Nazal polipli kronik rinosinüzit hastalarındaendoskopik sinüs cerrahisi draf prosedürlerinin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of endoscopic sinus surgery draf procedures in patients diagnosed as chronic rhinosinusitis with nasal polyps
- Tez No: 872301
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BAHADIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Nazal polipozis, Frontal sinüs cerrahisi, Draf 3 prosedürü, Draf 2a prosedürü, SNOT-22 anketi, Nasal polyposis, Frontal sinus surgery, Draf 3 procedure, Draf 2a procedure, SNOT-22 questionnaire
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
NAZAL POLİPLİ KRONİK RİNOSİNÜZİT HASTALARINDA ENDOSKOPİK SİNÜS CERRAHİSİ DRAF PROSEDÜRLERİNİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ Amaç: Çalışmamızda, nazal polipli kronik rinosinüzit hastalarında endoskopik frontal sinüs cerrahisi Draf 3 ve Draf 2a prosedürlerinin ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası klinik, radyolojik ve endoskopik farklılıklarını bulmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi'ne 2022 Ocak ile 2022 Aralık ayları arasında başvuran, 18 yaş üzeri bilateral nazal polipli kronik sinüzit tanılı frontal sinüs cerrahisi uygulanmış, cerrahi öncesi medikal tedavi almış hastalar dahil edildi. Hastalar geliş sırasına göre basit randomizasyon şeması kullanılarak, Draf 3 ve Draf 2a uygulanacak şekilde iki gruba ayrılması planlandı. Hastalara cerrahi öncesi, cerrahi sonrası 2. hafta, 1.ay, 3. Ay ve 6.ayda Sinonazal Sonuç Testi-22 (koku alma için 12. Soru ayrı bir başlıkta da değerlendirildi) uygulandı. Postoperatif endoskopi için 2. Hafta, 1.ay, 3.ay ve 6.ayda Perioperatif Sinüs Endoskopi (POSE) skorlaması uygulandı. Ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 6.ayda çekilen paranazal sinüs tomografisi Lund-Mackay skorlaması ile değerlendirildi. Ayrıca hastalar perioperatif komplikasyonlar ve postoperatif endoskopik olarak Polip nüksü açısından kayıt altına alındı. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların yaş ortalaması sırasıyla Draf 2a (n=22) 48,3±17,5 ve Draf 3 (n=20) 44,1±17,08 idi. Draf 3 uygulanan hastalarda, Draf 2a hastalarına kıyasla preoperatif daha yüksek Sinonazal Sonuç Testi-22 skorları (p=0,301) ve Lund-Mackay tomografi skoru (p=0,484) bulundu. Çalışmamızda her iki grupta semptomlarda düzelme, yaşam kalitesinde artış, endoskopik olarak iyileşme ve Lund-Mackay skorlarında azalma sağlandı, ancak Draf 3'te iyileşme daha fazla idi. Draf 2a grubunda, astımı, aspirin intoleransı olan hastalarda polip nüksü daha fazla bulundu. Draf 3 yapılan grupta ve daha önce endoskopik sinüs cerrahisi öyküsü olan hastalarda komplikasyon sıklığı daha fazla bulundu. Sonuç: Draf 3 endoskopik frontal cerrahi prosedürü; daha önce endoskopik sinüs cerrahisi öyküsü, astım ve/veya aspirin intoleransı olan, daha fazla hastalık yüküne sahip hastalarda yaşam kalitesini arttırmak ve polip nüks riskini azaltmak için iyi bir seçenek olabilir.
Özet (Çeviri)
COMPARATIVE ANALYSIS OF ENDOSCOPIC SINUS SURGERY DRAF PROCEDURES IN PATIENTS DIAGNOSED AS CHRONIC RHINOSINUSITIS WITH NASAL POLYPS Objective: In our study, we aimed to find preoperative and postoperative clinical, radiological and endoscopic differences between patients with nasal polyp chronic rhinosinusitis who underwent endoscopic frontal sinus surgery procedures Draf 3 and Draf 2a. Materials and Methods: Patients who were included in study were; admitted to Karadeniz Technical University Farabi Hospital between January 2022 and December 2022, over the age of 18, diagnosed with bilateral NPCRS, underwent frontal sinus surgery and received medical treatment before surgery. It was planned to divide the patients into two groups according to the order of arrival, using a simple randomization scheme, to be administered Draf 3 and Draf 2a. Sinonasal Outcome Test-22 (Question 12 for olfaction was also evaluated under a separate heading) was applied to the patients before surgery, at the 2nd week, 1st month, 3rd month and 6th month after surgery. Perioperative Sinus Endoscopy (POSE) scoring was applied at the 2nd week, 1st month, 3rd month and 6th month at postoperative period of endoscopy. Paranasal sinus tomography taken preoperatively and at the 6th month postoperatively was evaluated with Lund-Mackay scoring. In addition, the patients were recorded in terms of perioperative complications and postoperative endoscopic polyp recurrence. Results: The mean age of the patients included in the study was 48.3±17.5 for Draf 2a (n=22) group and 44.1±17.08 for Draf 3(n=20) group respectively. Patients who underwent Draf 3 procedure had higher preoperative Snot-22 scores (p=0.301) and Lund-Mackay score (p=0.484) compared to patients in Draf 2a group. As a result of our study, improvement in symptoms, increase in quality of life, improvement in endoscopic examination and decrease in Lund-Mackay scores were achieved in both groups, but the improvement was more obvious in Draf 3 group. Polyp recurrence was more common in the Draf 2a group, patients with asthma and aspirin intolerance. Complications were observed more in the Draf 3 group and in patients with a previous history of endoscopic sinus surgery. Conclusion: Draf 3 endoscopic frontal surgery procedure; It may be a good option for patients with a previous history of endoscopic sinus surgey, asthma and/or aspirin intolerance, with a higher disease burden, to improve quality of life and reduce the risk of polyp recurrence.