Uluslararası güvenlik ve göç: Suriye ve Ukrayna örnekleriyle AB politikalarının değerlendirilmesi
International security and migration: Evaluation of EU policies with the examples of Syria and Ukraine
  1. Tez No: 872045
  2. Yazar: MERT UMUT DÖLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE KAYAPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Göç Politikaları, Uluslararası Güvenlik, Avrupa Birliği, Suriye, Ukrayna, Migration Policies, International Security, European Union, Syria, Ukraine
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmada uluslararası göç hareketlerinin“güvenlik”kavramıyla ilişkisi üzerinde durularak Avrupa politikaları tarihsel süreç içerisinde değerlendirilmiştir. Avrupa Birliği'nin II. Dünya Savaşı sonrasında göçmen işçileri kabulüyle başlayan süreç küresel gelişmeler sonucunda Birlik göç politikasını şekillendirmiştir. Soğuk Savaşın sonra ermesiyle eski Sovyet ülkelerinin vatandaşlarının göç hedefi olan Avrupa, 2000'ler sonrasında çoğunlukla Ortadoğu ve Afrika bölgelerinden gelen göçmenlerle karşılaşmıştır. Avrupa'nın özellikle 11 Eylül saldırıları sonrasında“Göç”konusunu güvenlik politikaları çerçevesinde ele almasıyla göçmenler tehdit unsuru olarak görülmüştür. 2014 yılı Kırım'ın Rusya tarafından ilhak edilmesi ve ardından Ukrayna'nın NATO üyeliğine ilişkin yol alması neticesinde çıkan Rusya – Ukrayna Savaşıyla Ukraynalı göçmenler Avrupa'ya göç etmeye başlamıştır. Bu kapsamda, Avrupa Birliği'nin Suriye kaynaklı göç hareketlerine karşı politikaları ve Ukraynalıların göçüne dair izlediği politikalar karşılaştırmalı şekilde ele alınmış, güvenlik algıları çerçevesinde incelenmiştir. Avrupa Birliği'nin iki farklı olay kaynaklı göç politikalarının insani değerler bakımından tutarlı olmamakla birlikte güvenlik algıları açısından tutarlı bir şekilde geliştiği değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the relationship between international migration movements and the concept of“security”is emphasized and European policies are evaluated within the historical process. The process that started with the European Union's acceptance of migrant workers after World War II has shaped the Union's migration policy as a result of global developments. After the end of the Cold War, Europe, which was the target of migration of the citizens of the former Soviet countries, has encountered migrants mostly from the Middle East and Africa after the 2000s. Especially after the September 11 attacks, migrants were seen as a threat as Europe addressed the issue of“migration”within the framework of security policies. In 2014, Ukrainian migrants started to migrate to Europe with the Russia-Ukraine War that broke out as a result of the annexation of Crimea by Russia and Ukraine's subsequent move towards NATO membership. In this context, the European Union's policies towards Syria-based migration movements and the policies followed by the European Union regarding the migration of Ukrainians have been examined comparatively and analyzed within the framework of security perceptions. It is evaluated that the European Union's migration policies stemming from two different events are not consistent in terms of humanitarian values, but have developed consistently in terms of security perceptions.