An early monetization?: Tracing the mukâta'a system back to the reign of Mehmed II
Erken bir parasallaşma mümkün müydü?: II. Mehmed dönemine doğru mukâta'a sisteminin izini sürmek
- Tez No: 872029
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVGENI RADOSLAVOV RADUSHEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tez, on beşinci ve erken on altıncı yüzyılda Osmanlı ekonomisindeki parasallaşmanın boyutlarını incelemektedir. Araştırmanın odağı Osmanlı merkezi hazinesine nakit akışını sağlayan ve dolayısıyla parasallaşmanın temel bir göstergesi olan mukâta'a sistemidir. Tezde kullanılan arşiv verileri, bu dönemde mukâta'a sisteminin iltizâm usulüyle birlikte imparatorluğun genelinde madencilik, pirinç ekimi, tuzla gibi birçok üretim sektöründen ve ağnam, cizye, bac gibi çeşitli vergi kalemlerinden gelir elde etmede yerleşmiş ve işlevsel bir pratik olduğunu göstermektedir. Bu veriler ayrıca on beşinci ve erken on altıncı yüzyılda Osmanlı piyasasında dolaşımda olan değerli maden miktarının yüksekliğini de ortaya koymaktadır. Dolayısıyla bu tez, Osmanlı ekonomisinin belirli sektörlerde mevcut literatürün kabul ettiğinden bir yüzyıl daha önce parasallaşmış olduğunu ileri sürmektedir. Ayrıca bu tez, bu parasallaşmadan kaynaklanan sermaye birikiminin büyük ölçüde Osmanlı merkezi hazinesiyle sınırlı kalmış ve mültezimlerin Osmanlı merkezi yönetiminin sıkı bürokratik kontrolü ve uyguladığı yaptırımlar nedeniyle sermaye biriktirme imkânı bulamamış olabileceğini ileri sürmektedir. Devlet ile mültezimler arasındaki bu ilişkiyi anlamak içinse bu tez ayrıca mültezimlerin kimlikleri ve sosyal ağlarının yanı sıra merkezdeki ve yereldeki imparatorluk görevlilerinin rollerini mukâta'a sistemi içerisinde incelemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the extent of monetization of the Ottoman economy during the fifteenth and early sixteenth centuries. At the core of the research lies the mukâta'a system since it served as the primary mechanism for providing cash flow into the Ottoman treasury and, therefore, it was a key indicator of monetization. The archival data used in the thesis demonstrate that the mukâta'a system, along with tax farming, was empire-wide established and functional in receiving revenue from many production sectors and tax items such as mining, rice plantation, salt marsh, sheep tax, poll tax, market tax, and more during this period. These data also reveal the high amount of precious metals in circulation in the Ottoman market throughout the fifteenth and early sixteenth centuries. Thus, the thesis argues that the Ottoman economy monetized in certain sectors a century earlier than current scholarship suggests. Furthermore, the thesis also argues that the capital accumulation resulting from this monetization might be mainly limited to the Ottoman central treasury, and tax farmers might not be capable of accumulating capital due to the strict bureaucratic control and sanctions imposed by the Ottoman central administration during the fifteenth and early sixteenth centuries. To understand this relationship between the state and tax farmers, the thesis also examines the roles of central and local imperial agents within the mukâta'a system alongside the identities and social networks of the tax farmers.
Benzer Tezler
- Platform strategies in financial services: A theoretical approach to 'banking as a platform'
Finansal hizmetlerde platform stratejileri: Platform olarak bankacılığa teorik bir yaklaşım
ANIL BİRİNCİ
Yüksek Lisans
İngilizce
2024
EkonomiGalatasaray Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
PROF. DR. BİLGE ÖZTÜRK GÖKTUNA
- Avrupa Merkez Bankası'nın oluşumu, para politikası, uygulama sorunları ve Türkiye etkileri
Formation of European Central Bank, its monetary policy, application problems and its effects on Turkey
ALİ POLAT
- İstanbul fragmanının ordovisiyen dönemindeki tektonik evriminin paleomağnetik verilerle belirlenmesi
Estimation of the tectonic evolution of the Istanbul fragment at ordovician age by paleomagnetic data
ERDİNÇ ÖKSÜM
Doktora
Türkçe
2013
Jeofizik Mühendisliğiİstanbul ÜniversitesiJeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ZİHNİ MÜMTAZ HİSARLI
- Magnetik rezonans sürecinin zaman domeninde sonlu fark yaklaşımları ile incelenmesi
Investigation of magnetic resonance process by finite difference approaches in time domain
DUYGU TUNCAY
Yüksek Lisans
Türkçe
2005
Elektrik ve Elektronik MühendisliğiYıldız Teknik ÜniversitesiElektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
PROF.DR. TANER ŞENGÖR
- İstanbul Limanları'nın modernizasyonu: Dersaadet Rıhtım ve Anadolu Demiryolları şirketlerinin inşa faaliyetleri (1890-1934)
The modenization of İstanbul ports: Construction activities of Constantinople Quays and Anatolian Railways Companies (1890-1934)
NAZİRE BİLGİLİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. AYGÜL AĞIR