Semptomatik dev hepatik hemanjiyomda transarteryel embolizasyon tedavisi
Transarterial embolization treatment in symptomatic giant hepatic hemangioma
- Tez No: 872746
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLAYAN ÇAKIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer hemanjiyomu, transarteryel kemoembolizasyon, lipiodol, bleomisin, iyi huylu karaciğer tümörü, vasküler malformasyon, Liver hemangioma, transarterial chemoembolization, lipiodol, bleomycin, benign liver tumor, vascular malformation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Amacımız karaciğerinde dev semptomatik hemanjiyomu olan hastalarda transarteryel kemoembolizasyon tedavisinin etkinliğini araştırmaktır. Yöntem ve Gereçler: Çalışmaya Aralık 2015 ile Mayıs 2021 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi kliniklerine başvurup dev karaciğer hemanjiyomu tanısı alan ve lipiodol-bleomisin karışımının kullanıldığı transarteryel kemoembolizasyon (TAKE) işlemi uygulanan 32 hasta dâhil edilmiştir. Dahil edilen her hastanın birer adet dev hemanjiyomu bulunmaktadır. Hastalara kesin tanı amaçlı histopatolojik verifikasyon yapılmamış olup kontrastlı kesitsel incelemeler kesin tanı ölçütü olarak kabul edilmiştir. İşlem öncesi her hastanın lezyon boyutu dinamik kontrastlı üst batın manyetik rezonans (MR) görüntüleme ile üç aksiyel düzlemde en büyük 3 çapı elde edilmiş bunlar birbiri ile ve 0,52 ile çarpılarak volüm değeri CC cinsinden elde edilmiştir. TAKE işleminden 6 ay sonra ve 12 ay sonra ölçümler tekrarlanarak, uygulanan tedavinin hemanjiyom lezyon boyutlarını küçültmedeki etkisi incelenmiştir. Ayrıca işleme bağlı komplikasyonlar ve işlem etkinliği yönünden değerlendirme yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya yaşları 29-67 arasında değişen 5 erkek ve 27 kadın olmak üzere toplam 32 hasta alınmıştır. Bunlardan 23'ünün işlem öncesi en büyük çapı 100 mm altında iken 9'unun 100 mm üzerindedir. İşlem öncesi en büyük çap ortalaması 92,09±30,81 mm olarak hesaplanmıştır. MR kitle boyutu işlem öncesi ölçümünde ortalama 359,34±426,05 cc, post embolizasyon 6.ay ölçümünde 213,78±301,52 cc ve 12. ay ölçümünde 124,09±186,1 cc olarak hesaplanmıştır. 6.ayda ilk ölçüme göre küçülme ortalama %44,04±16,61 olarak hesaplanmıştır. 12.ayda ilk ölçüme göre küçülme ortalama %66,03±16,97 olarak bulunmuştur. 12.aydaki küçülme 6.aya göre kıyaslandığında ortalama %40,03±20,77 olduğu görülmüştür. MR kitle boyutundaki küçülme incelendiğinde ilk 6 aydaki küçülmenin ikinci 6 aya göre daha fazla olduğu görülmüştür. Ayrıca bu küçülme ile cinsiyet arasındaki ilişki incelendiğinde anlamlı fark olmadığı görülmüştür. İşlem öncesi en büyük çapı 100 mm altında ve üzerinde olanlar arasında küçülme oranları bakımından anlamlı fark yoktur. Sonuç: Lipiodol-bleomisin karışımının kullanıldığı TAKE tedavisi karaciğer dev hemanjiyomlarının boyutlarında başarılı ve yeterli miktarda küçülme sağlayan güvenilir bir tekniktir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Our aim is to investigate the effectiveness of transarterial chemoembolization treatment in patients with giant symptomatic hemangioma in the liver. Materials and Method: The study was conducted between December 2015 and May 2021 . 32 patients who applied to by T.R. Ministry of Health Bakırköy Dr Sadi Konuk Training and Research Hospital clinics and were diagnosed with giant liver hemangioma and underwent transarterial chemoembolization (TACE) procedure using lipiodol-bleomycin mixture were included. Each included patient had one giant hemangioma. Histopathological verification was not performed on the patients for definitive diagnosis, and cross-sectional examinations with contrast were accepted as definitive diagnostic criteria. Before the procedure, the lesion size of each patient was determined by dynamic contrast-enhanced upper abdominal magnetic resonance (MR) imaging, and the three largest diameters in three axial planes were obtained and the volume value was obtained in CC by multiplying them with each other and 0.52. The measurements were repeated 6 months and 12 months after the TACE procedure, and the effect of the applied treatment on reducing hemangioma lesion sizes was examined. Additionally, an evaluation was made in terms of procedure-related complications and procedure effectiveness. Results: A total of 32 patients, 5 males and 27 females, aged between 29-67, were included in the study. The largest diameter of 23 of them before the procedure was below 100 mm, while 9 of them were above 100 mm. The average largest diameter before the procedure was calculated as 92.09±30.81 mm. The average MRI mass size was calculated as 359.34±426.05 cc in the pre-procedure measurement, 213.78±301.52 cc in the 6th month measurement after embolization, and 124.09±186.1 cc in the 12th month measurement. At the 6th month, the average shrinkage compared to the first measurement was calculated as 44.04±16.61%. At the 12th month, the average shrinkage compared to the first measurement was found to be 66.03±16.97%. When the shrinkage in the 12th month was compared to the 6th month, it was seen that the average shrinkage was 40.03±20.77%. When the reduction in MRI mass size was examined, it was seen that the reduction in the first 6 months was greater than the second 6 months. Additionally, when the relationship between this shrinkage and gender was examined, it was seen that there was no significant difference. There is no significant difference in shrinkage rates between those whose largest diameter was below and above 100 mm before the procedure. Conclusion: TACE treatment using lipiodol-bleomycin mixture is a reliable technique that provides successful and sufficient reduction in the size of liver giant hemangiomas.