Küçük İskender'in hayatı, sanatı ve şiirleri üzerine bir inceleme
A study of Küçük İskender's life, art and poetry
  1. Tez No: 872464
  2. Yazar: KÜBRA ÇALIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜBERRA BAĞCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: küçük İskender, Türk şiiri, bağımsız bireyci söylem, küçük İskender, Turkish poetry, independent individualist discourse
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Derman İskender Över, 28 Mayıs 1964'te Fatma Nilsu Hanım ve Derman Över'in oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Kabataş Erkek Lisesi'nde öğrenim görmüş, sonrasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne başlamıştır. Buradaki eğitimini son yılda yarıda bırakmıştır. Fakat beş yıl süresince tıp eğitimi almış olmasının etkisi yazdıklarında kendisini sıklıkla göstermiştir. Şiir, roman, deneme, günlük gibi pek çok türde eser vermiş ve Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülü (2000), Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü (2006), Erdal Öz Edebiyat Ödülü (2014), Necatigil Şiir Ödülü (2017) gibi ödüllere layık görülmüştür. Sanatçılardan oluşan geniş bir çevreye ve hacimli bir kütüphaneye sahip olan ressam babası sayesinde edebiyat dünyasına erkenden adımını atan ve kimi isimlerden etkilenen küçük İskender, yazdıklarıyla birçok ismi de etkilemiştir. İlk şiir kitabından itibaren kültür haritasının oldukça geniş olduğu anlaşılan küçük İskender işlediği konularla ve dili alışılmışın dışında olan kullanım şekliyle Türk edebiyatındaki önemli isimlerden biri hâline gelmiştir. Yakalandığı akciğer kanseri sebebiyle 3 Temmuz 2019'da hayata veda etmiştir. Çok sayıda kitabı, röportajı, söyleşisi, katıldığı televizyon ve sosyal medya programları olmasına ve bu anlamda onunla ilgili hatrı sayılır veri olmasına rağmen kendisiyle ilgili akademik çalışmanın azlığı göze çarpmış ve bu çalışmada bu eksiklik giderilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Derman İskender Över was born on May 28, 1964, the son of Fatma Nilsu Hanım and Derman Över. He attended Kabataş High School for Boys and then started his education at Istanbul University Cerrahpaşa Faculty of Medicine. He left his education here in the last year. However, the effect of having studied medicine for five years has always shown itself in his writings. He has written in many genres such as poetry, novels, essays and diaries, and has received awards such as Orhon Murat Arıburnu (2000), Melih Cevdet Anday Poetry Award (2006), Erdal Öz Literature Award (2014), Necatigil Poetry Award (2017). Thanks to his painter father, who had a large circle of artists and a voluminous library, Küçük İskender, who stepped into the world of literature early and was influenced by some names, influenced many names with his writings. Küçük İskender, whose cultural map is understood to be quite wide since his first book of poetry, has become one of the important names in Turkish literature with his subjects and his unorthodox use of language. He passed away on July 3, 2019 due to lung cancer. Although there are many books, interviews, conversations, television and social media programs he participated in and there is considerable data about him in this sense, the scarcity of academic studies on him has attracted attention and this study has tried to fill this deficiency.