Türkiye'de müzik öğretmeni yetiştiren kurumlardaki bireysel çalgı (keman) eğitiminde etüt ve eser seçimine ilişkin öğretim elemanı görüşleri
The opinions of the instructors on the selection of etude and piece in individualized instrument (violin) education in music teacher training instutitions in Turkey
- Tez No: 298404
- Danışmanlar: PROF. DR. EFLATUN NEİMETZADE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Keman, Etüt, Eser, Violin, Etude, Piece
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu araştırma, müzik öğretmeni yetiştiren kurumlardaki bireysel çalgı (keman) dersine giren öğretim elemanlarının, öğrencileri için etüt ve eser seçiminde nelere dikkat ettiklerini, ne tür etüt ve eserlere ağırlık verdiklerini, öğretim elemanlarının görüşleri doğrultusunda belirlemeyi amaçlamaktadır.Bu araştırmada uzman görüşleri doğrultusunda hazırlanan 39 soruluk bir anket kullanılmıştır. Anket Türkiye'de 2010- 2011 eğitim öğretim yılında ders vermekte olan müzik öğretmeni yetiştiren kurumlardaki keman dersine giren öğretim elamanlarına uygulanmıştır. Elde edilen veriler yüzde- frekans hesapları ile analiz edilmiştir.Bulgular sonucunda öğretim elemanlarının büyük bir kısmının etüt ve eser seçiminde programın yanında, öğrencilerin seviyelerine de dikkat ettikleri belirlenmiştir. Deşifre düzeyini geliştirici etütlere belli oranda yer verdikleri, etüt seçiminde öğrencinin görüşlerini fazlaca önemsemedikleri ve çoğunluğunun kendi müzikal beğenilerine büyük ölçüde ve kısmen önem verdikleri sonucuna varılmıştır. Öğretim elemanlarının çoğunluğunun etüt seçiminde kendi çaldıkları etütlere büyük ölçüde; çift ses çalışmaları, akor çalışmaları ve süsleme biçimlerini içeren etütlere orta düzeyde yer verdikleri tespit edilmiştir. Öğretim elemanlarının %82.5'inin düo etütlere kısmen ve az ölçüde yer verdikleri anlaşılmıştır.Eser seçiminde öğretim elemanlarının öğrencinin görüşlerine belli ölçüde dikkat ettikleri, Barok döneme ait eserlere ağırlıklı bir şekilde yer verdikleri, Çağdaş Türk bestecilerine ait eserlere daha az yer verdikleri, keman eğitimine uyarlanmış Geleneksel Türk Halk Müziği eserlerini çok az seçtikleri, keman eğitimine uyarlanmış Geleneksel Türk Sanat Müziği eserlerine ve okul şarkıları ile marşlara sınırlı düzeyde yer verdikleri belirlenmiştir. Öğretim elemanlarının çoğunluğunun eser seçiminde kendi müzikal beğenilerine büyük ölçüde önem verdikleri ve kendi çaldıkları eserlere büyük ölçüde yer verdikleri görülmüştür. Öğretim elemanlarının düo eserlere fazla yer vermedikleri belirlenmiştir. Bu bulgular doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine, in accordance with the instructors? views, what the instructors who teach individualized instrument (violin) course in Music Teacher Training Institutions take into consideration in choosing the etudes and pieces for the students and what kind of etudes and pieces they concentrate on.In this study, a survey including 39 questions prepared in accordance with professionals? views has been used. The survey has been applied to the instructors teaching violin courses in music teacher training institutions which have given lecture in 2010-2011 Education Year. Obtained data has been analyzed using percent- frequency calculations.As a result of the findings, it has been observed that most of the instructors also consider students? level in addition to the syllabus in choosing etudes and pieces. It has been concluded that they include etudes which develop decipher level to some extent, that they don?t consider excessively the opinions of the students and most of them tend to overrate their own musical tastes substantially and partly in choosing etudes. It has been identified that most of the instructors give place, to a large extent, the etudes that they themselves play; and they give place to the etudes that include double voice practices, chord practices and figuration techniques intermediately in choosing etudes.. It has been seen that %82.5 of the instructors give place to duo etudes partly and on a small scale.On the selection of the pieces, it has been identified that the instructors consider the opinions of the students to some extent, that they give place much to the pieces belonging to Baroque Period and including less of those belonging to Contemporary Turkish composers, that they seldom choose pieces of Traditional Turkish Folk Music adapted to violin education and finally that they give a limited place to pieces of Traditional Turkish Classical Music, school songs and marches adapted to violin education. It has been observed that most of the instructors give more importance to their own tastes in choosing pieces and to a large extent, include the pieces they themselves play. It has been determined that instructors don?t give place excessively to duo pieces. As a result of these findings, suggestions have been presented.