Müzik öğretmeliği lisans programı bireysel çalgı (Keman) dersi için öğretim programı modeli önerisi
The proposal of the curriculum model for music teaching undergraduate program individual instrument (Violin) lesson
  1. Tez No: 872082
  2. Yazar: NERGİS KALELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA SEVİNÇ ÇETİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, Bireysel Çalgı Dersi, Keman Eğitimi, Müzik Eğitiminde Program Geliştirme, Music Education, Individual Instrument Lesson, Violin Education, Program Development in Music Education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmada, mesleki müzik eğitimi veren yükseköğretim kurumlarından, Eğitim Fakülteleri Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi programlarında yürütülmekte olan, Bireysel Çalgı (keman) Eğitimi dersine yönelik, mevcut kaynaklar ve uzman görüşleri doğrultusunda, çağdaş eğitim anlayışı rehberliğinde bir Bireysel Çalgı (keman) Eğitimi Dersi öğretim programı modeli önerisi oluşturmak amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden gereksinim saptaması modelinin kullanıldığı bu araştırmada, detaylı literatür tarama yapılmış ve ihtiyaç analizleri kapsamında hazırlanan görüşmeler soruları ve keman dersine yönelik oluşturulan hedef davranışlar formu, ilgili fakültelerde bu dersleri yürütmekte olan öğretim elemanlarına uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye' de bulunan, Eğitim Fakülteleri Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı Müzik Eğitimi Bilim Dalı programında görev yapmakta olan öğretim elemanları oluşturmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı' nın hazırlamış olduğu Güzel Sanatlar Liseleri Çalgı Eğitimi Keman Dersi Öğretim Programı, Yüksek Öğretim Kurulu' nun 2018 yılında yayınladığı Müzik Eğitimi Lisans Programı Ders İçerikleri ve ülkemizde çeşitli müzik öğretmenliği programlarında kullanılan öğretim programlarından da yararlanılmıştır. Bireysel Çalgı (keman) Eğitimi dersine yönelik ihtiyaç analizi kapsamında, bu dersin hedefleri ve hedef davranışları, içeriği, eğitim- öğretim yöntemleri ile ilgili bilgiler düzenlenerek, Bireysel Çalgı Eğitimi keman dersine yönelik 8 dönemi kapsayan bir öğretim programı modeli önerisi ortaya konulmuştur. Keman eğitiminde kullanılan kaynak etüt ve eserlerle ilgili de bir havuz oluşturulmuş, sınıf seviyelerine uygunluk durumu ve uzman görüşleri doğrultusunda programa repertuar önerisi olarak eklenmiştir. Bu araştırmanın, müzik eğitiminde keman dersine yönelik yapılmış sekiz yarıyıllık kapsamlı bir program olmasından dolayı, eğitimde program geliştirme alanında yapılacak çalışmalara da katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to create a curriculum model proposal for the Individual Instrument (violin) Education course, which is carried out in the Music Education programs of the Fine Arts Education Department of the Faculties of Education, one of the higher education institutions providing vocational music education, in line with the existing resources and expert opinions, guided by the contemporary educational approach. In this study, in which the needs assessment model, one of the qualitative research methods, was used, a detailed literature review was conducted and the interview questions prepared within the scope of needs analysis and the target behaviors form for the violin course were applied to the lecturers conducting these courses in the relevant faculties. The study group of the research consisted of the lecturers working in the program of Fine Arts Education Department, Music Education Division in the Faculties of Education in Türkiye. The Ministry of National Education's Fine Arts High Schools Instrument Education Violin Course Curriculum, the Music Education Undergraduate Program Course Contents published by the Council of Higher Education in 2018, and the curricula used in various music teaching programs in our country were also used. Within the scope of the needs analysis for the Individual Instrument (violin) Education course, information about the objectives and target behaviors, content, education and training methods of this course was arranged and a curriculum model proposal covering 8 semesters for the Individual Instrument Education violin course was put forward. A pool of source etudes and works used in violin education was also created and added to the program as a repertoire suggestion in line with the suitability of the grade levels and expert opinions. It is thought that this research will contribute to the studies to be carried out in the field of curriculum development in education since it is a comprehensive eight-semester program for the violin course in music education.