An investigation of EFL teachers' perceptions on motivational factors
İngilizce öğretmenlerinin motivasyon faktörleri algısı üzerine bir araştırma
- Tez No: 381672
- Danışmanlar: DR. MÜGE GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce öğretmeni, içsel motivasyon, dışsal motivasyon, EFL teacher, intrinsic motivation, extrinsic motivation
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de ilk ve orta okullarda çalışan İngilizce öğretmenlerini motive ve de-motive eden içsel ve dışsal faktörleri bulmayı ve bu öğretmenlerin şu andaki motivasyon düzeylerini belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışma için gerekli veri, hem nicel hem de nitel metotların kullanıldığı karma yöntem yaklaşımı benimsenerek toplanmıştır. Türkiye'de ilk ve ortaokullarda çalışan 79 İngilizce öğretmenine 80 kapalı uçlu sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Ayrıca, 18 İngilizce öğretmeni ile de yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Nicel veriler SPSS 20.0 (Sosyal Bilimler İstatistik Programı) programı kullanılarak analiz edilmiş, nitel verilere ise içerik analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonunda, hem içsel hem de dışsal faktörler motivasyon ve de-motivasyon kaynakları olarak tespit edilmiştir. İçsel bir faktör olarak bilgi paylaşımı ve dışsal faktörler olarak ise öğrenci ve iş arkadaşlarıyla olan iyi ilişkiler başta gelen motivasyon kaynakları olarak belirlenmiştir. Diğer taraftan, öğrenci, veli, iş arkadaşları ve yöneticilerle ilgili unsurlar, dışarıdan mesleğe olan bakış, fiziksel çalışma şartları, okul yönetimi ve ilkeleri, otonomi, iş yükü ve çalışma programı, eğitim-öğretime yönelik şartlar, iş güvenliği, kariyer hedefleri, eğitim ve maaşı kapsayan faktörler İngilizce öğretmenlerini de-motive eden faktörler olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, Türkiye'de ilk ve ortaokullarda çalışan İngilizce öğretmenlerinin şu andaki motivasyon düzeylerinin düşük olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to find out the intrinsic and extrinsic factors that motivate and de-motivate English language teachers in primary and secondary state schools in Turkey and also to determine the current level of motivation of the English language teachers in primary and secondary state schools in Turkey. In order to collect the necessary data for the study, a mixed methods approach was employed by using both quantitative and qualitative methods. A questionnaire consisting of 80 close-ended questions were administered to 79 English language teachers in primary and secondary state schools in Turkey. Besides, semi-structured interviews with 18 teachers were carried out. The quantitative data were analysed through the use of SPSS 20.0 (Statistical Package for Social Sciences) and the qualitative data were content analysed. At the end of the study, both intrinsic and extrinsic factors were founded to be motivation and de-motivation sources for the EFL teachers. Imparting knowledge as an intrinsic factor and good relationships with student and colleagues as extrinsic factors were defined as the major motivation sources for the EFL teachers. On the other hand, extrinsic factors related to students, parents, colleagues and administrators, external recognition, physical working conditions, school management and policies, autonomy, workload and working schedule, teaching conditions, job security, career prospects, training and salary were founded as the de-motivating factors for the EFL teachers. Furthermore, the current motivation level of the EFL teachers working in primary and secondary state schools in Turkey was found to be low.