SRS/SBRT tedavi planları için yapılan hastaya özel kalite güvence testlerinin farklı dozimetrik sistemler kullanılarak karşılaştırılması
Comparison of patient specific quality assurance tests for SRS/SBRT treatment plans using different dosimetric systems
  1. Tez No: 872124
  2. Yazar: SERKAN GÜREŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE PARLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Stereotaktik radyocerrahi (SRS), stereotaktik beden radyoterapisi (SBRT), hastaya özel kalite güvence testi, portal dozimetre, ArcCheck, Stereotactic radiosurgery (SRS), stereotactic body radiation therapy (SBRT), Patient-specific quality assurance test, portal dosimetry, ArcCheck
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
“SRS/SBRT Tedavi Planları İçin Yapılan Hastaya Özel Kalite Güvence Testlerinin Farklı Dozimetrik Sistemler Kullanılarak Karşılaştırılması”, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Fiziği Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Edirne, 2024. Giriş ve Amaç: Günümüzdeki teknolojik gelişmeler ile beraber radyoterapide yoğunluğu değiştirilmiş radyoterapi (IMRT) ve volümetrik ark terapi (VMAT) gibi karmaşık tedavi tekniklerinin kullanım sıklığı oldukça artmıştır. Hem tedavi cihazlarında hem de görüntüleme sistemlerindeki bu gelişmeler hastaya tek veya az sayıda fraksiyonda önceki konvasiyonel fraksiyonasyonlara göre oldukça yüksek tedavi dozlarının stereotaktik olarak uygulanabilmesini sağlamıştır. Stereotaktik radyocerrahi (SRS) ve stereotaktik beden radyoterapisi (SBRT) ismi verilen bu tedavi şemalarında tedavi planlama sisteminde (TPS) hesaplanan doz dağılımlarının tedavi cihazında hastaya verilmeden önce hastaya özel kalite güvence testlerinin yapılması şiddetle önerilmektedir. Bu çalışmada, SRS/SBRT tedavi planları için yapılan hastalara özel kalite güvence testlerinde, portal dozimetri (Electronic Portal Imaging Device/EPID) ve dairesel olarak dizili çok sayıda diyot detektörlere sahip ArcCheck dozimetre sisteminin farklı gama indeks değerlendirme kriterlerine göre doz cevap değerlendirilmesinin yapılması ve sonuçların karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bunun için SRS/SBRT tedavi şemaları ile tedavisi planlanan farklı hastalık gruplarından 30 hastaya ait doz dağılımlarının, tedavi öncesi yapılması gerekli kalite güvence testlerinin EPID ve ArcCheck dedektör sistemlerinde ayrı ayrı ölçülerek elde edilen sonuçları, TPS'de hesaplanan doz dağılımları ile gama indeks yöntemi kullanılarak karşılaştırılmıştır. Karşılaştırmalar sırasında gama indeks kriteri olarak sırasıyla doz farkı (DD/ dose difference) ve doz uyum mesafesi (DTA/Distance to agreement) olarak %3-3mm, %3 2mm, %2-3mm, %2-2mm, %2-1mm, %1-2mm ve %1-1mm kriterleri kullanılmıştır. Daha sonra iki doz dağılımı arasındaki farklar her bir gama indeks değerlendirme kriterie göre hesaplanmış ve gama indeks geçme oranları (GPR/gamma index passing rate) bulunmuştur. Bulgular: Elde edilen sonuçlarda, %3-3mm, %3-2 mm, %2-3 mm ve %2-2mm gama indeks kriterlerine göre sırasıyla EPID ve ArcCheck dedektörlerinden elde edilen GPR değerleri %98,54±2,20; %97,66±0.63; %97,22±3,90; %92,26±16.98 ve %99,60±0,33; %98,34±0.20; %99,17±0,58; %97,01±1,69 olarak bulunmuştur. İki farklı ölçüm sistemine ait sonuçlar vi arasında bu kriterlerde belirgin bir fark olmadığı görülmüştür. Ancak değerlendirme kriterleri %2-1mm, %1-2mm ve %1-1mm değerlerine düşürüldüğünde her iki detektöre ait GPR sonuçlarına belirgin farklılıklar olduğu görülmüştür. Sonuç: RT'de hastalara ait kalite güvence testlerinde kullanılan tüm dozimetrik sistemler farklı özelliklere ve farklı uzaysal çözünürlüklere sahiptir. Tedaviler sırasında oluşabilecek hataları önceden tespit edebilecek özelliklere sahip dedektörlerin kullanılması ile hastada tedavi kalitesinin arttırılması mümkün olabilir. Bu nedenle seçilecek ve kullanılacak dozimetri sisteminin özelliklerinin tam olarak bilinmesi ve gerekli görüldüğü durumlarda farklı dozimetrik sistemler ile ölçüm sonuçlarının karşılaştırılması önerilmektedir. Ayrıca doğru kalite güvence testlerini elde edebilmek için gama tolerans limitlerinin seçimi de her klinik tedavi sahasına ve kullanılan dedektöre özel olmalıdır.
