Nazal polipli kronik rinosinüzit olgularında mukozal p-glikoprotein'in nüks üzerine etkisi
The effect of mucosal p-glycoprotein on recurrence in chronic rhinosinusitis with nasal polyps
- Tez No: 771673
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ÇADALLI TATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Nazal polip, kronik rinosinüzit, endoskopik sinüs cerrahisi, membran glikoproteinleri, Nasal polyp, chronic rhinosinusitis, endoscopic sinus surgery, membrane glycoproteins
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: P-glikoprotein (P-gp), tip 2 eozinofilik inflamasyonun eşlik ettiği nazal polipli kronik rinosinüzitte (NP'li KRS) ekspresyonu artan ve epitelyal sitokin salgılanmasına katılan hücre membranına bağlı akış pompasıdır. Tip 2 inflamasyonun eşlik ettiği NP'li KRS başarılı medikal ve cerrahi tedaviye rağmen sık nüks eder. Bu çalışmanın amacı NP'li KRS hastalarında yüzey epitelinde P-gp ekspresyon derecesinin nüks ile ilişkili olup olmadığını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 1 Ocak 2015- 31 Aralık 2017 tarihleri arasında kliniğimizde NP'li KRS nedeni ile preoperatif dönemde oral prednol ilk hafta 32 mg/gün, ikinci hafta 16 mg/gün almış ve ilk kez endoskopik sinüs cerrahisi (ESC) uygulanan 61 hasta dahil edildi. Postoperatif 5 yıl takip süresinde nüks eden ve nüks etmeyen hastaların preoperatif Lund-Mackay bilgisayarlı tomografi (LM BT) evreleme skoru, periferik kan eozinofil sayısı retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların postoperatif patoloji blokları ışık mikroskobunda değerlendirilerek büyük büyütme alanındaki ortalama eozinofil sayıları belirlendi. Ayrıca parafin bloklardan immunohistokimyasal yöntem ile yüzey epitelindeki P-gp ekspresyon derecesi tespit edildi. Bulgular: Nüks eden hasta grubunda yüzey epitelinde P-gp'in ekspresyonunu daha yüksek izlemiş olmakla birlikte istatiksel olarak anlamlı ilişkili bulmadık (p=0,061). Ancak nüks edip cerrahiye gereksinim duymayan hasta grubu dışlanarak P-gp ekspresyon derecesi nüks eden ve etmeyen gruplar arasında tekrar karşılaştırıldığında; nüks etmeyen hastaların 6 (%23,1)'sı, nüks nedeni ile ikinci kez opere edilen hastaların ise 12 (%70,6)'sında P-gp'in yüksek ekpresyonu izlenmiştir. Gruplar arasındaki fark istatiksel olarak anlamlıdır (p=0,002). P-gp ekspresyon şiddeti arttıkça astımın eşlik ettiği NP'li KRS hastalarında nüks riskinin arttığını düşündürmekle birlikte istatiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0,175). P-gp ekspresyon derecesi ile preoperatif LM BT skorları arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p=0,916). P-gp'in düşük ekspresyonu izlenen hasta grubunda median periferik kan eozinofil sayısı 0,44x103 /µl (IQR=0,43), şiddetli ekspresyonu izlenen hasta grubunda ise periferik kan eozinofil sayısı 0,40x103 /µl (IQR=0,39)' tir, iki grup arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı değildir (p=0,512). P-gp'inin yüzey epitelindeki ekpresyon derecesi ile doku eozinofil sayısı arasında da istatiksel olarak anlamlı ilişki bulunmamıştır (p=0,968). Sonuç: P-gp'in KRS'te ekspresyonuna yönelik çalışmalar hem inflamasyona neden olan mekanizmayı anlamamızı sağlayabilir hem de P-gp inhibisyonu ile tedavide yeni seçenekler sunabilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: P-glycoprotein (P-gp) is a cell membrane-associated efflux pump whose expression is increased in chronic rhinosinusitis with nasal polyps (CRS with NP) accompanied by type 2 eosinophilic inflammation and participates in epithelial cytokine secretion. CRS with NP accompanied by type 2 inflammation frequently recurs despite successful medical and surgical treatment. The aim of this study was to determine whether the degree of P-gp expression in the surface epithelium is associated with recurrence in patients with CRS with NP. Materials and Methods: Between January 1, 2015 and December 31, 2017, 61 patients who received oral prednol 32 mg/day in the first week and 16 mg/day in the second week in the preoperative period and then underwent endoscopic sinus surgery (ESC) for the first time due to chronic rhinosinusitis with nasal polyp in our clinic were included in this study. Preoperative Lund-Mackay computed tomography (LM CT) staging score and peripheral blood eosinophil count of the patients who relapsed and did not relapse during the 5 years postoperative follow-up were evaluated retrospectively. Postoperative pathology blocks of the patients were evaluated under the light microscope and the mean eosinophil counts in the high magnification area were determined. In addition, the level of P-gp expression in the surface epithelium was determined by immunohistochemical method from paraffin blocks. Results: The expression of P-gp in the surface epithelium was higher in the relapsed patient group in follow- up time but we did not find a statistically significant relationship (p=0.061). However, the group of patients who have relapsed and do not require surgery is excluded, and the degree of P-gp expression compared between the groups that relapsed and did not relapsed; 6 (23.1%) of the patients who did not relapse and 12 (70.6%) of the patients who were operated for the second time due to relapse had a high level of P-gp expression is monitored. The difference between the groups was statistically significant (p=0.002). Although it suggests that the risk of recurrence increases in CRS patients with NP accompanied by asthma as the severity of p-gp expression increases, it was not found to be statistically significant (p=0.175). There was no significant relationship between the degree of p-gp expression and preoperative LM CT scores (p=0.916). Median peripheral blood eosinophil count in the patient group with low expression of P-gp is 0.44x10 3 /µl (IQR=0.43), In the patient group with severe expression, peripheral blood eosinophil count is 0.40x10 3 /µl (IQR=0.39), the difference between the two groups was statistically not significant (p=0.512). There was also no statistically significant relationship between the degree of expression of p-gp in the surface epithelium and the number of tissue eosinophils. Conclusion: Studies on the expression of P-gp in CRS may enable us to understand the inflammation-causing mechanism and may provide new options for treatment with P-gp inhibition.