Mustafa Şekip Tunç ve Dergâh dergisi
Mustafa Şekip Tunç and Dergâh magazine
- Tez No: 872718
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ ÖZTEKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Dergâh Dergisi, Milli Mücadele, Mustafa Şekip Tunç, Psikoloji, Türk Modernleşmesi, Dergâh Magazine, Mustafa Şekip Tunç, Psychology, the War of Independence, Turkish Modernization
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Mustafa Şekip Tunç (1886-1958), Türkiye'de felsefe ve psikoloji bilimlerinin kurumsal bir kimlik kazanmasında öncü isimlerden biri olmayı başarmıştır. Yaşamı boyunca hangi koşullar altında olursa olsun elinden kalemini hiç düşürmedi. Birçok telif eser ve çeviri çalışmasının altında imzası bulundu. Bu yolla felsefe ve psikoloji alanlarında dünyaca tanındı. İyi bir gözlemci ve çok dikkatli bir araştırmacı olan Tunç, sanata olan ilgisi ile de dikkatleri üzerine çekti. Onun yaşamındaki kırılma anlarından biri de vatansever entelektüellerin buluşma yeri olan Dergâh dergisi kadrosuna katılması oldu. Tunç, Dergâha omuz vermesiyle Millî Mücadele yıllarında hem safını belli etmiş hem de o kaotik ortamda ülkedeki kültür faaliyetlerinin sürmesine katkıda sağlamıştır. Bu çalışmada, Tunç'un Dergâh 'ta yayımlanmış makalelerinden onun düşünce dünyasına dair ipuçları yakalayabilmemize doğrudan yardımcı olacak en temel yazılarının bir bölümü günümüz Türkçesine aktarılmıştır. Bu makalelerin kritiği yapılarak onun yeni toplumun inşasında nasıl bir yol haritası çizilmesi gerektiğine dair fikirleri ele alındı. Tunç'un modern değerlerle Türk-İslam kültürünü harmanlayarak ananeye dayalı kalkınma reçeteleri sunduğu vurgulandı.
Özet (Çeviri)
Mustafa Şekip Tunç (1886-1958), accomplished in becoming one of the pioneers in gaining an institutional identity for philosophy and psychological sciences in Türkiye. Throughout his life, he never gave up his pen regardless of the circumstances. His signature was found under many copyrighted works and translation works. In this way, he became world-renowned in the realms of philosophy and psychology. Tunç, who was a good observer and a very careful researcher, also attracted attention with his interest in art. One of the breaking moments in his life was that he joined the staff of Dergah magazine which is the meeting place of patriotic intellectuals. By supporting the Dergah, Tunç both illustrated his support during the War of Independence and contributed to the continuation of cultural activities in the country in that chaotic environment. In this study, some of Tunç's most basic writings, which will directly help us to catch clues about his world of thought from his articles published in Dergah, have been translated into today's Turkish. His ideas on what sort of road map should be drawn in the construction of the new society were discussed by criticizing these articles. It was emphasized that Tunç offered development prescriptions based on tradition by blending modern values with Turkish-Islamic culture.