Özet (Çeviri)
“Comparison of Patient-Specific Quality Assurance Tests for SRS/SBRT Treatment Plans Using Different Dosimetric Systems”, Trakya University, Institute of Health Science, Health Physics Department, Master / Thesis, Edirne, 2024. Background and Aim: With today's technological developments, the frequency of use of complex treatment techniques such as intensity modified radiotherapy (IMRT) and volumetric arc therapy (VMAT) has increased considerably. These developments in both treatment devices and imaging systems have enabled the stereotactic application of significantly higher treatment doses to the patient in a single or small number of fractions compared to previous conventional fractionations. In these treatment schemes called stereotactic radiosurgery (SRS) and stereotactic body radiotherapy (SBRT), it is strongly recommended that patient-specific quality assurance tests be performed before the dose distributions calculated in the treatment planning system (TPS) are given to the patient in the treatment device. In this study, it was aimed to evaluate the dose responses of the ArcCheck dosimeter system, which has portal dosimetry (Electronic Portal Imaging Device/EPID) and circularly arranged multiple diode detectors, according to different gamma index evaluation criteria, in patient-specific quality assurance tests for SRS/SBRT treatment plans and to compare the results. Material and Methods: For this purpose, the dose distributions of 30 patients from different disease groups planned to be treated with SRS/SBRT treatment schemes and the results obtained by measuring the quality assurance tests required before treatment separately in EPID and ArcCheck detector systems were compared with the dose distributions calculated in TPS using the gamma index method. . During the comparisons, the gamma index criteria were dose difference and distance to agreement (DTA), respectively: 3-3% mm, 3-2% mm, 2-3% mm, 2 2% mm, 2-1% mm, 1-2% mm and 1-1% mm criterias were used. Then, the differences between the two dose distributions were calculated according to each gamma index evaluation criterion and gamma index passing rates (GPR) were found. Results: In the results obtained, according to the 3-3% mm, 3-2% mm, 2-3% mm and 2-2% mm gamma index criteria, the GPR values obtained from EPID and ArcCheck detectors, viii respectively were 98.54±2.20%; 97.66±0.63%; 97.22±3.90%; 92.26±16.98% and 99.60±0.33%; 98.34%±0.20; 99.17±0.58%; 97.01±1.69%. It has been observed that there is no significant difference in these criteria between the results of two different measurement systems. However, when the evaluation criteria were reduced to 2-1% mm, 1-2% mm and 1 1% mm, significant differences were observed in the GPR results of both detectors. Conclusion: All dosimetric systems used in quality assurance tests of patients in RT have different features and different spatial resolutions. It may be possible to increase the quality of treatment for the patient by using detectors that can detect errors that may occur during treatments in advance. For this reason, it is recommended to know exactly the characteristics of the dosimetry system to be selected and used and to compare measurement results with different dosimetric systems when necessary. Additionally, in order to obtain accurate quality assurance tests, the selection of gamma tolerance limits should be specific to each clinical treatment site and detector used.