Yunanistan'ın silahlanma faaliyetlerinin diplomatik ilişkilere etkisi
- Tez No: 872044
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RUKİYE CAN YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Savunma Sanayi, Silah Tedariki, Diplomasi, Doğu Akdeniz, Yunanistan, Defense Industry, Arm Procurement, Diplomacy, East Mediterranean, Greece
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Savunma Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Savunma sanayi sadece ticari ve ekonomik amaçlarla incelenmemesi gereken, diplomasinin etkin olarak kullanıldığı bir sektördür. Bu bağlamda Yunanistan tarafından gerçekleştirilen silah tedarikinde diplomatik saikin önemli rol oynadığı gözlemlenmektedir.“Uluslararası savunma sanayi ticareti bir diplomasi aracıdır.”hipotezinden hareketle oluşturulan bu çalışma kapsamında silah ticareti üzerine yayımlanmış uluslararası raporlar ve Yunan basınında yer alan haberler kullanılarak veriler toplanmıştır. Araştırma esnasında hipotezi destekleyen verilere ulaşılmış, bulgular bu bağlamda yorumlanmış ve Yunanistan'ın tarafı olduğu silah ticaretinin iktisadi, siyasi ve stratejik hedeflerin yanı sıra diplomatik amaçlarla da kullanıldığına ilişkin hususlar tespit edilmiştir. Bulguların toplanması sürecinde 1 Ocak 2019 ile 31 Aralık 2022 tarihleri arasında internette İngilizce yayım yapan eKathimerini online haber sitesinde“silah tedariki”ve“modernizasyon”anahtar kelimeleri ile araştırma yapılmıştır. Araştırma kapsamında, yayımlanan haberler içerik analizi yöntemine tabi tutulmuş ve aktörlerin amaçları çerçeveleme yaklaşımı aracılığıyla diplomatik saikler kapsamında incelenmiştir. Araştırma sonucunda, Yunanistan tarafından gerçekleştirilen silah tedarikinden taraf olan aktörlerce diplomasi aracı olarak yararlanıldığı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The defense industry is a sector that should not be examined only for commercial and economic purposes, but where diplomacy is used effectively. In this context, it is observed that diplomatic motives play an important role in the arm procurement by Greece. Within the scope of this study, which was created based on the hypothes“International defense industry trade is a tool of diplomacy', data was collected using international reports published on arm trade and news in the Greek media. During the research, data supporting the hypothesis were obtained, the findings were interpreted in this context, and it was determined that the arm trade, to which Greece is a party, was used for diplomatic purposes as well as economic, political and strategic goals. During the collection of findings, research was conducted on the eKathimerini online news site, published in English, between January 1, 2019 and December 31, 2022, with the keywords ”arm procurement“ and ”modernization". Within the scope of the research, the published news was subjected to content analysis method and the actors' aims were examined within the scope of diplomatic purposes through the framing approach. As a result of the research, it was evaluated that the actors involved in the arm procurement carried out by Greece used it as a tool of diplomacy.