Futsalda kombine egzersizlerin izokinetik kas kuvvetine etkisi
Effect of combined exercıses on isokinetic muscle strength in futsal
  1. Tez No: 872150
  2. Yazar: MUSTAFA ALPAY CİNAKLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futsal, İzokinetik kuvvet, Kombine egzersiz, Futsal, Isokinetic strength, Combined exercise
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, futsal oyuncularına futsal antrenmanlarının son bölümünde squat ve dikey sıçrama hareketlerinden oluşan bir kombine egzersiz programının uygulanması ve uygulanan bu programının izokinetik kas kuvveti parametrelerini geliştirip geliştirmediğini değerlendirmektedir. Yöntem: Çalışma, 15-17 yaş aralığında ve futsal takımında oynayan 18 sporcunun katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma ön test, son test kontrol gruplu deneysel araştırma modeliyle yapılmıştır. Futsal oyuncuları (n:18) rastgele olmak üzere deney (n:9) ve kontrol (n:9) grubuna ayrılmıştır. Deney grubuna 8 hafta boyunca rutin futsal antrenmanlarına ek olarak kombine egzersiz programı uygulanmıştır. Kontrol grubuna ise sadece rutin futsal antrenmanları uygulanmıştır. Oyuncuların, 8 haftalık kombine egzersiz prosedürünün öncesinde ve sonrasında izokinetik dinamometre cihazı (Isomed-2000) ile farklı açısal hızlarda (600.s-1, 1200.s-1, 1800.s-1) sağ ve sol bacak diz fleksiyon ve ekstansiyon hareketleri esnasında zirve ve ortalama tork değerleri ölçülerek elde edilen veriler analiz edilmiştir. Bulgular: Deney grubunda; her iki bacakta da, tüm açısal hızlarda, hem diz fleksiyon hem diz ekstansiyon ortalama tork ve zirve tork değerleri ön test sonuçları ile karşılaştırıldığında son test sonuçlarında anlamlı bir artış görülmüştür. Kontrol grubunda; 600.s-1 açısal hızda sağ bacak diz fleksiyon zirve tork değerlerinin anlamlı düzeyde arttığı, 1800.s-1 açısal hızda sol bacak diz fleksiyon zirve tork değerlerinde ise anlamlı düzeyde azalma saptanmıştır. Sonuç: Futsal oyuncularında kombine egzersiz programının izokinetik kas kuvveti değerlerini önemli ölçüde geliştirdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to evaluate whether the application of a combined exercise program, consisting of squat and vertical jump exercises, at the end of futsal training sessions for futsal players improves isokinetic muscle strength parameters. Method: e study was conducted with the participation of 18 athletes aged between 15-17 who play on a futsal team. It was carried out using a pre-test, post-test controlled experimental research model. The futsal players (n=18) were randomly divided into an experimental group (n=9) and a control group (n=9). The experimental group underwent a combined exercise program in addition to their routine futsal training for 8 weeks. The control group only performed routine futsal training. Before and after the 8-week combined exercise protocol, the peak and average torque values during knee flexion and extension movements of the right and left legs were measured at different angular velocities (60°/s, 120°/s, 180°/s) using an isokinetic dynamometer device (Isomed-2000), and the obtained data were analyzed. Results: In the experimental group, a significant increase was observed in both the average and peak torque values for both legs, at all angular velocities, for both knee flexion and extension, when comparing the pre-test and post-test results. In the control group, a significant increase was noted in the peak torque values of the right leg knee flexion at an angular velocity of 60°/s, whereas a significant decrease was detected in the peak torque values of the left leg knee flexion at an angular velocity of 180°/s. Conclusion: It was determined that the combined exercise program significantly improved isokinetic muscle strength values in futsal players.