AB ülkeleri ile ABD'de kullanılan KBRN dekontaminasyon yöntem ve sistemlerinin karşılaştırılarak Türkiye örneğinin değerlendirilmesi
Evaluating the comparison of CBRN decontamination methods and systems used in EU countries and the USA with the example of Turkey
- Tez No: 872053
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN ATMANLI, DR. HÜSEYİN ALPER İRTEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: KBRN, Terörizm, Dekontaminasyon, Dekontaminasyon Yöntemleri, Dekontaminasyon Sistemleri, CBRN, Terrorism, Decontamination, Decontamination Methods, Decontamination System
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: KBRN-P Savunma Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: KBRN Savunma Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 254
Özet
Bu tez çalışmasında KBRN harp maddelerinin kazara yayılması ya da devlet dışı aktörler tarafından yıkıcı teknolojiler yoluyla kullanılmasının yaratacağı tahribatı öngörebilmek için KBRN kavramının oluşumu, KBRN harp maddeleri ve tarihçeleri detaylıca incelendi. Dekontaminasyonun önemi ve amacına ilişkin genel çerçeve oluşturuldu. Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer harp maddelerinin dekontaminasyon yöntemleri ayrı ayrı incelenerek dekontaminasyon kapsamında gelişen teknolojilere yer verildi. KBRN dekontaminasyon süreçleri olarak fiziksel, kimyasal ve termal süreçler; dekontaminasyon ekipmanları olarak ticari dekontaminantlar, dağıtım sistemleri, dekontaminasyon barınakları, dekontaminasyon aksesuarları, destek ekipmanları ve mobil dekontaminasyon sistemleri incelendi. Elde edilen sonuçta AB ülkeleri ve ABD'de kullanılan nitelikli uygulamalar, yöntemler ve teknolojiler tespit edilerek ulusal güvenlik için meydana gelebilecek bir KBRN olayında etkin ve doğru dekontaminasyon uygulamaları kapsamında etkin yöntemler ve teknolojilerin analiz edildiği bir rehber oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the formation of the CBRN concept, CBRN warfare agents, and their histories were thoroughly examined to anticipate the potential damage caused by the accidental spread of CBRN warfare agents or their use by non-state actors through destructive technologies. An overall framework was established regarding the importance and purpose of decontamination. The decontamination methods for Chemical, Biological, Radiological, and Nuclear warfare agents were individually examined, and emphasis was placed on the evolving technologies in the field of decontamination. The CBRN decontamination processes were analyzed as physical, chemical, and thermal processes, while the decontamination equipment encompassed commercial decontaminants, distribution systems, decontamination shelters, decontamination accessories, support equipment, and mobile decontamination systems. As a result, qualified practices, methods, and technologies utilized in EU countries and the US were identified to create a guide for effective and accurate decontamination practices in the event of a CBRN incident, ensuring national security. Effective methods and technologies were analyzed within the scope of implementing efficient and accurate decontamination practices.