Bir kamu hastanesinde çalışan hemşirelerin demansa yönelik bilgi ve tutumlarının incelenmesi
Examination of the knowledge and attitudes of nurses working in a public hospital towards dementia
- Tez No: 872125
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU AKPINAR SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: bilgi, demans, tutum, knowledge, dementia, attitude Page number: 60
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırma, bir kamu hastanesinde çalışan hemşirelerin demanslı bireye yönelik bilgi ve tutumlarının belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Alt amaçlar olarak; demansa yönelik bilgi ve tutumu etkileyen ve yordayan değişkenler incelenmiştir. Araştırma tanımlayıcı, kesitsel , kestirim tipi ve korelasyonel araştırma tasarımına uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Örneklemi 267 hemşire oluşturmuştur. Veriler Sosyodemografik Özellikler Formu, Demans Bilgi Değerlendirme ölçeği (DBDÖ) ve Demans Tutum Ölçeği (DTÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, Mann Whitney U testi, korelasyon analizi, kruskal Wallis analizi ve basit regresyon analizi kullanılmıştır. Hemşirelerin yaş ortalaması 30,86±7,55 olup ,kadın hemşireler örneklemin %81,3'ünü oluşturmaktadır. Hemşirelerin %77,2'sinin lisans mezunu olduğu, %54,3'ünün bekâr, ekonomik durum olarak %72,7'sinin orta gelire sahip olduğu belirlenmiştir. Çalışmaya katılan hemşirelerin DBDÖ puan ortalaması 16,79±5,40 olarak hesaplanmıştır. Hemşirelerin DTÖ toplam puan ortalaması 96,37±13,19 iken ölçeğin alt boyutları ise sırasıyla Destekleyici Tutum alt boyut puan ortalaması 44,53±6,41, Kabullenici Tutum alt boyut puan ortalaması 24,17±5, Dışlayıcı Tutum alt boyut puan ortalaması ise 25,66±4,80 şeklindedir. DBDÖ ve DTÖ puanı arasında pozitif ve anlamlı orta düzeyde bir ilişki bulunmuştur (r=0,418; p=0,000). DBDÖ puanı, DTÖ puanı üzerinde anlamlı bir etkiye sahip (p=0,000) ve DTÖ puanının %19'unu açıklamaktadır. Sonuç olarak çalışmamız hemşirelerin demans konusunda bilgi düzeylerinin düşük olduğunu ve tutum düzeylerinin orta olduğunu ortaya çıkardı. Demans bilgi puanı artıkça hemşirelerin olumlu yönde tutum sergiledikleri görülmektedir. Demansa yönelik bilgi tutumu etkileyen önemli bir prediktördür.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the knowledge and attitudes of nurses working in a public hospital towards people with dementia. As sub-goals, variables affecting and predicting knowledge and attitude towards dementia were examined. The research descriptive, cross-sectional, and predictive research design was used. The sample consisted of 267 nurses. Data were filled in using the Sociodemographic Characteristics Form, the Dementia Knowledge Assessment Scale (DKAS), and the Dementia Attitude Scale (DAS). Number, percentage, mean, standard deviation, Mann-Whitney U test, correlation analysis, Kruskal-Wallis analysis, post-hoc test analysis, and simple regression analysis were used. The average age of nurses is 30,86±7,55. Female nurses constitute 81.3% of the sample. It was determined that 77,2% of the nurses had a bachelor's degree, 54.3% were single, and 72,7% had a middle income. The average DKAS score of the nurses participating in the study was calculated at 16,79±5,40. While the nurses' DAS total mean score is 96,37±13,19, the sub-dimensions of the scale are, respectively, the supportive attitude sub-dimension mean score of 44,53±6,41, the accepting attitude sub-dimension mean score of 24,17±5, and the exclusionary attitude sub-dimension mean score of 25,66±4,80. A positive and significant moderate relationship was found between DKAS and DAS score (r=0,418; p=0,000). DKAS score has a significant effect on DAS score (p=0,000) and explains 19% of DAS score. Consequently, our study revealed low levels of knowledge and moderate attitudes on dementia among the nurses. Nurses demonstrate positive attitudes as their dementia knowledge score rises. Knowledge of dementia is an important predictor of attitude.