Platform strategies in financial services: A theoretical approach to 'banking as a platform'
Finansal hizmetlerde platform stratejileri: Platform olarak bankacılığa teorik bir yaklaşım
- Tez No: 854641
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGE ÖZTÜRK GÖKTUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, platformlar, bankalar, fintech'ler, BaaP, finansal hizmetler, platform rekabeti, teorik model, Digitalization, platforms, banks, fintechs, Banking-as-a-Platform (BaaP), financial services, platform competition
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez, finansal hizmetlerde platform iş modelinin benimsenmesinin stratejik etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır, özellikle geleneksel bankalar ile fintech şirketleri arasındaki rekabete,“Banking-as-a-Platform”(BaaP) çerçevesi içinde odaklanmaktadır. Hızla gelişen finansal hizmetler dünyasında, bu araştırma geleneksel bankaların platform sahipleri olarak stratejik konumlarının rekabeti, piyasa dinamiklerini ve tüketici davranışlarını nasıl etkilediğini anlamayı amaçlamakta- dır. Finansal hizmetlerde platform iş modelinin halen erken aşamalarda olması ve sınırlı piyasa örneği olmasının da etkisiyle, bu konu akademik dünyada sınırlı dikkat çekmiştir. Bu tez, finansal hizmetler sektörü üzerinde dijitalleşmenin etkisini, platform iş modellerinin itici güçlerini, geleneksel piyasa oyuncuları (bankalar) için mevcut stratejik seçenekleri kapsamlı bir şekilde analiz etmektedir. Ek olarak, bu araştırma, teorik modelleme yaklaşımı ile finansal hizmetlerde platform rekabetini analiz etmesi açısından literatürde farklılaşan bir örnek olarak öne çıkmaktadır. Bu bağlamda, bu çalışma nitel ve nicel içgörüleri ile ekonomi alanındaki platform rekabeti çalışmalarına katkıda bulunmaktadır. Literatüre katkılarının yanı sıra, bu çalışma değişen finansal hizmetler sektöründe çalışan profesyoneller ve politika yapıcıları için değerli içgörüler sunmaktadır. Bu çalışmada, Hagiu, Jullien ve Wright (2020) tarafından geliştirilen teorik platform rekabet modeli, finansal hizmetler sektörünün dinamiklerini yansıtacak şekilde genişletilmiş ve özelleştirilmiştir. İlk olarak, geleneksel bankaların, fintech'lerin ve tüketicilerin yanı sıra mevcut piyasa dinamiklerini yansıtan temel modelin bileşenlerini tanımladık. İkinci olarak, piyasada yaygın olarak gözlem- lenen ve birden fazla finansal ürün ve hizmetin yanı sıra tek bir platform üze- rinden eş zamanlı kullanımı değerlendiren yeni bir tüketici grubu tanıttık. Daha sonra, bir banka (çok ürünlü firma) ile bir fintech (özel ürün sağlayıcı) arasındaki platform rekabetini, platformun olmaması (barındırmadan) ve platform üzerinde (barındırma ile) durumlarında tüketici tercihleri, pazar payı ve fiyatlandırma st- ratejileri açısından inceledik. Son olarak, benzer özel bir ürün sağlayan başka bir fintech'i, yeni bir oyuncu olarak tanıttık. Oyuncuların davranışını analiz etmek için aynı süreci uyguladık. Model, geleneksel bir bankanın bir platform oluşturmasının ve üstün bir ürün sunan doğrudan rakip bir fintech'i kendi platformuna almasının, her zaman pazar payı kaybı anlamına gelmediğini göstermektedir. Tüketici gruplarının büyüklüğüne ve tercihlerine bağlı olarak, platformda doğrudan rakip bir fintech'i barın- dırmak, bankanın birden fazla ürüne erişimi ve tek durak alışveriş deneyimini önemseyen tüketicilerden daha yüksek bir kazanç elde etmesini olanak sağlaya- bilir. Diğer yandan, platformda benzer bir ürün sunan birden fazla fintech'in bu- lunması, sadece fintech'ler arasında değil aynı zamanda platform sahibi ile de re- kabeti arttırır. Bu durum fiyatlarda aşayı yönlü baskı oluşturarak tüketiciler lehine fayda sağlar. Bu durumda, geleneksel banka pazar payının bir kısmını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırken, fintech'ler rekabetçi kalmak için fiyatını düşürmek zorunda kalır. Finansal hizmetlerin karmaşık doğası ve süreklilik halinde devam eden dijitalleşme göz önüne alındığında, finansal hizmetler sektörü oyuncuları için platform iş modeli kararını etkileyen çok sayıda faktör bulunmaktadır. Bu çalışmada değinilmeyen ancak kritik olabilecek bu faktörlerden bazıları; gelir paylaşım modelleri, maliyet ve gelir transfer mekanizmaları, oyuncularının birbirlerini izleme yetenekleri ve oyuncuların maliyet yapısı olarak sıralanabilir. Gelecek dönemde bu konularda yapılacak çalışmalar, finansal hizmetlerde platform stratejilerini daha kapsamlı bir şekilde anlamamıza olanak sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to explore the strategic implications of adopting a platform business model in financial services, focusing on the competition between tra- ditional banks and fintech companies within the Banking-as-a-Platform (BaaP) framework. In a rapidly evolving landscape, this research highlights how the strategic positioning of traditional banks as platform owners influences competition, impacting both market dynamics and consumer behavior. Given that we are still in the early stages of platform adoption in financial services, with limited industry examples, this area has received limited attention from scholars. This thesis provides a comprehensive analysis of digitalization and its impact on financial services, the drivers of platform business models, the strategic options available for traditional players. Additionally, this research is unique in the literature in terms of its theoretical modeling approach to analyze platform competition in financial services. In this context, this study's qualitative and quanti- tative insights contribute to the broader understanding of platform models in the field of economics. In addition to contributions to the literature, this study provides invaluable insights for industry practitioners and policymakers navigating the changing landscape of financial services. In this study, the theoretical platform competition model developed by Hagiu, Jullien, and Wright (2020) has been augmented and tailored to reflect the dynamics of the financial services industry. First, we identified the components of the foundational model, reflecting the specific characteristics of traditional banks, fintechs, and consumers as well as the existing market dynamics. Second, we introduced a new consumer group, commonly observed in the market, distinguished by preferences for the simultaneous use of multiple financial products and services on a single platform. Then, we examined the platform competition between a bank (multiproduct firm) and a fintech (specialized product provider) in terms of consumer preferences, market share, and pricing strategies, both in the absence of a platform (without hosting) and on a platform (with hosting). Finally, we introduced another fintech as a new player that also provides the similar specialized product. We applied the same process to analyze the behavior of the players. The model demonstrates that for a traditional bank, building a platform and hosting a direct competitor fintech that provides a superior product does not necessarily result in the loss of all market share for that product. Depending on the size of consumer groups and their preferences, hosting a direct competitor fintech on the platform can benefit the traditional bank by extracting a higher surplus from consumers who value accessing multiple products and the convenience of a one-stop-shop experience. On the other hand, hosting an additional fintech that provides a similar product on the platform intensifies competition not only among fintechs but also with the platform owner. This leads to pressure on prices, which benefits consumers the most. In this case, the traditional bank faces losing some of its market share, while the other fintech player needs to reduce its price to remain competitive. Given the complex nature of financial services and the rapidly evolving digital landscape, several additional factors determine the strategic decision to build a platform. These factors include, but are not limited to, alternative monetization models, cost and revenue transfer mechanisms, screening and monitoring abilities, and the cost structure of players, which are critical areas for further research.