İlkokul ve okul öncesi çocuklarda beden eğitimi dersinin motor gelişime etkisi ve aile görüşlerinin incelenmesi
The effect of physical education course on motor development in primary school and pre-school children and examination of parents' opinions
  1. Tez No: 872284
  2. Yazar: FİLİZ BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SULTAN YAVUZ EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi, Motor Gelişim, Beden Eğitimi ve Spor, Preschool, Motor Developmant, Phiysical Education and Sports
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çalışmamın amacı okul öncesi ve ilkokul çocuklarının beden eğitimi dersi alıp almama durumlarına göre motor gelişimi ve ailelerin beden eğitimi dersine karşı tutumlarını incelemektir. Konu kapsamında velilerden tarafımızca oluşturulan kişisel bilgi formu hazırlanmıştır. Deneysel çalışma modeli kullanılmıştır. Bu çalışmanın araştırma grubunu kolay örnekleme yöntemiyle seçilen Muş ilinde bulunan Muş Bahçeşehir Koleji okulöncesi, 1. ve 2. sınıf kademesindeki çocuklar ile Muş ilinde bulunan Bal Peteği Anaokulu, Sungu Mehmet Akif Ersoy İlkokulu 1. ve 2. sınıfta eğitim gören çocuklar oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak, aile görüşlerinin tespiti için araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu ve öğrencilerin motor beceri ölçümlerinin yer aldığı form kullanılmıştır. Veriler SPSS 22 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde aile görüşlerinin tespitinde betimsel istatistik kullanılmıştır. Normallik testi yapılmış verilerin normal dağılım göstermediği görülmüştür. Normal dağılım göstermeyen veriler için, grup içi karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi kullanılmıştır. Sonuç olarak, motor becerilerden yatay sıçrama, dikey sıçrama, denge ve esneklik ölçümlerinde özel okulda öğrenim öğrencilerin puan ortalamaları daha yüksek olduğu görülmüştür. Özel okulda beden eğitimi derslerinin olması ve beden eğitimi öğretmeninin olması ortaya çıkan sonuçları desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of my study is to examine the motor development of preschool and primary school children according to whether they take physical education lessons or not, and the attitudes of families towards physical education lessons. Within the scope of the subject, a personal information form was prepared by us for the parents. An experimental study model was used. The research group of this study consists of children in the pre-school, 1st and 2nd grade levels of Muş Bahçeşehir College in Muş province, selected by easy sampling method, and children studying in the 1st and 2nd grades of Bal Peteği Kindergarten and Sungu Mehmet Akif Ersoy Primary School in Muş province. As data collection tools, a personal information form created by the researcher to determine family opinions and a form containing students' motor skill measurements were used. The data were analyzed with the SPSS 22 package program. Descriptive statistics were used to determine family opinions in the analysis of the data. It was observed that the normality tested data did not show a normal distribution. For data that did not show normal distribution, Mann-Whitney U test and Kruskal Wallis test were used for intragroup comparisons. As a result, it was observed that the mean scores of students studying in private schools were higher in the motor skills horizontal jump, vertical jump, balance and flexibility measurements. The existence of physical education classes and a physical education teacher in a private school supports the results.