Ulus inşasında şiddetin rolü: PKK, ETA, QUEBEC ve Tamil Kaplanları örnekleri
The role of violence at nation building: The cases of PKK, ETA, QUEBEC and Tamil Tigers
- Tez No: 872042
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL KARABULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, kimlik, milliyetçilik, ulus inşası, etnik ayrılıkçı terör, Violence, identity, nationalism, nation-building, ethnic separatist terror organizations
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Anabilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 327
Özet
Şiddet ve ulus inşası arasındaki ilişki özellikle etnik ayrılıkçı terör örgütlerinin eylemleri göz önüne alındığında karmaşık bir konu halini almaktadır. Şiddet tarihsel olarak ulusların oluşumunda ve dağılmasında önemli bir rol oynamıştır. Etnik ayrılıkçı terör örgütleri şiddeti genellikle ayrılma, özerklik veya kültürel koruma gibi siyasi hedeflerine ulaşmak için bir araç olarak kullanmaktadır. Ancak ulus inşasında şiddetin etkinliği etnik ayrılıkçı terör örgütlerinin amaçlarını yerine getirmesinin yanında diğer taraftan uygulanan şiddet tepkiye neden olmakta, destekçilerini kaybetmekte ve uluslararası toplumdan desteği kaybederek davalarının meşruiyetini kaybetmesine neden olmaktadır. Etnik ayrılıkçı terör örgütlerinin uygulamış olduğu şiddet ve yıkım, kimlik sorunlarına dikkat çekmekte ve“biz”ile“onlar”arasındaki ayrımı daha keskin hale getirmektedir. Bununla birlikte etnik ayrılıkçı terör örgütlerinin uyguladığı şiddetten daha faydalı olabilen devletin şiddete verdiği tepki de olabilmektedir. Ulus inşası sürecinde şiddetin rolü çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Doğu-Batı kıyaslamasını da kapsayan PKK, ETA, QUEBEC, Tamil Kaplanları terör örgütleri örnek olarak alınmıştır. Nitel araştırma yöntemi esas alınan çalışmada şiddet eylemlerinin çeşitliliği, sıklığı, seviyesi ve hedef toplum incelenmiştir. Bununla birlikte söz konusu örgütleri destekleyen siyasi partiler ile genel seçimlerde alınan oy oranı arasındaki ilişki incelenmiştir. Etnik ayrılıkçı terör örgütlerinin uygulamış olduğu şiddet seviyesi, dozajı ve eylemlerine Doğu toplumlarının vermiş olduğu tepki ile Batı toplumlarının vermiş olduğu tepkinin farklı olduğu ve Batı toplumlarında yapılan anayasa değişiklikleri ile birlikte terör örgütlerine desteğin azaldığı ve terör örgütlerinin silah bırakmasına kadar giden süreci oluşturduğu sonucuna varılmıştır. Doğu toplumlarında ise uygulanan şiddet neticesinde halkın terör örgütlerine olan desteğinin arttığı görülmektedir. Şiddet olgusunun siyasi saikler doğrultusunda ulus inşasında kullanımı şiddetin seviyesine, dozajına, uygulanış biçimine, hedef topluma ve devletlerin vermiş olduğu tepkiye bağlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The relationship between violence and nation-building is a complex issue, especially given the actions of ethnic separatist terrorist organizations. Violence has historically played an important role in the formation and dissolution of nations. Ethnic separatist terrorist organizations often use violence as a means to achieve their political goals, such as secession, autonomy or cultural preservation. However, while the effectiveness of violence in nation-building fulfills the objectives of ethnic separatist terrorist organizations, on the other hand, violence causes a backlash, they lose their supporters, and they lose support from the international community, and their legitimacy. The violence and destruction perpetrated by ethnic separatist terrorist organizations draws attention to identity issues and sharpens the distinction between“us”and“them”. However, it can also be the state's response to violence that can be more useful than violence perpetrated by ethnic separatist terrorist organizations The role of violence in the nation-building process constitutes the aim of this study. The PKK, ETA, QUEBEC, Tamil Tigers terrorist organizations are taken as examples, including an East-West comparison. The study, which is based on qualitative research methodology, examined the diversity, frequency, level and target society of acts of violence. In addition, the relationship between the political parties supporting these organizations and the rate of votes received in general elections are examined. It has been concluded that the reaction of Eastern societies to the level of violence, dosage and actions of ethnic separatist terrorist organizations is different from the reaction of Western societies and that the support for terrorist organizations has decreased with the constitutional amendments made in Western societies and that terrorist organizations have created a process to the laying down of arms.In eastern societies, it is observed that the public's support for terrorist organizations has increased as a result of violence. It is concluded that the use of violence in nation-building in line with political motives depends on the level of violence, its dosage, the way it is applied, the target society and the reaction of states.