Futsal antrenmanlarının 16-17 yaş erkek sporcularda sürat, çeviklik ve anaerobik dayanıklılığa etkisi
Effect of futsal training on speed, agility and anaerobic endurance in 16-17 years old male athletes
- Tez No: 574238
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAMİL ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futsal Antrenmanı, Sürat, Çeviklik, Dayanıklılık, Futsal Training, Speed, Agility, Endurance
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı 16-17 yaş erkek futsal oyuncularında futsala özgü antrenmanların sürat, çeviklik ve anaerobik dayanıklılığa etkisinin incelenmesidir. Araştırma deneme modelidir. Bu amaçla araştırma ve kontrol grubuna öntest-sontest modeli kullanılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma grubuna 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul il merkezinde bulunan MEB'e bağlı Avcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde okuyan, 16-17 yaşındaki, herhangi bir sağlık sorunu olmayan, en az 2 yıldır okul takımında futbol oynayan, haftanın 3 günü, günde 1 saat antrenman yapan, spor yapma seviyeleri birbirine yakın 40 erkek futbol oyuncusundan alınmıştır. Ön testler sonucunda grup kasıtlı yöntemle seçilmiş ve ikiye bölünmüştür. 20 sporcu futbola özgü geleneksel antrenmana devam ederken 20 sporcu da futsala özgü antrenmana devam etmiştir. Yapılan 8 haftalık antrenmanların sonunda futsala özgü antrenman yapan grup ve futbola özgü geleneksel antrenman oyuncularının test karşılaştırılması yapılmıştır. Veri analizi SPSS 22 Paket Programında yapılmıştır. Bulgular: Futsal ve futbol antrenmanları sonucunda sporcuların sürat ve dayanıklılık ölçümlerinde farklılık bulunmazken, çeviklik ölçümleri arasında farklılık mevcuttur. Futsal antrenmanı yapan sporcuların çeviklik ölçümleri daha olumlu yönde gelişmiştir. Sonuç: Araştırma sonucunda futsala özgü antrenman yapan sporcuların sürat, çeviklik ve dayanıklılık becerilerini olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effects of futsal-specific training on speed, agility and anaerobic endurance in 16-17 year-old male players. Research is a trial model. For this purpose, pretest-posttest model was used for the research and control group. Materials and Methods: In the 2018-2019 academic year, the study group was educated at Avcılar Vocational and Technical Anatolian High School in the city center of Istanbul, 16-17 years old, without any health problems, playing football in the school team for at least 2 years. 40 male football players whose training levels were close to each other for 3 days, 1 hour a day. As a result of the preliminary tests, the group was deliberately selected and divided into two. 20 athletes continued traditional football-specific training while 20 athletes continued futsal-specific training. At the end of the 8-week trainings, the test comparison of the groups that practice football-specific training and traditional football-specific training players was performed. Data analysis was performed in SPSS 22 Package Program. Results: While there was no difference in speed and endurance measurements of athletes as a result of futsal and football trainings, there was a difference between agility measurements. Agility measurements of futsal training athletes improved more positively. Conclusion: As a result of the research, it was determined that the speed, agility and endurance skills of the athletes exercising specific to the futsal had a positive effect.