Koroner arter bypass greft sonrası verilen bireysel video destekli taburculuk eğitiminin hastaların memnuniyet ve kaygılarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of video-assisted discharge education provided after coronary artery bypass graft surgery on patients' satisfaction and anxiety
  1. Tez No: 872344
  2. Yazar: NURSENA BİRGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner Arter Baypas, Hasta Eğitimi, Video Destekli Eğitim, Hasta Memnuniyeti, Kaygı, Coronary Artery Bypass, Patient Education, Video-Assisted Education, Patient Satisfaction. Anxiety
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma, Koroner Arter Baypas Greft (KABG) cerrahisi sonrası hastalara verilen standart ve bireysel video destekli taburculuk eğitiminin hastaların memnuniyet ve kaygı düzeylerine etkisini incelemek amacı ile yapıldı. Araştırmaya başlamadan önce Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve ilgili sağlık kuruluşlarından etik onay alındı. Araştırma, Gaziantep Dr. Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Gaziantep Şehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi servisinde yatan KABG cerrahisi geçirmiş 120 hasta üzerinde yapıldı. Hastalar, kontrol grubu, standart video destekli eğitim grubu ve bireysel video destekli eğitim grubu olmak üzere üç gruba randomize edildi. Veri toplama aracı olarak, Tanıtıcı Bilgiler Formu, Hasta Eğitiminden Memnuniyet Ölçeği ve STAI Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri kullanıldı. Veriler SPSS 22.0 programı ile analiz edildi. İstatistiksel anlamlılık için p0.05). Eğitim öncesi sürekli ve durumluk kaygı puanları arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Eğitim sonrası bireysel video grubundaki hastaların kaygı puanlarının diğer gruplara göre daha düşük olduğu (p=0.001) ve memnuniyet düzeylerinin daha yüksek olduğu (p=0.001) belirlendi. Ayrıca, eğitimden memnuniyetin arttıkça durumluk kaygının azaldığı her üç grup için de saptandı (p=0.001). Bu çalışma, video destekli taburculuk eğitiminin koroner arter baypas greft cerrahisi sonrası hasta memnuniyetini artırıp kaygı düzeylerini azalttığını gösterdi. Bireysel video grubunda en yüksek memnuniyet ve en düşük kaygı puanları elde edildi. Bu nedenle, taburculuk eğitimi için video destekli yöntemlerin kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effects of standard and individualized video-assisted discharge education given to patients after Coronary Artery Bypass Graft (CABG) surgery on patient satisfaction and anxiety levels. Before starting the research, ethical approval was obtained from Hasan Kalyoncu University and relevant health institutions. The study was conducted on 120 patients who had undergone CABG surgery in the Cardiovascular Surgery departments of Gaziantep Dr. Ersin Arslan Training and Research Hospital and Gaziantep City Hospital. Patients were randomized into three groups: control group, standard video-assisted education group, and individualized video-assisted education group. Data collection tools included the Introductory Information Form, Patient Satisfaction with Education Scale, and the STAI State-Trait Anxiety Inventory. Data were analyzed using SPSS 22.0 software. A p-value of 0.05). There was no significant difference in pre-education state and trait anxiety scores (p>0.05). Post-education, the anxiety scores of patients in the individualized video group were lower (p=0.001) and their satisfaction levels were higher (p=0.001) compared to the other groups. Furthermore, it was found that as education satisfaction increased, state anxiety decreased in all three groups (p=0.001). This study demonstrated that video-assisted discharge education after coronary artery bypass graft surgery increases patient satisfaction and reduces anxiety levels. The highest satisfaction and lowest anxiety scores were obtained in the individualized video group. Therefore, the use of video-assisted methods for discharge education is recommended.