Evaluation of hepatotoxic and nephrotoxic effects of hexachlorobenzene, DDT and p,p-DDE in rats
Sıçanlarda hekzaklorobenzen, DDT ve p,p-DDE'nin hepatotoksik ve nefrotoksik etkilerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 872569
  2. Yazar: KHOLUD AHMED ALI KESHIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Persistent Organic Pollutants (POPs), Liver, Kidney
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Kalıcı Organik Kirleticiler (KOK'lar), çevrede uzun süre kalmaları ve organizmalarda biyo-birikim özellikleri nedeniyle insan sağlığı için bir tehdit oluşturmaktadır. Birkaç kalıcı bileşiğin nörotoksik, kanserojen, immünotoksin, hepatotoksik, nefrotoksik, sitotoksik ve endokrin bozucu etkileri hakkında çok sayıda rapor bulunmaktadır. Bu çalışmada, erkek sıçanlarda hepatotoksik ve nefrotoksik etkileri incelenmek üzere üç OCP seçilmiştir. Mevcut literatür bazı göstergeler hakkında rapor verirken, DDT ve DDE'nin karaciğer enzimleri: ALT, AST ve ALP üzerindeki etkilerine dair hiçbir ampirik bulguya rastlanmamıştır. Deneyde, 8 yetişkin erkek Sprague-Dawley sıçanından oluşan dört grup araştırıldı: Kontrol, HCB (5 mg/kg), p,p-DDE (5mg/kg) ve DDT (5 mg/kg). Deney grubu sıçanlarının her biri, 18 gün boyunca günlük dozlar aldı. Serumdaki karaciğer ve böbrek göstergelerinin konsantrasyonları analiz edildi. Deneyin bulguları, karaciğer göstergelerinin çoğunun bilirubin (TBIL), kolesterol (CHOL), laktat dehidrojenaz (LDH), trigliseritler (TRIG), glikoz (GLU), alanin aminotransferaz (ALT) ve aspartat aminotransferaz (AST) olduğunu göstermektedir. ), 0,05 düzeyinde tek yönlü ANOVA analizine dayalı olarak DDE, DDT ve HCB grupları arasında OCP dozajlarının uygulanmasından önemli ölçüde etkilenmemiştir. Bununla birlikte, alkalin fosfatazdan (ALKP) elde edilen sonuçlar, DDE ve DDT grubu için, aynı anlamlılık düzeyinde, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, seviyelerinin önemli ölçüde düşük olduğunu göstermiştir. Deneydeki böbrek göstergeleri: kreatinin (CREA) ve üre, 0,05 düzeyinde tek yönlü ANOVA analizine dayalı olarak DDE, DDT ve HCB grupları arasında OCP dozajlarının uygulanmasından önemli ölçüde etkilenmedi. OCP dozu ve maruz kalma süresinin toksisite seviyelerinde önemli rol oynadığı sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimler: Kalıcı Organik Kirleticiler KOK); Karaciğer, Böbrek
Özet (Çeviri)
Persistent Organic Pollutants (POPs) pose a threat to the human health because of their long-lasting presence in the environment and bio-accumulative properties in organisms. There have been numerous reports on neurotoxic, carcinogenic, immunotoxin, hepatotoxic, nephrotoxic, cytotoxic, and endocrine disruptor effects of several persistent compounds. In the present study, three OCPs have been selected to be examined for their hepatotoxic and nephrotoxic effects in male rats. While the current literature reports on some indicators, no empirical findings were found for the effects of DDT and DDE on liver enzymes: ALT, AST and ALP. In the experiment, four groups of 8 adult male Sprague-Dawley rats were researched: Control, HCB (5 mg/ kg), p,p-DDE (5mg/ kg), and DDT (5 mg/ kg). Each of the experimental group rats received daily dosages for 18 days. Concentrations of liver and kidney indicators in serum were analyzed. The findings of the experiment shows that the majority of liver indicators: bilirubin (TBIL), cholesterol (CHOL), lactate dehydrogenase (LDH), triglycerides (TRIG), glucose (GLU), alanine aminotransferase (ALT), and aspartate aminotransferase (AST) were not significantly affected by the administration of OCP dosages among the DDE, DDT, and HCB groups based on the one-way ANOVA analysis at the 0.05 level. However, results from alkaline phosphatase (ALKP) indicated that its levels were significantly lower for the DDE and DDT group in comparison with the control group at the same significance level. The kidney indicators in the experiment: creatinine (CREA) and urea, were not significantly affected by the administration of OCP dosages among the DDE, DDT, and HCB groups based on the one-way ANOVA analysis at the 0.05 level. It is concluded that OCP dosage and length of exposure play major roles in toxicity levels.