Farklı ekim nöbeti uygulamalarının aspir (Carthamus tinctorius L.) bitkisinin tohum verimi ile bazı verim öğeleri üzerine etkileri
The effect of different power shipping applications on seedyield and some yield elements of saspir (Carthamus tinctorius L.)plant effects
- Tez No: 872371
- Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN COŞGE ŞENKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Aspir, Nadas, Ekim Nöbeti, Verim, Yağ Oranı, Safflower, Fallow, October Seed, Yield, Oil Content
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Farklı ekim nöbeti uygulamalarının (1-aspir-aspir, 2-mürdümük-aspir, 3-yabancı ot-aspir, 4-nadas-aspir) aspirde (Carthamus tinctorius L.) verim ve verim öğeleri üzerine etkisini değerlendirmek amacıyla yürütülen çalıĢmada Linas ve Olas aspir (Carthamus tinctorius L.). çeĢitleri materyal olarak kullanılmıĢtır. ÇalıĢma Yozgat Bozok Üniversitesi Tarımsal Uygulama ve AraĢtırma Merkezi'nin Divanlı/Merkez mevkiindeki araĢtırma uygulama alanında 2022 yılında yürütülmüĢtür. Deneme tesadüf bloklarında bölünmüĢ parseller deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuĢtur. Denemede ana parsellere ekim nöbeti uygulamaları alt parsellere de çeĢitler yerleĢtirilmiĢtir. ÇalıĢma sonucunda bitki boyu 56.25 (2)-69.60 (1) cm, ilk dal yüksekliği 25.43 (2)-36.70 (3) cm, yan dal sayısı 6.57 (1)-7.07 (4) adet, ana tabla çapı 25.54 (2)-26.63 (1) cm, ana tabladaki tohum sayısı 28.97 (2)-34.50 (3) adet, bitki baĢına tohum ağırlığı 7.66 (2)-11.43 (1) g, 1000 tohum ağırlığı 27.32 (2)-36.86 (1) g, tohum verimi 61.86 (2)-231.49 (1) kg/da, yağ oranı %25.92 (1)- 31.16 (4) ve protein oranı %20.04 (4)-23.08 (1) arasında değiĢmiĢtir. Protein oranı hariç, diğer özelliklere ait veriler incelendiğinde; yabancı ot üzerine aspir ekilen alanda en düĢük değerler elde edilmiĢtir. Tohum verimi bakımından en yüksek değeri aspir-aspir uygulaması vermiĢ bunu mürdümük-aspir ve nadas-aspir uygulamaları takip etmiĢtir.
Özet (Çeviri)
Linas and Olas safflower cultivars were used as materials in the study conducted to evaluate the effects of different crop rotation practices (1-safflower-safflower, 2-damsonsafflower, 3-weed-safflower, 4-fallow-safflower) on yield and yield components in safflower (Carthamus tinctorius L.). The study was conducted in 2022 in the research application area of Yozgat Bozok University Agricultural Application and Research Center in Divanlı/Merkez location. The experiment was set up with 4 replications according to the split-plot experimental design in randomized blocks. In the experiment, crop rotation applications were placed in the main plots and varieties were placed in the sub-plots. As a result of the study, plant height, first branch height, number of side branches, main head diameter, number of seeds in the main head, seed weight per plant, 1000 seed weight, seed yield, oil ratio and protein ratio varied between 56.25 (2)-69.60 (1) cm, 25.43 (2)-36.70 (3) cm, 6.57 (1)-7.07 (4), 25.54 (2). -26.63 (1) cm, 28.97 (2)-34.50 (3) pieces, 7.66 (2)- 11.43 (1) g, 27.32 (2)-36.86 (1) g, seed yield 61.86 (2)-231.49 (1) kg/da, 25.92% (1)-31.16 (4) and 20.04% (4)-23.08 (1), respectively. When the data on other characters, except protein ratio, are examined; the lowest values were obtained in the area where safflower was sown on weeds. Safflower-safflower application gave the highest value in terms of seed yield, followed by Lathyrus-safflower and fallow-safflower applications.