Tevfik Soyata'nın hayatı ve bestelerinin makamsal tahlili
Tevfik Soyata's life and manufactural analysis of his compositions
  1. Tez No: 872747
  2. Yazar: HAMZA CEMCİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH TÜYSÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Mûsikîsi, Türk Din Mûsikîsi, Makâm Analizi, Bestekâr, Tanbûr, Turkish Music, Turkish Religious Music, Maqam Analysis, Composer, Tanbur
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Tevfik Soyata'nın Hayatı ve Bestelerinin Tahlili adlı bu çalışmada, Türk mûsikîsine yapmış olduğu katkıları bahsedilerek, aldığı mûsikî eğitimi ve mûsikî birikimi sonucunda yapmış olduğu bestelerinin makâmsal analizi yapılmıştır. Mûsikîmize kazandırmış olduğu İlâhî ve Şarkı formundaki besteleriyle Türk mûsikîsindeki yerinin ortaya çıkarılarak gelecek nesillere aktarımı hedeflenmiştir. Bestekârlığı ise içerik analizi ile incelenerek eserlerdeki makâm kullanımları ortaya konmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde Soyata'nın hayatı, ailesi, mûsikî öğrenimi, Ankara Radyosu'na atanması, emeklilik sonrası çalışmaları ve yetiştirdiği öğrencileri hakkında bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde bestekârlığı, Radyo sanatçılığı, Türk mûsikîsine hizmetleri, tanbûr sanatçılığı ve konserlerine değinilmiştir. Üçüncü bölümde Soyata'ya göre mûsikî ve dinî mûsikî, üslûp ve tavır unsuru, mûsikî eğitimi, usûl ve prozodi bilgilerine değinilmiştir. Dördüncü bölümde Soyata'ya ait bestelerin makâmsal analizleri yapılmıştır. Yapılan araştırmalar neticesinde Tevfik Soyata hakkında tafsilatlı bir araştırma yapılmadığı görülmüş; bu eksikliği gidermek adına eğitim gördüğü hocaları ve yetiştirmiş olduğu öğrencileri ile yapılan mülâkatlar sonucunda çalışmanın hayata geçirilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study titled Analysis of Tevfik Soyata's Life and Compositions, his contributions to Turkish music were mentioned, and a modal analysis of his compositions was made as a result of his music education and music knowledge. It is aimed to reveal his place in Turkish music and to pass it on to future generations with his hymn and song compositions that he brought to our music. The composition was examined through content analysis and the use of maqam in the works was revealed. In the first part of the study, information about Soyata's life, family, musical education, appointment to Ankara Radio, post-retirement work and the students he trained are included. In the second part, his composition, radio artistry, services to Turkish music, tambourine artistry and concerts are mentioned. In the third chapter, information about music and religious music, style and attitude elements, musical education, procedure and prosody according to Soyata are mentioned. In the fourth chapter, modal analyzes of Soyata's compositions were made. As a result of the research, it was seen that there was no detailed research on Tevfik Soyata; In order to eliminate this deficiency, the study was carried out as a result of interviews with the teachers he studied with and the students he trained.