Yoğun bakım hastalarının algıladıkları çevresel stresörlerin uyku kalitesine etkisi
The effect of weight stressors perceived by intensive care patients on sleep quality
  1. Tez No: 872430
  2. Yazar: GÜLCE TOPALOĞULLARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİGEN DIĞIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, uyku, hasta, çevresel stresörler, uyku kalitesi
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu tez çalışması, yoğun bakım ünitesinde yatan hastaların algıladıkları çevresel stresörlerin uyku kalitesine olan etkisini incelemek amacıyla tanımlayıcı bir araştırma olarak yapılmıştır. Araştırma, Nisan 2023 - Mart 2024 tarihleri arasında Kırklareli Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerinde yatan 132 hastanın katılımı ile yapılmıştır. Araştırmada Hasta Tanıtıcı Özellikler Formu, Yoğun Bakım Ünitesinde Çevresel Stresörler Ölçeği ve Richard-Campbell Uyku Ölçeği veri toplamak için kullanıldı. İstatistiksel analizlerde normallik değerlendirmek için“Kolmogorov-Simirnov Testi”ölçeklerin puan ortalamalarının demografik özellikler üzerinden karşılaştırılması için“Mann Whitney U”ve“Kruskas Wallis”testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılım sağlayan yoğun bakım hastalarından elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, IBM SPSS for Windows 29.0 (Statistical Package for Social science for Windows) programı kullanılmıştır. Tanımlayıcı veriler, sayı ve yüzde ile gösterilmiştir. İstatistiksel olarak ortaya çıkan“p”değerlerinin 0.05'den küçük olması durumunda, istatistiksel bakımdan veriler anlamlı olarak kabul edildi. Hastaların Richard-Campbell Uyku Ölçeği puan ortalamasının 29.42±9.65, Yoğun Bakım Ünitesi Çevresel Stresörler Ölçeği puan ortalamasının 115,03±20,41 olduğu bulunmuştur. Hastaların uyku kalitesi ile algıladıkları yoğun bakım ünitesi çevresel stresörleri puan ortalamaları arasında negatif yönlü zayıf bir ilişkinin varlığı söz konusudur. Çalışmada kronik hastalığı olan hastaların Yoğun Bakım Ünitesi Çevresel Stresörler Ölçeği puan ortalamasının istatistiksel olarak anlamlı yüksek olduğu bulunmuştur. Hastalarının algıladıkları çevresel stresörlerin artması ile uyku kalitelerinin de bu duruma paralel bir şekilde olumsuz etkilendiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study was conducted as a descriptive research to examine the effect of environmental stressors perceived by patients in the intensive care unit on their sleep quality. The research was conducted with the participation of 132 patients hospitalized in Kırklareli Training and Research Hospital Intensive Care Units between April 2023 and March 2024. In the study, the Patient Information Form, Environmental Stressors in the Intensive Care Unit Scale and the Richard-Campbell Sleep Scale were used to collect data. In statistical analyses, the“Kolmogorov-Simirnov Test”was used to evaluate normality, and the“Mann Whitney U”and“Kruskas Wallis”tests were used to compare the mean scores of the scales based on demographic characteristics. IBM SPSS for Windows 29.0 (Statistical Package for Social science for Windows) program was used to evaluate the data obtained from intensive care patients who participated in the study. Descriptive data are shown as numbers and percentages. If the statistical“p”values were less than 0.05, the data were considered statistically significant. The mean score of the patients on the Richard-Campbell Sleep Scale was found to be 29.42±9.65, and the mean score on the Intensive Care Unit Environmental Stressors Scale was 115.03±20.41. There is a weak negative relationship between patients' sleep quality and their perceived intensive care unit environmental stressor score averages. In the study, it was found that the mean score of the Intensive Care Unit Environmental Stressors Scale of patients with chronic diseases was statistically significantly higher. It has been determined that as the environmental stressors perceived by patients increase, their sleep quality is negatively affected in parallel with this situation. KeyWords: Intensivecare, sleep, patient, environmentalstressors, sleepquality.