Girişimsel işlem öncesi nötrofil/lenfosit oranının transforaminal epidural steroid enjeksiyonu uyguladığımız lomber diskopatili olgularda işlem sonrası ağrı ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of the relationship before interventional procedure neutrophil/lymphocyte ratio with post procedure pain in cases with lumbar dyscopathy to which we applied transforaminal epidural steroid injection
  1. Tez No: 872522
  2. Yazar: HAKAN OĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL BİLEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Transforaminal epidural steroid enjeksiyonu (TFESE), Lumbar Disk Hernisi, Oswestry Skalası, Vizüel Analog Skala, Nötrofil Lenfosit Oranı (NLO), Transforaminal Epidural Steroid Injection (TFESI), Pain, Lumbar Disc Herniation, Oswestry Scale, Visual Analogue Scale, Neutrophil Lymphocyte Ratio (NLR)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Bu çalışmada lomber disk hernisi olan olgularda uygulanan transforaminal epidural steroid enjeksiyonu (TFESE) işleminden önce inflamasyon belirteçlerinden biri olan nötrofil/lenfosit oranının (NLO) işlem sonrası ağrı ve yaşam kalitesine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç Yöntem: Algoloji polikliniğine bel ağrısı şikâyeti ile başvuran, en az üç aydır bel-bacak ağrısı olan, TFESE işlemi yapılan hastalar çalışmaya alındı. Hastaların yaş, cinsiyet, kilo, boy, ağrının süresi, ek hastalıkları, nötrofil ve lenfosit değeri, nötrofil/lenfosit oranı, işlem öncesi ve işlemden 1. hafta, 1. ay ve 3 ay sonra, vizüel analog skala (VAS) ve Oswestry indeksi (OSW) skorları kaydedildi. Elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Hastaların ortalama yaş 54,8±13,0'dur. Katılımcı erkeklerin oranı %36,4, kadınların oranı %63,6 idi. Vücut kitle indeksi (VKİ) ortalaması 29,7± 5,1 olarak tespit edildi. İşlem öncesi NLO oranı 2,2±0,7 olarak hesaplandı. İşlem öncesi VAS skoru ortalaması 8,8±0,9di. İşlem sonrası VAS skoruna göre %63,6 ve OSW skoruna %52,3 oranında başarı sağlandı. VAS ve OSW 3. ay sonuçlarına göre işlem öncesi nötrofil, lenfosit ve NLO değerleri TFESE başarılı ve başarısız gruplarda benzer bulundu. 1. Hafta OSW skoruna göre NLO düzeyi TFESE işlemi başarılı olan grupta istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük tespit edildi. Tartışma Sonuç: Sonuç olarak bu çalışma ile NLO'nın işlem öncesi değerlerinin Oswestry 1. hafta sonuçlarının ön görme potansiyeline sahip olduğu ancak VAS skorun için öngörme potansiyelinin yeterli olmadığı tespit edildi. Ayrıca bu çalışma ile TFESE'nin LDH hastalarında etkili bir tedavi yöntemi olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BEFORE INTERVENTIONAL PROCEDURE NEUTROPHIL/LYMPHOCYTE RATIO WITH POST PROCEDURE PAIN IN CASES WITH LUMBAR DYSCOPATHY TO WHICH WE APPLIED TRANSFORAMINAL EPIDURAL STEROID INJECTION Aim: This study aimed to evaluate the effect of the neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), one of the inflammation markers, on post-procedure pain and quality of life before the transforaminal epidural steroid injection (TFESI) procedure in patients with lumbar disc herniation (LDH). Materials and Methods: Patients who applied to the algology clinic with complaints of low back pain, had waist and leg pain for at least three months, and underwent TFESI procedure were included in the study. Patients' age, gender, weight, height, duration of pain, comorbidities, neutrophil and lymphocyte values, neutrophil/lymphocyte ratio, visual analog scala (VAS) and Oswestry scores before the procedure and 1 week, 1 month and 3 months after the procedure. The results obtained were analyzed statistically. Results: The average age of the patients is 54.8±13.0 years. The proportion of male participants was 36.4% and the proportion of females was 63.6%. The average body mass index was determined as 29.7± 5.1. The NLR ratio before the procedure was calculated as 2.2±0.7. The average VAS score before the procedure was 8.8±0.9. After the procedure, the success rate was 63.6% according to the VAS score and 52.3% according to the OSW score. According to VAS and OSW 3rd month results, neutrophil, lymphocyte and NLR values before the procedure were found to be similar in the TFESE successful and unsuccessful groups. According to the 1st week OSW score, the NLR level was found to be statistically significantly lower in the group whose TFESE procedure was successful. Discussion/Result: As a result, with this study, it was determined that pre-procedure values of NLR have the potential to predict Oswestry 1 week results, but the predictive potential for VAS score is not sufficient. Additionally, this study showed that TFESI is an effective treatment method in LDH patients.