Toraks duvarı malign tümörlerinde cerrahi tedavi sonuçlarının retrospektif değerlendirilmesi
Surgical treatment outcomes in malignant tumors of the chest wall: A retrospecti̇ve evaluation
  1. Tez No: 872672
  2. Yazar: AGHBABA AHMADOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇAYLAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Göğüs duvarı, göğüs duvarı tümörleri, rezeksiyon, rekonstrüksiyon, prostetik materyal, torasik maligniteler, Chest wall, chest wall tumors, resection, reconstruction, prosthetic material, thoracic malignancies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği'nde primer ve sekonder malign göğüs duvarı tümörleri nedeniyle uygulanan cerrahi tedavilerin retrospektif bir değerlendirmesini gerçekleştirmektir. Ayrıca, çalışmanın amacı, bu özel hastalık durumuna yönelik cerrahi müdahalelerin etkinliğini ve hastalık yönetiminde mevcut zorlukları anlamak, iyileştirmek ve gelecekteki klinik uygulamalara ışık tutmaktır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2003 ile Eylül 2023 arasında Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği'nde cerrahi tedavi görmüş 91 hastanın verileri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmelerde hastaların demografik özellikleri, komorbid durumları, malignite tipleri, semptomları, preoperatif kemoradyoterapi durumları, postoperatif komplikasyonları, patolojik tanıları, tümör boyutu ve lokalizasyonu, rezeksiyon uygulanan kaburga sayısı, lokal nüks ve hastanede yatış süreleri kaydedilmiştir. İstatistiksel analizlerde Ki-kare, Mann-Whitney U ve lojistik regresyon testleri kullanılmıştır. Bulgular: Cerrahi tedavi uygulanan 91 hastanın ortalama yaşı 45.94 izlenmiş olup, çoğunluğu erkek hastalardır (n=68). Primer göğüs duvarı tümörleri en sık görülen malignite tipi olarak kaydedildi (n=56). Hastanede ortalama yatış süresi 8.34 gün (1–43), komplikasyon oranı ise %22 (n=20) olarak belirlendi. Rekonstrüksiyon amaçlı toplamda 46 (n=46) hastada prostetik materyal kullanıldı. Prostetik materyal kullanımı (p=0.008), rezeksiyon uygulanan kaburga sayısı (p = 0.002) ve kas flebi uygulanması (p = 0.035) ile postoperatif komplikasyon gelişimi arasında anlamlı ilişki olduğu tespit edildi. Akciğer rezeksiyonu varlığı (p = 0.033), prostetik materyal kullanımı (p = 0.002), rezeksiyon uygulanan kaburga sayısı (p = 0.000), rekonstrüksiyonda kas flebi kullanımı (p = 0.020), postoperatif komplikasyon durumu (p = 0.002) hastanede yatış süreleri ile istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı. Prostetik materyal kullanımını belirleyen temel prediktif faktörün, tümörün en uzun çapının olduğu tespit edildi (p=0.025). xi Sonuç: Göğüs duvarının kompleks yapısı ve nadir görülen tümörler nedeniyle bu olguların ele alınmasında multidisipliner bir yaklaşım ve özelleştirilmiş rekonstrüktif prosedürlerin benimsenmesinin önemli olduğu vurgulanmıştır. Bu çalışma, cerrahi müdahalelerin etkinliğini ve hastaların yaşam kalitesini artırmak amacıyla onkolojik prensipler dahilinde en uygun tedavi stratejilerinin belirlenmesine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to retrospectively evaluate surgical treatments for primary and secondary malignant chest wall tumors at Gülhane Training and Research Hospital's Thoracic Surgery Clinic. The objective is to comprehend, enhance, and illuminate the effectiveness of surgical interventions for this specific medical condition, addressing existing challenges in disease management for future clinical applications. Materials and Methods: The retrospective analysis covered 91 patients who underwent surgery at Gülhane Training and Research Hospital's Thoracic Surgery Clinic from January 2003 to September 2023. Demographic data, comorbidities, malignancy types, symptoms, preoperative chemoradiotherapy status, postoperative complications, pathological diagnoses, tumor size and localization, number of resected ribs, local recurrence, and hospitalization duration were recorded. Statistical analyses employed the Chi-square test, Mann-Whitney U test, and logistic regression. Results: The mean age of the 91 surgically treated patients was 45.94, predominantly male (n=68). Primary chest wall tumors were most prevalent (n=56). Average hospital stay was 8.34 days (1 – 43), with a 22% complication rate (n=20). Reconstruction used prosthetic material in 46 cases (n=46). Significant associations were found between prosthetic material use (p=0.008), resected rib count (p = 0.002), muscle flap application (p = 0.035), and postoperative complications. Lung resection (p = 0.033), prosthetic material use (p = 0.002), resected rib count (p = 0.000), muscle flap use in reconstruction (p=0.020), postoperative complications (p = 0.002) significantly correlated with hospital stay. Tumor diameter influenced prosthetic material use (p = 0.025). Conclusion: Due to the intricate nature of the chest wall and the rarity of tumors, it has been emphasized that a multidisciplinary approach and the adoption of customized xiii reconstructive procedures are crucial in addressing these cases. This study contributes to determining the most appropriate treatment strategies within oncological principles with the aim of enhancing the effectiveness of surgical interventions and improving the quality of life for patients.