklerini düşünmemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to investigate the primary sources of motivation and demotivation of the secondary school EFL teachers in Turkey and find out to what extent their teaching process is influenced by these motivating and demotivating factors. This is a mixed-methods study conducted with 149 EFL teachers working at the secondary schools in different cities of Turkey. It adopts the explanatory research design in which a questionnaire survey was followed by interviews for data collection. The questionnaire was administered to all 149 participants while the interviews were conducted with 10 participants. SPSS v.16.0 for quantitative data analysis and content analysis for qualitative data analysis were used. The findings reveal that student-related issues are remarkably considered motivating by this group of teachers. Some issues related to the parents and the administration, some school-related issues, salary, in-service training, working hours, job security, work autonomy, status of teachers in society, holidays, advancement opportunities and the relationship among the colleagues are also considered motivating by most EFL teachers in Turkey. On the contrary, the syllabus, some course books related issues, the changes related to national guidelines and supervisory process are considered demotivating by most EFL teachers. The teaching process of EFL teachers are influenced by these motivational and demotivational aspects of teaching. However, the extent of this influence shows difference among teachers. While some are seriously influenced by both motivating and demotivating factors, some others do not think that their teaching process is influenced by unfavorable facet of demotivating factors.