Ratlarda akrilamid (AA)'in tendon iyileşmesindeki rolünün araştırılması (hayvan çalışması)
Investigation of the effects of acrylamide (AA) on tendon healing in rats (experimental animal study)
- Tez No: 940193
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYRAN KILINÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Akrilamid, tendon iyileşmesi, aşil tendonu, rat, deneysel çalışma, Acrylamide, tendon healing, Achilles tendon, rat model, experimental study
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada; nörotoksik, olası karsinojen, genotoksik, hepatotoksik, immunotoksik, osteotoksik etkileri literatürde gösterilmiş ve ısıl işlem görmüş gıdalarda oluştuğu kanıtlanmış akrilamid (AA)'in tendon iyileşmesindeki rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Yapılan bu deneyde Wistar albino cinsi 64 adet dişi rat kullanılıp ve rastgele seçilimle 8 grup oluşturulup yarısının biyomekanik test için yarısınınsa histolojik incelemeler için kullanılması; deneyde kullanılan her hayvanın sağ aşil tendonlarının kalkaneusa yapışma yerlerinden 0.5 cm proksimalden transvers kesi oluşturulup tekrar dikilmesi; deney gruplarına gastrik gavaj ile AA verilmesi; Grup 1-4'den 15. günde Grup 5-8'den ise 30. günde sakrifikasyon sonrası alınan tendonların immünohistokimyasal, histopatolojik, morfometrik ve biyomekanik olarak incelenmesi, morfolojik skorlamasının“Bonar Skorlama Sistemi”ne göre yapılması planlandı. Biyomekanik çekme testinde 15 ve 30. gün kontrol ve deney grupları arasında maksimum yüklenme değerleri açısından anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Histopatolojik, immunohistokimyasal ve morfometrik inceleme sonuçlarınaa bakıldığında, 15 günlük deney grubunda hücresel yapıların kontrol grubuna göre belli alanlarda azaldığı, kolajen lif miktarının ise arttığı belirlendi; hücre, kolajen lif ve kan damarı yapılarının kontrol grubuna göre daha bozulmuş oldukları izlendi. İnsizyon sonrası dikilen alanların etrafında kontrol gruplarına kıyasla deney gruplarında Tip-1 ve Tip-3 kolajen lif yoğunluğu özel boyama uygulamalarında daha fazla olduğu görüldü. 15 günlük kontrol grubunda normal görünümde kolajen lif morfolojisi daha yoğunken diğer gruplarda daha az izlendi. En çarpıcı bulgulardan birisi de 30 günlük deney grubunda kolajen liflerin arasında yer alan tendinositlerin yanı sıra yuvarlak görünümlü, kendi lakünasına yerleşmiş ve ökromatin çekirdekli kondroblastların varlığıydı. MMP-2 ve MMP-9 proteinlerinin hem tendinositlerde hem de kolajen liflerdeki ifade düzeylerinde kontrol grubuna kıyasla deney grubunda belirgin bir azalma gözlendi. MMP-7'de ise hem deney hem de kontrol gruplarındaki kolajen liflerde hemen hemen hiç boyanmadığı, tendinositlerdeki ifade düzeyinin ise deney gruplarında azaldığı tespit edildi. Sonuç olarak histolojik ve biyomekanik bulgular incelendiğinde, AA'nın 15 ve 30. günlerde mekanik çekme testlerine dayanımlarıyla ilgili anlamlı sonuç çıkmasa da AA'in özellikle 15. günde tendonda tahrip edici etkilerinin olduğu ancak 30. günde bu durumun artmadığı ve sınırlandığı görülmüştür. Bu durumda tendon hasarı ya da cerrahilerinden sonra akrilamid içeren gıdalarla beslenme şekli iyileşme sürecini, erken dönemde olumsuz etkileme potansiyeline sahip olsa da bu etkileri ve mekanizmalarını daha iyi aydınlatabilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the role of acrylamide (AA), a compound known in the literature for its neurotoxic, potentially carcinogenic, genotoxic, hepatotoxic, immunotoxic, and osteotoxic effects and proven to form in heat-processed foods, in tendon healing. In this experiment, it was planned to use 64 female Wistar albino rats and to randomly divide them into 8 groups, with half allocated for biomechanical testing and the other half for histological examinations. It was also planned to create a transverse incision approximately 0,5 cm proximal to the calcaneal insertion of the right Achilles tendon of each animal and to perform primary repair of the tendon. The administration of acrylamide (AA) via gastric gavage to the experimental groups was planned, while sacrification was scheduled for Groups 1–4 on day 15 and for Groups 5–8 on day 30. The tendons obtained after sacrification were planned to be examined immunohistochemically, histopathologically, morphometrically, and biomechanically, and the morphological scoring was planned to be conducted according to the“Bonar Scoring System”. In the biomechanical tensile tests, no statistically significant difference was found between the control and experimental groups on days 15 and 30 in terms of maximum load values (p>0.05). Histopathological, immunohistochemical, and morphometric examination results revealed that in the 15-day experimental group, cellular structures were decreased in certain areas compared to the control group, while the amount of collagen fibers increased; cell, collagen fiber, and vascular structures appeared more disrupted compared to the control group. Around the sutured incision sites, Type I and Type III collagen fiber density was observed to be greater in the experimental groups compared to the controls, as shown by special staining techniques. In the 15-day control group, normal collagen fiber morphology was more prominent, while it was observed less in the other groups. One of the most striking findings was the presence of rounded chondroblasts located in their own lacunae with euchromatic nuclei, alongside tendinocytes among the collagen fibers in the 30-day experimental group. A marked decrease was observed in the expression levels of MMP-2 and MMP-9 proteins in both tendinocytes and collagen fibers in the experimental group compared to the control group. As for MMP-7, there was almost no staining in collagen fibers in either group, and a decrease in expression levels in tendinocytes was noted in the experimental groups. Based on the evaluation of histological and biomechanical findings, although no statistically significant differences were found in mechanical tensile resistance on days 15 and 30, histological and biomechanical findings indicated that AA exhibited damaging effects on tendon structure particularly on day 15. However, these effects did not progress and appeared to be limited by day 30. Therefore, although a diet containing acrylamide may have the potential to negatively influence the early stages of tendon healing or post-surgical recovery, further studies are required to better elucidate these effects and their underlying mechanisms.