Şok dalgaları ile taş kırma işleminde sanal gerçeklik uygulamasının ağrı ve anksiyete düzeyine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of virtual reality application on pain and anxiety levels in shock wave lithotripsy: A randomized controlled study
  1. Tez No: 872559
  2. Yazar: ZÜLAL KÜTÜK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERAL YILDIRIM ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Anksiyete, ESWL, Hemşirelik, Sanal Gerçeklik, Pain, Anxiety, ESWL, Nursing, Virtual Reality
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışma şok dalgaları ile taş kırma işlemi sırasında kullanılan sanal gerçeklik uygulamasının ağrı şiddeti ve anksiyete düzeyine etkisini incelemek amacıyla ön test son test kontrol gruplu desende randomize kontrollü deneysel olarak yapılmıştır. Araştırma T.C Sağlık Bakanlığı Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Üroloji Ana Bilim Dalı Taş Kırma Ünitesi'nde 28 Kasım 2022 – 10 Temmuz 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemi güç analizi yöntemi ile belirlenmiş olup, dahil edilme kriterlerine uygun 36'sı müdahale grubunda ve 36'sı kontrol grubu olmak üzere 72 gönüllü hasta ile çalışma tamamlanmıştır. Çalışmanın verileri“Tanıtıcı Bilgiler Veri Toplama Formu,”“Durumluk Kaygı Ölçeği ”ve“Görsel Kıyaslama Ölçeği ”kullanılarak toplanmıştır. Çalışmada müdahale grubundaki hastalara ESWL işlemi sırasında sanal gerçeklik gözlüğü ile içinde doğa ve manzaralar olan, rahatlık ve huzur hissi veren, müzikli video izlettirilirken, kontrol grubuna standart tedavi uygulanmıştır. Çalışma sonucunda kontrol ve müdahale grupları arasında Görsel Kıyaslama Ölçeği puanları bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Müdahale grubunun GKÖ puanlarının kontrol grubunun GKÖ puanlarından istatistiksel olarak anlamlı derecede daha az olduğu saptanmıştır. Gruplar arasında STAI- I ön test ve son test puanları/ işlem öncesi ve sonrası bakımından anlamlı fark bulunmuştur. Müdahale grubunun ön test STAI- I puanları, kontrol grubunun ön test STAI- I puanlarından istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla olmasına karşın, müdahale grubunun son test STAI- I puanlarının kontrol grubunun son test STAI-I puanlarından istatistiksel olarak anlamlı derecede daha az olduğu belirlenmiştir. ESWL sırasında sanal gerçeklik uygulamasının işleme bağlı oluşan ağrı şiddetini ve anksiyete düzeyini azalttığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted experimentally in a randomized controlled design with pre-test, post-test, and control groups to examine the effect of the virtual reality application used during shock wave lithotripsy on pain intensity and anxiety levels. The research was conducted at the Stone Fragmentation Unit of the Department of Urology at Düzce Atatürk State Hospital, affiliated with the Republic of Turkey, Ministry of Health, between November 28, 2022, and July 10, 2023. The sample of the study was determined using power analysis method, and the study was completed with 72 voluntary patients, 36 in the intervention group and 36 in the control group, who met the inclusion criteria. The data of the study were collected using the“Demographic Information Data Collection Form,”“State-Trait Anxiety Inventory ,”and“Visual Analog Scale ”In the study, patients in the intervention group were shown musical video through virtual reality glasses during the ESWL procedure, featuring natural landscapes and scenes intended to evoke feelings of relaxation and tranquillity, while the control group received standard treatment. The study found a statistically significant difference between the control and intervention groups in terms of Visual Analog Scale scores. The statistical analysis revealed that the Visual Analog Scale scores of the intervention group were significantly lower than those of the control group . The groups showed a significant difference in State-Trait Anxiety Inventory pre-test and post-test scores, indicating a change from pre-procedure to post-procedure. Statistically, the pre-test State-Trait Anxiety Inventory scores of the intervention group were found to be significantly higher than those of the control group. However, the post-test STAI-I scores of the intervention group were determined to be significantly lower than those of the control group. It was determined that the virtual reality application during ESWL reduced the severity of procedure-related pain and anxiety levels .