Koroner arter bypass greft cerrahisi sonrası hastaların ağrı ve konfor düzeylerinin incelenmesi
Analysis of pain and comfort levels of patients after coronary artery bypass graft surgery
  1. Tez No: 946908
  2. Yazar: BUSE SARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA BÜLBÜLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Kalp cerrahisi, Konfor, Koroner arter bypass grefti, CABG, Cardiac surgery, Comfort, Pain
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş: Kalp ve damar cerrahilerinden sonra ağrı oldukça şiddetli ve kaçınılması mümkün olmayan bir deneyimdir. Kalp ve damar cerrahilerinden biri olan Koroner Arter Bypass Greft (KABG) cerrahisi sonrasında deneyimlenen ağrının, hastaların konfor düzeyi ile ilişkisi merak uyandırmaktadır. Amaç: Bu çalışmada KABG cerrahisi sonrası hastaların ağrı ve konfor düzeylerinin incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Bu çalışma tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı türdedir. Bu araştırmada, etik onay sonrası, T.C. Sağlık Bakanlığı Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahisi Servisi'nde yatmakta olan çalışmaya dahil edilme kriterlerini sağlayan KABG cerrahisi geçirmiş 84 hastanın bilgilendirilmiş onamları alınarak katılımı sağlandı ve 20 Kasım 2024 ile 15 Nisan 2025 tarihleri arasında veriler toplandı. Veriler anket yöntemi ile toplanmış olup, hastaların bireysel bilgi formu ve sağlık ile ilişkili bilgi formundan oluşan iki aşamalı bir anket, Sayısal Ağrı Ölçeği ve Genel Konfor Ölçeği kullanılarak veriler toplandı. Veri istatistiksel analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi kullanıldı. Bulgular: Bu çalışmada hastaların yaş ortalaması 58,84±10,07 idi. %77,4'ünü erkekler, %22,6'sını kadınlar oluşturuyordu, %56'sı ilk okul mezunu idi, %91,7'si evli, %8,3'ü bekar idi. Hastaların ekonomik düzeyleri incelendiğinde %61,9'u düşük, %26,2'si orta, %10,7'si yüksek gelirli idi. Çalışanların oranı %20,2, çalışmayanların oranı %79,8 idi. Geçmiş ameliyat deneyimi olanların oranı %61,9, olmayanların oranı %38,1 idi. İlaç kullananların oranı %97,6 idi. Düzenli sağlık kontrolü yaptıranların oranı %85,7 idi, komorbid hastalığı olanların oranı %88,1 idi. Hastaların %95,2'si sigara kullanmıyordu. KABG'lı hastaların Sayısal Ağrı Ölçeği' nden aldığı puanların ortalamasının 7,55±2,33 olduğu saptandı. Genel Konfor Ölçeği'nden alınan puanların ortalaması 4,86±0,58 idi. Genel Konfor Ölçeği alt boyutları Ferahlama, Rahatlama ve Üstünlük' ten alınan puanlar sırasıyla 3,33±0,66, 3,66±0,53 ve 3,16±0,48 idi. Komorbid hastalığı olanların konfor düzeyi daha düşüktü ve bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı idi (p=0,009). Konfor ile ağrı arasında negatif yönde orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardı (p=0,006, r=-0,398). Genel konfor ölçeği alt boyutlarından üstünlük ile ağrı arasında negatif yönde, zayıf düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki vardı (p=0,020, r=-0,254). Sonuç: Bu araştırma sonucunda komorbid hastalığı olan hastaların konfor düzeyinin komorbid hastalığı olmayan hastalara göre daha düşük olduğu saptandı. Konfor düzeyi ile ağrı düzeyi arasında negatif yönlü ve orta düzeyde bir ilişki olduğu saptandı. Konforun bileşenlerinden üstünlük ile ağrı arasında negatif yönlü ve zayıf düzeyde bir ilişki olduğu saptandı. KABG'lı hastaların ağrı ve konfor düzeyini etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi ve bu faktörlere yönelik girişimlerde bulunulması hastaların ağrı düzeyinin düşmesi ve konfor düzeyinin yükselmesine yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Backgorund: Pain after cardiovascular surgery is a very severe and unavoidable experience. The effect of this pain, which is also experienced after Coronary Artery Bypass Graft (CABG) surgery, which is one of the cardiovascular surgeries, on the comfort level of patients is intriguing. Purpose: This study aimed to examine the pain and comfort levels after CABG. Method: This study is descriptive, cross-sectional and correlational. In this study, after ethical approval, 84 patients who met the inclusion criteria and underwent CABG surgery and were hospitalized in the Cardiovascular Surgery Department of the Başakşehir Çam and Sakura City Hospital of the Ministry of Health of the Republic of Turkey were included in the study by obtaining informed consent and data were collected between November 20, 2024 and April 15, 2025. Data were collected using a survey method, and a two-stage survey consisting of the patients' individual information form and health-related information form, the Numerical Pain Scale and the General Comfort Scale were used. Descriptive statistical methods, Mann Whitney U test and Kruskal Wallis test were used in the statistical analysis of the data. Results: In this study, the mean age of the patients was 58.84±10.07. 77.4% were male, 22.6% were female, 56% were primary school graduates, 91.7% were married, and 8.3% were single. When the economic levels of the patients were examined, 61.9% were low-income, 26.2% were middle-income, and 10.7% were high-income. The rate of those who were employed was 20.2%, and the rate of those who were unemployed was 79.8%. The rate of those with previous surgery experience was 61.9% and the rate of those who were not was 38.1%. The rate of those who were taking medication was 97.6%. The rate of those who had regular health check-ups was 85.7%, and the rate of those with comorbid diseases was 88.1%. 95.2% of the patients were non-smokers. The mean score of the CABG patients on the Numerical Pain Scale was found to be 7.55±2.33. The mean score obtained from the General Comfort Scale was 4.86±0.58. The scores obtained from the General Comfort Scale sub-dimensions Relief, Relaxation and Superiority were 3.33±0.66, 3.66±0.53 and 3.16±0.48, respectively. The comfort level of those with comorbid diseases was lower and this difference was statistically significant (p=0.009). There was a negative moderate and statistically significant relationship between comfort and pain (p=0.006, r=-0,398). There was a negative, weak and statistically significant relationship between superiority and pain from the sub-dimensions of the general comfort scale (p=0.020, r=-0,254). Conclusion: As a result of this study, the comfort level of patients with comorbid diseases was found to be lower than that of patients without comorbid diseases. A negative and moderate relationship was found between the comfort level and the pain level. A negative and weak relationship was found between the superiority of the General Comfort Scale sub-dimensions and pain. Evaluating the factors affecting the pain and comfort levels of CABG patients and taking interventions aimed at these factors may help reduce the pain level of patients and increase their comfort level.