Aile Hekimliği Kliniğine başvuran 18-50 yaş arası demir eksikliği anemisi saptanan kadın hastaların beslenmeye yönelik tutum ve davranışları ile bilgi düzeylerinin ölçülmesi
Measuring the attitudes and behaviors towards nutrition and knowledge levels of women aged 18-50 diagnosed with iron deficiency anemia visiting the Family Medicine Clinic
  1. Tez No: 872671
  2. Yazar: ZEYNEP GÜNGÖR ANAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL ÖZKAYA, DR. SİBEL BAKTIR ALTUNTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anemi, Demir eksikliği, Beslenme değerlendirmesi, Beslenme Durumu, Kadın Sağlığı, Anemia, Iron deficiency, Nutritional assessment, Nutritional status, Women's health
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
AMAÇ: Bu çalışma demir eksikliği anemisi tanısı almış 18-50 yaş arası kadın hastaların beslenmeyle ilgili bilgi düzeylerinin ölçülmesini ve beslenmeye yönelik tutum ve davranışlarını öğrenmeyi amaçlamaktadır. GEREÇ VE YÖNTEM: Tanımlayıcı kesitsel ankete dayalı araştırma Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne 01.11.2023-30.11.2023 tarihleri arasında başvuran 284 katılımcı ile yapılmıştır. Hazırlanan yaş, cinsiyet, öğrenim durumu, meslek, bilinen hastalıklar gibi sosyodemografik verileri tanımlamak amacıyla oluşturulan soru setinin sonrasında Beslenme Bilgi Ölçeği (BBÖ) soruları yüz yüze uygulanmıştır. BULGULAR: Çalışmamıza katılan 284 kadının %14,4'ü (n=41) lise, %64,8'i (n=184) üniversite mezunuydu. %56,3'ü (n=160), kamu çalışanı olup %25,4'ü (n=72) asgari ücret almaktaydı. BBÖ puan ortalaması 90,21± 15,95 (min:20 maks:124), BBÖ toplam puanlarıyla öğrenim durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır (F=4.377, p=0.005). BBÖ toplam puanları ile meslek arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır (F=6.243, p0.05). SONUÇ: Araştırmamız sonucunda öğrenim durumu, meslek, gelir durumu gibi faktörlerin katılımcıların beslenme bilgisi ve davranışını olumlu yönde etkilediği görülmektedir. Beslenme bilgisinin arttırılması ve doğru beslenme davranışları için toplumsal eğitimin devamı ve sürekliliği önemlidir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: This study aims to measure the nutritional knowledge levels of women aged 18-50 diagnosed with iron deficiency anemia and to understand their attitudes and behaviors towards nutrition. MATERIALS AND METHODS: This descriptive cross-sectional study was conducted with 284 participants who visited the Başakşehir Çam and Sakura City Hospital Family Medicine Outpatient Clinic between November 1, 2023, and November 30, 2023. After a question set designed to identify sociodemographic data such as age, gender, education level, occupation, and known diseases, the Nutrition Knowledge Scale (NKS) questions were administered face-to-face. RESULTS: Of the 284 women who participated in our study, 14.4% (n=41) had completed high school, and 64.8% (n=184) had graduated from university. 56.3% (n=160) were public employees, and 25.4% (n=72) were earning the minimum wage. The average NKS score was 90.21 ± 15.95 (min:20 max:124), and there was a statistically significant difference between the total NKS scores and educational level (F=4.377, p=0.005). There was also a statistically significant difference between total NKS scores and occupation (F=6.243, p0.05). CONCLUSION: Our research indicates that factors such as educational level, occupation, and income level positively affect participants' nutritional knowledge and behavior. The continuation and sustainability of community education are important for increasing nutritional knowledge and promoting healthy eating behaviors.